«Ξημερώματα / δίνεις δικαιώματα»… Και όντως, πήραν και με τη βούλα της Βουλής κάποιοι το δικαίωμα το οποίο απαιτούσαν, τινές δε εξ αυτών δεν έχασαν ούτε λεπτό. Σε εφημερίδα, την επόμενη κιόλας ημέρα της ψήφισης του γάμου των ομοφύλων-ομοφυλοφίλων, δημοσιεύτηκε αγγελία γάμου δύο ανδρών -λέμε τώρα-, στους οποίους ευχόμαστε πάντως ολοψύχως «καλά στέφανα, βίον ανθόσπαρτον και καλούς απογόνους». Τώρα, τι απόγονοι μπορεί να είναι, φαντάζομαι ότι είναι κάτι ανάλογο με αυτό που λέμε εμείς, ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων. Διότι, απογόνους κατά φύσιν αποκλείεται να αποκτήσουν, εκτός και αν, όπως έλεγαν παλιά, ένας εκ των δύο… κερδίσει το εκατομμύριο. Η φράση λεγόταν στην περίπτωση που άνδρας καθίστατο έγκυος. Ούτε, άλλωστε, θα καταλάβαινε τίποτε, ας είν’ καλά η καισαρική.

Οφείλω πάντως να ομολογήσω ότι έμεινα άφωνος , «παγωτό» όπως λέει η μορφωμένη νεολαία μας, από τη θεολογική επιχειρηματολογία υπέρ του γάμου, του εξουθενωτικού σε επιχειρήματα, πάντα, Ευάγγελου Βενιζέλου.Ως γνωστόν δε, ο Ευάγγελος είναι από τους τύπους που πουλούν πάγο στους Εσκιμώους! Τι είπε ο θεοσεβούμενος (αποφεύγω να πω αθεόφοβος). Επικαλέστηκε αποστροφή του Ιησού (για την οποία πάντως έκανε λάθος, διότι δεν αναφέρεται στο κατά Ματθαίον αλλά στον κατά Μάρκον - αδιάβαστο σε έπιασα, Ευάγγελε) που αναφέρει ότι όταν αναστηθούμε εκ νεκρών ούτε νυμφευόμαστε ούτε παντρευόμαστε -σε απλά ελληνικά-, αλλά θα είμαστε όπως οι άγγελοι στον ουρανό. Θεωρεί ο Βενιζέλος ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε φύλο! Προσωπικώς λέω ότι κάνει λάθος, διότι ο Χριστούλης μάς έσωσε από τον γάμο αλλά δεν προσδιορίζει ότι οι άγγελοι δεν έχουν φύλο!

Επί της αγγελίας του γάμου, τώρα. Επειδή λέγεται ότι ήδη έχουν υιοθετημένα τρία παιδάκια οι μελλόνυμφοι, ανακύπτει η απορία αν τους φωνάζουν… μπαμά ή μαμπά. Εγώ όμως έχω τη λύση, βάσει πραγματικού περιστατικού, για το πώς θα φωνάζουν τον γονέα 1 και τον γονέα 2. Μου το διηγήθηκε μακαρίτης, εξαίρετος συνάδελφος, που δίδασκε ένα φεγγάρι και σε σχολή θεάτρου. Σε μία πρόβα στην οποία είχε παρευρεθεί, ένας εκκολαπτόμενος ηθοποιός έπρεπε να εμφανίζεται στη σκηνή με ανοικτές αγκάλες και να λέει την απλή λέξη: πατέρα! Είχε όμως συνεχώς τρακ και όταν έμπαινε στη σκηνή έλεγε: μητέρα. Μια δυο, τρεις φορές, ο σκηνοθέτης τού έκανε παρατήρηση και αυτός υποσχέθηκε να είναι πιο προσεκτικός. Μπαίνει στη σκηνή και τους αφήνει σύξυλους όλους διότι φωνάζει: ματέρα!!!

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή