Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης παρεχώρησε μια ενδιαφέρουσα και με συγκεκριμένη στόχευση ραδιοφωνική συνέντευξη.

Επικεντρώθηκε στην κυβερνητική στρατηγική του κόμματος, όταν αυτό βρεθεί στην εξουσία, αναφερόμενος στη μείωση των φόρων.

Διακήρυξε μάλιστα ότι το επιτελείο του έχει επεξεργασθεί τους αριθμούς στο πλαίσιο των δημοσιονομικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα και είναι εφικτή αυτή η δραστική μείωση των φόρων που περιέγραψε. Η όλη προσέγγιση της κεντροδεξιάς ως προς το περιεχόμενο που πρέπει να έχει ένα επιχειρούμενο «θετικό σοκ» που είναι απαραίτητο για την ελληνική οικονομία προκειμένου να περάσει σε ένα «σπιράλ ανόδου», είναι σημαντική. Η ηγεσία όμως της Νέας Δημοκρατίας και οι σχεδιαστές πολιτικής που συγκροτούν το επιτελείο της θα πρέπει να αξιολογήσουν μια σειρά από παραμέτρους.

Πρώτον, οι εκλογές είναι μακριά. Σε απόσταση δεκαοκτώ έως είκοσι τεσσάρων μηνών. Δεύτερον, η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε διαδικασία επιθετικής εξόδου από το «σπιράλ θανάτου» που βρέθηκε στις αρχές του 2010. Τα «spreαds» πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα, το χρηματιστήριο αναθερμαίνεται, τα capital controls χαλαρώνουν, ο κίνδυνος για περιπλοκή σε νέα «παγίδα ρευστότητας» του τραπεζικού συστήματος ή πολύ περισσότερο «bail in» στις καταθέσεις εκμηδενίζεται. Επίσης, τα μέτρα θα ψηφισθούν στις 18 Μαΐου, κάποια αρχική δέσμευση για το χρέος θα υπάρξει για να προωθηθεί ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, οι διεθνείς εκθέσεις για το «country risk» βελτιώνονται, κάποιες στρατηγικές επενδύσεις προωθούνται. Ολα αυτά όμως δεν είναι αρκετά για να λυθούν οι εμπλοκές στην καθημερινότητα. Η ασφυξία στα εισοδήματα ή τις συντάξεις, και η υψηλή ανεργία θα μείνουν ως πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.

Η Ελλάδα χρειάζεται από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ένα «θετικό σοκ», ανάλογο με το αρνητικό του 2010-11. Κρίσιμο ρόλο για να συμβεί αυτό είναι η Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίσει τον εαυτό της όχι πλέον «περιθωριακά» ως «κυβέρνηση σε αναμονή», αλλά ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση που θα ενθαρρύνει τη δομική «συνδιαχείριση» και όχι «συγκυβέρνηση» με τον κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου μέχρι τις εκλογές το «θετικό σοκ» με μείωση φόρων και αποκατάσταση της θετικής ψυχολογίας να εξελιχθεί και να παράγει αποτελέσματα.

Απο την «Ελευθερία του Τύπου»