Ο Κομάντερ (Commander - μτφ. διοικητής) φαίνεται ότι πήρε περισσότερο σοβαρά τον... ρόλο του ως «πρώτου σκύλου» των ΗΠΑ! Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες εντός και εκτός Αμερικής για τις επιθέσεις του σε επτά ανθρώπους, κυρίως μυστικούς πράκτορες, εκ των οποίων ο ένας χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Επιθέσεις που έγιναν γνωστές από μια έκθεση 200 σελίδων που κατέθεσε η ακτιβιστική ομάδα Judicial Watch.

Όπως ανέφερε ο «Guardian», πρόκειται για έναν δυνατό σκύλο που συνεχώς έβγαινε όλο και συχνότερα εκτός ελέγχου, όπως τότε που η πρώτη κυρία της Αμερικής, Τζιλ Μπάιντεν, δεν μπόρεσε να τον συγκρατήσει και επιτέθηκε σε έναν μυστικό αστυνομικό τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο χέρι και τον μηρό. Η σοβαρή αυτή επίθεση στον αξιωματικό των Μυστικών Υπηρεσιών έγινε στις 3 Νοεμβρίου του 2022.

Κι αν μια τέτοια συμπεριφορά δεν συνάδει με τον χαρακτήρα ενός γερμανικού ποιμενικού, αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό. Όπως αποδείχθηκε, ο Κομάντερ δεν... συμπαθούσε τους μυστικούς πράκτορες.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, το λυκάκι φέρεται να επιτέθηκε σε άλλον αστυνομικό της ασφάλειας, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο χέρι, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον άφησε ελεύθερο στον Λευκό Οίκο, ενώ τον επόμενο μήνα ακολούθησε και άλλη επίθεση από τον Κομάντερ που δάγκωσε στην πλάτη έναν τεχνικό ασφαλείας που βρέθηκε στην οικία Μπάιντεν.

Φόβος και τρόμος

«Είναι θέμα χρόνου μέχρι να επιτεθεί ή να δαγκώσει έναν πράκτορα ή έναν εργαζόμενο», ανέφερε μέλος της Μυστικής Υπηρεσίας σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, υπήρξαν και άλλα περιστατικά με άτομα της ασφάλειας, τα οποία χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη. Ο σκύλος ακολουθούσε ανθρώπους που περπατούσαν και πηδούσε επάνω τους για να τους δαγκώσει, με αποτέλεσμα να γίνει ο φόβος και τρόμος του προσωπικού ασφαλείας. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε επίσημα ότι θα του κάνει περισσότερη εκπαίδευση και θα του μάθει... τεχνικές ελέγχου!

Ο Κομάντερ, ωστόσο, δεν είναι ο πρώτος σκύλος της οικογένειας Μπάιντεν που είχε επιθετικές τάσεις προς τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας και το προσωπικό του Λευκού Οίκου. Και ο προηγούμενος σκύλος της οικογένειας είχε ανάλογη συμπεριφορά - γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Στρες...

Ο διευθυντής επικοινωνίας της πρώτης κυρίας υποστήριξε, μιλώντας στο CNN, ότι ο Λευκός Οίκος είναι ένας «ιδιαίτερος χώρος» που «συχνά προκαλεί στρες στα ζώα συντροφιάς». Για τον λόγο αυτόν ο Κομάντερ θα πρέπει να επανεκπαιδευτεί, όπως έγινε και με τον έτερο προεδρικό σκύλο, τον Μέιτζορ (Major), ο οποίος επίσης εστάλη για περαιτέρω εκπαίδευση...

Βέβαια, ο Μέιτζορ δεν γύρισε ποτέ πίσω στον Λευκό Οίκο. Όπως έγινε γνωστό, «έπειτα από διαβούλευση με εκπαιδευτές σκύλων, “συμπεριφοριστές” ζώων και κτηνιάτρους, η οικογένεια Μπάιντεν αποφάσισε να ακολουθήσει τη συλλογική σύσταση των ειδικών ότι θα ήταν ασφαλέστερο για τον Μέιτζορ να ζήσει σε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον με οικογενειακούς φίλους». Μέλλει να δούμε ποιο θα είναι το μέλλον του «Διοικητή».

Εκείνη που φαίνεται να απολαμβάνει ακόμη τις ανέσεις του Λευκού Οίκου είναι η τρίχρονη γατούλα Γουίλοου, η οποία υιοθετήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο από την Τζιλ Μπάιντεν, για την οποία όμως τα αμερικανικά Μέσα έχουν αρχίσει να ρωτούν γιατί έχει καιρό να εμφανιστεί...

∆ώρο γενεθλίων στον προεδρο

Ο Κομάντερ, καθαρόαιμος γερμανικός ποιμενικός, που γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021, βρέθηκε στον Λευκό Οίκο ως κουταβάκι περίπου δυόμισι μηνών. Η Λα Ρόσα, εκπρόσωπος Τύπου της Τζιλ Μπάιντεν, είχε αναφέρει τότε στο CNN πως το σκυλάκι «ήταν δώρο γενεθλίων στον πρόεδρο από τον αδερφό του, Τζέιμς Μπάιντεν, και την κουνιάδα, Σάρα Μπάιντεν», όταν στις 20 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Μπάιντεν γιόρταζε τα 79α γενέθλιά του. Λίγους μήνες πριν -τον Ιούνιο του 2021- είχε πεθάνει σε ηλικία 13 ετών ο Τσαμπ (Champ), ο αγαπημένος γερμανικός ποιμενικός των Μπάιντεν.

Λία Στεργίου / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή