«Το 2006, ο τοπικός δήμαρχος αποφάσισε να αγνοήσει το κακό ιστορικό και με τη συνεργασία του τοπικού Λιμεναρχείου χαρακτήρισαν επισήμως την παραλία Στρατωνίου “ακτή κολύμβησης”. Το 2010, ο ίδιος δήμαρχος επεδίωξε και πήρε για το Στρατώνι την πρώτη Γαλάζια Σημαία.

Η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου είχε επισημάνει τότε ότι τυχόν αποκάλυψη της αλήθειας για την παραλία Στρατωνίου θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες 13 Γαλάζιες Σημαίες του Δήμου, σαν αμφισβήτηση της αξιοπιστίας τους». Αυτά γράφει, μεταξύ άλλων, η έκθεση την οποία απέστειλε το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων στους αρμόδιους για τις Γαλάζιες Σημαίες πετυχαίνοντας την ανάκληση αυτής που είχε τοποθετηθεί στο Στρατώνι, δηλαδή σε μια παραλία που λειτουργούσε για χρόνια ως χώρος απόθεσης αποβλήτων, όπου ίσχυε απαγόρευση κολύμβησης μέχρι το 1980 και που σήμερα αποτελεί το κύριο παράδειγμα των περιβαλλοντικών κινδύνων που εγκυμονεί το σχέδιο της Eldorado. Φυσικά, οι εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή έχουν έναν προστάτη, τον Χρήστο Πάχτα, τον πρώην δήμαρχο Αριστοτέλη που ως υφυπουργός Βιομηχανίας ήταν αυτός που εισηγήθηκε την εκμετάλλευση της περιοχής για εξόρυξη χρυσού.

Είναι αυτός που υπέγραψε μία πύρινη επιστολή στην επιτροπή για τις Γαλάζιες Σημαίες όπου ζητούσε την ανάκληση, επικαλούμενος όχι κάποια ανακρίβεια των στοιχείων που προσκόμισε το Παρατηρητήριο, αλλά επιτιθέμενος στο ποιόν των συντακτών της έκθεσης για το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου. Στην αρχή του κατηγορητηρίου ο κ. Πάχτας αναφέρεται στην Eldorado ως «μια ιδιωτική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή, έχει αδειοδοτηθεί νόμιμα και έχει εξαντλητικά ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Πιθανώς, ωστόσο, αυτή η εξαντλητικά ελεγμένη εταιρεία να ξέχασε να ελέγξει εξαντλητικά τη γύρω περιοχή, αν κρίνουμε από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της, κ. Στρατουδάκη, που το 2014 παρότρυνε τον κόσμο να κολυμπάει στο Στρατώνι «άφοβα», καθώς η περιοχή «είναι σήμερα καθαρή με Γαλάζιες Σημαίες».