Και ξαφνικά ο Αλέξης Τσίπρας ανακάλυψε τη... συναίνεση! «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να βάλουμε το εγώ κάτω από το εμείς. Και, θέλετε δεν θέλετε, θα βρεθούμε όλοι στο τραπέζι της συναίνεσης, της σύνθεσης. Η απλή αναλογική είναι ένα μοντέλο που θα θεσμοθετεί τη συνεννόηση» είπε χαρακτηριστικά από τη Θράκη ο πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε την πλήρη εφαρμογή της και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ναι, πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που παραμονές των δεύτερων εκλογών του 2015 φώναζε από τα προεκλογικά μπαλκόνια πως «στις 20 Σεπτέμβρη ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Ίσως το πιο εμφυλιοπολεμικό σύνθημα που ακούστηκε σε προεκλογικό μπαλκόνι από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ναι, πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιεί όλο αυτό τον καιρό που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας την πιο διχαστική φρασεολογία (και πολιτική) που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες.

Ναι, πρόκειται για τον πρωθυπουργό που έχει διορίσει υπουργούς όπως ο Παύλος Πολάκης οι οποίοι καθυβρίζουν σε καθημερινή βάση με χυδαίο τρόπο οποιονδήποτε δεν τους κάνει τη χάρη να «προσκυνήσει» τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο κ. Τσίπρας είναι προφανές ότι διαισθάνεται την πλήρη και απόλυτη απομόνωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από το σύνολο του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου αλλά -κυρίως- από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Και ενδεχομένως ξεκινά να αναπτύσσει έναν νέο σχεδιασμό προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωση του κόμματός του.

Μόνο που ο σημερινός πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος πολιτικός αρχηγός που μπορεί να μιλά για συναίνεση. Γιατί είναι ο ίδιος ο οποίος στα χρόνια που ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον σκληρό πόλεμο εναντίων των μνημονίων, ουδέποτε πρόσφερε ένα ψήγμα συναίνεσης στις τότε κυβερνήσεις. Όταν μάλιστα τον ρωτούσαν για ποιον λόγο αρνιόταν ακόμα και να συζητήσει αυτή την πιθανότητα, απαντούσε λέγοντας ότι οι αντίπαλοί του «δεν ψάχνουν για συναίνεση αλλά για συνένοχους».

Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κυβερνητικός εταίρος του βρίσκονται στριμωγμένοι στα σχοινιά, θυμήθηκαν να ζητήσουν αυτό που εκείνοι δεν πρόσφεραν ποτέ. Χωρίς όμως να κάνουν το παραμικρό για να δείξουν ότι πραγματικά το εννοούν. Η απάντηση που πρέπει να πάρουν είναι μία και μοναδική: Αν θέλετε συναίνεση, αποδείξτε το πρώτα με πράξεις και όχι με λόγια του αέρα. Αλλιώς, συνένοχους να ψάξετε αλλού...