Η πιο συνηθισμένη απάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όταν τους υπενθυμίζει κάποιος τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις -την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-, είναι πώς όλα αυτά κρίθηκαν στις δεύτερες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα ο κυνισμός τους έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς μιλούν για «χθεσινά ξινά σταφύλια», θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση τους «ξέπλυνε» για όλη την κοροϊδία που επιφύλαξαν στους πολίτες.

Φαίνεται όμως ότι πλέον έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, μετατρέποντας το ψέμα σε επιστήμη. Η υπόθεση της διανομής του κοινωνικού μερίσματος είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική. Κορυφαίος υπουργός με γραφείο στο Μαξίμου δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα έλεγε στα μέσα Οκτωβρίου ότι θα δοθούν από 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους! Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας επισήμως το μέρισμα μίλησε για «3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας» στους οποίους επρόκειτο να διανεμηθεί. Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν έγιναν τεράστιες με ευθύνη του ίδιου, των υπουργών του και όλων των στελεχών των δυο κομμάτων που συγκυβερνούν.

Και τι συμβαίνει τώρα. Μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά περισσότερες από 1,4 εκατ. αιτήσεις για χορήγηση μερίσματος, αλλά μόλις 600.000 χιλιάδες εγκρίθηκαν, δηλαδή λιγότερες από τις μισές, ενώ απορρίφθηκαν 350.000 και οι υπόλοιπες μπήκαν σε εκκρεμότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη κι ένιωσαν πως θα μπορούσαν να έχουν έστω και μια μικρή βοήθεια, διαψεύστηκαν οικτρά. Και απολύτως δικαιολογημένα νιώθουν πίκρα και οργή για εκείνους που τους κορόιδεψαν.

Όλα αυτά επειδή η κυβέρνηση μετέτρεψε έναν μηχανισμό ανακούφισης ανθρώπων που υποφέρουν σε εργαλείο φθηνής προπαγάνδας και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, χυδαίας προπαγάνδας. Όχι μόνο χωρίς ντροπή, αλλά χωρίς καν τη συναίσθηση πως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Το χειρότερο απ' όλα είναι πως ουδείς από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους δείχνει να αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί. Απομονωμένοι από την κοινωνία, θεωρούν πως ο πραγματικός κόσμος είναι αυτός τον οποίον περιγράφουν μόνο με αριθμούς. Ψεύτικους κι αυτούς όμως…