Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου με την οποία τάσσεται αναφανδόν κατά της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, αντιμετωπίζοντας παράλληλα με κάποια «ανοχή» τον μεταξύ τους γάμο, σε συνδυασμό με δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης στέκεται αρνητικά, προμηνύει προσεχώς πολύ ισχυρές δονήσεις στην κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα γενικότερα. Και αν το πλήθος των διαφωνιών εστιάζεται σε αυτή τη φάση στον χώρο της ΝΔ, σημαντικές διαφοροποιήσεις ανιχνεύονται και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στο ΠΑΣΟΚ και θεωρείται ζήτημα χρόνου, όσο θα προχωράει η σχετική συζήτηση, να εκφραστούν προς τα έξω.

Ο Παύλος Μαρινάκης επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς σχετικά με το «μπλόκο» της Ιεραρχίας και με φόντο πληροφορίες που θέλουν διάφορες μητροπόλεις να προετοιμάζουν λαοσυνάξεις όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή τη σχετική νομοθεσία.


H κυβέρνηση και οι βουλευτές που λένε "όχι" στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών


Ο κ. Μαρινάκης περιορίστηκε να πει ότι «η κυβέρνηση πάντοτε ακούει με σεβασμό τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου αλλά και τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών», για να τονίσει στη συνέχεια ότι ταυτόχρονα εφαρμόζει την πολιτική που έχει εξαγγείλει, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και μένει να αποσαφηνιστεί σε ποιο χρόνο αυτή θα εκδηλωθεί. Αν δηλαδή θα έρθει πριν από τις ευρωεκλογές ή μετά, κάτι που ήδη απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Το μείζον εν προκειμένω αφορά τι θα πράξουν βουλευτές που επηρεάζονται πολιτικά από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ειδικά σε περίπτωση που τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας από τη ΝΔ όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Αν μπορεί δηλαδή το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων να προκαλέσει ισχυρότερους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς σε σύγκριση με την πρόσφατη τροπολογία για τους μετανάστες και πιθανόν απώλειες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Ήδη, εκτός του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, κυβερνητικοί βουλευτές όπως οι Αν. Κατσανιώτης, Θ. Πλεύρης, Μ. Χρυσομάλλης, Χ. Αθανασίου, Μ. Χαρακόπουλος δηλώνουν αντίθετοι, ενώ με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν το θέμα βουλευτές όπως ο Μ. Λαζαρίδης, ο Δ. Μαρκόπουλος και άλλοι.


Ποιοι αντιδρούν από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ


Αντιστοίχως, στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και επισήμως, το κόμμα χαιρετίζει την κυβερνητική πρωτοβουλία, εντούτοις υπάρχουν πρόσωπα τα οποία δεν τρελαίνονται από μια κουλτούρα με woke αποχρώσεις, όπως λόγου χάρη οι Νίνα Κασιμάτη, Γιώργος Τσίπρας, Παύλος Πολάκης κ.ά.

Στο ΠΑΣΟΚ ήδη καταγράφεται μία σημαντική διαφοροποίηση για την τροπολογία σχετικά με τους μετανάστες, καθώς ο Σταύρος Μιχαηλίδης διαφώνησε και επέλεξε να απέχει. Ο βουλευτής Χίου συγκαταλέγεται σε όσους στη Χαριλάου Τρικούπη δεν καλοβλέπουν το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων και ενώ επισήμως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επ’ αυτού.

Όσον αφορά το ΚΚΕ, είναι γνωστές οι ενστάσεις του για το ζήτημα της τεκνοθεσίας.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 22 Δεκεμβρίου