Γενική απεργία προκήρυξε ο δήμαρχος Λέσβου για την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου αφού η κατάσταση με το προσφυγικό έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής για τους κατοίκους του νησιού. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί: Οι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τους 8.000 στην Λέσβο των 32.000 κατοίκων. Για κάθε τέσσερις μόνιμους κατοίκους στο νησί υπάρχει σήμερα ένας μετανάστης ενώ ο χειμώνας μπαίνει απειλητικός για τα καλά. Μόνο τον Σεπτέμβριο έφτασαν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου συνολικά από την Τουρκία 6.000 ψυχές κι άλλες τόσες τον Οκτώβριο. Οι δομές που έχουν δημιουργηθεί για την φιλοξενία τους βρίσκονται υπό κατάρρευση. Στην Λέσβο μόνο, 1500 άνθρωποι διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο μέσα σε καλοκαιρινές σκηνές.

Τα μηνύματα για την δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ξανά έφταναν καιρό τώρα. Οι τοπικοί άρχοντες μιλούσαν για την αδυναμία να λειτουργήσουν σωστά και αποτελεσματικά οι υπηρεσίες ασύλου με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και των Ευρωπαίων αρμοδίων . Η Τουρκία δεν εφαρμόσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει αλλά ουδείς την πιέζει αποτελεσματικά.

Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την κατάσταση που οδηγεί στην απελπισία τους κατοίκους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου; Διαβεβαιώσεις για μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα και για την δημιουργία θέσεων φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Πότε και πώς θα συμβούν όλα αυτά δεν λέει κανένας. Ο κ. Γιάννης Μουζάλας μπορεί να έχει πολύ καλές προθέσεις αλλά ως τώρα δεν φαίνεται να είναι όσο αποτελεσματικός χρειάζεται. Το Μαξίμου από την άλλη δείχνει να μην ασχολείται με την ουσία του προβλήματος αλλά απλώς να προσπαθεί να το διαχειριστεί επικοινωνιακά- όπως κάνει σχεδόν με όλα τα θέματα πια- προτείνοντας τον κ. Μουζάλα για την θέση του επιτρόπου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Λες και αν αυτό συμβεί, τα νησιά θα αδειάσουν από πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση δια μαγείας βελτιωθεί.

Αν κάποιος δεν αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα με το θέμα, πολύ σύντομα δεν θα απασχολεί μόνο την Λέσβο, την Χίο και την Σάμο. Και τότε καμιά επικοινωνιακή σαπουνόφουσκα δεν θα μπορεί να καλύψει την κυβερνητική ανυπαρξία και ανικανότητα.