Άσχετα με το πόσο κάποιος συμπαθεί ή όχι τον Στ. Θεοδωράκη. Αν τον θεωρεί συστημικό «παίκτη» και δημοσιογράφο ή όχι, οι τηλεοπτικές παραγωγές του έχουν ποιότητα, λάμψη και δεοντολογία. Η εκπομπή «Πρωταγωνιστές», που παρουσιάζει και επιμελείται για πολλά χρόνια και την έχει επαναφέρει μετά την απεμπλοκή του από την ενεργό πολιτική, είναι από τις πλέον σημαντικές και άρτιες τεχνικά. Το γεγονός λοιπόν ότι ήταν προγραμματισμένη μια παρουσία και συνέντευξη με οδοιπορικό και στοιχεία και από ιδιωτικές ώρες του πρωθυπουργού, πριν ακόμη συμβεί το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν μπορεί να ξενίζει. Φυσικά όλα αναδιαρθρώθηκαν μετά την τραγωδία. Η εκπομπή προετοιμάσθηκε εκ νέου. Η συνέντευξη επαναδιατυπώθηκε.

Εντύπωση προκάλεσαν οι αντιδράσεις επωνύμων αλλά και ανωνύμων, οι περισσότεροι με δεδομένο κομματικό προσανατολισμό, στα κοινωνικά δίκτυα αμέσως μόλις άρχισε η εκπομπή. Όταν ο πρωθυπουργός δεν είχε απαντήσει καλά καλά ούτε στις πρώτες δύο ή τρεις ερωτήσεις. Ο Θεοδωράκης βρέθηκε στο «στόχαστρο» ότι με συμφωνημένες ερωτήσεις επιχειρούσε να «ξεπλύνει» την εικόνα του Κ. Μητσοτάκη. Επίσης ότι ο πρωθυπουργός έδινε προκλητικές και σε κάθε περίπτωση ατυχείς απαντήσεις που τον εκθέτουν εκ νέου. Κάθε καλοπροαίρετος που γινόταν κοινωνός αυτής της επιθετικής και αποδομητικής στάσης στα κοινωνικά δίκτυα ήταν εύλογο να διερωτηθεί: μα πότε άκουσαν τη συνέντευξη για να την κρίνουν; Τι τους πειράζει αν η συνέντευξη εξελίχθηκε στο σαλόνι του Μεγάρου Μαξίμου, όπου και η έδρα του πρωθυπουργικού γραφείου;

Οι απαντήσεις και οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και σοβαρές και υπεύθυνες και συγκροτημένες ήταν

Γιατί ενοχλεί ότι και η συγκεκριμένη εκπομπή των «Πρωταγωνιστών» είχε τα συνήθη υψηλά τεχνικά στάνταρ για τις δημοσιογραφικές τηλεοπτικές «δουλειές» του κ. Θεοδωράκη; Αλήθεια, τι έπρεπε να γίνει; Να δώσει ο πρωθυπουργός καταβεβλημένος και σε κατάσταση παρακμής την πρώτη συνέντευξη μετά το δυστύχημα σε κάποιο παρακμιακό σκοτεινό καφενείο; Με τις σκιές και τις ρωγμές να χαρακώνουν το πρόσωπό του;

Τελικά ίσως όλοι θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Η σιδηροδρομική τραγωδία δεν μπορεί να αποτελέσει «άλλοθι» για κάθε είδους βαρβαρισμό και ισοπεδωτική αντίληψη. Είναι δεδομένο ότι η ζωή δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Το δυστύχημα, ακόμη και αν χαρακτηρίζεται «έγκλημα», δεν μπορεί να αναστραφεί. Αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, η πολιτική με τόσο «χαμερπείς» όρους.

Με τέτοιας έντασης προκατάληψη. Ο κ. Θεοδωράκης ως δημοσιογράφος έθεσε σοβαρά και συγκροτημένα ερωτήματα. Τα περισσότερα κάλυψαν τα ερωτήματα που ο καθένας θα ήθελε να θέσει στον πρωθυπουργό. Από την άλλη πλευρά, οι απαντήσεις και οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και σοβαρές και υπεύθυνες και συγκροτημένες ήταν. Φυσικά από τους τηλεθεατές άλλοι μπορεί να ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις αυτές και άλλοι όχι ή λιγότερο. Έτσι γίνεται πάντα. Αυτό που δεν δικαιολογείται είναι το κλίμα που καλλιεργείται. Τάχα αντισυστημικό, αυστηρό, κάθετο. Κάτι σαν την παρέμβαση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του δημοσιογράφου την ώρα που μεταδιδόταν η εκπομπή. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εν γένει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, πέραν του να αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα πρέπει να εργασθούν και να συντονισθούν ώστε όχι μόνον η ασφάλεια των μεταφορών αλλά και εν γένει το σύστημα ασφαλείας της χώρας να θωρακισθεί. Ο Κ. Μητσοτάκης παραμένει ο κυρίαρχος «πρωταγωνιστής» στο πολιτικό σκηνικό και αυτό έγινε φανερό και από αυτή τη συνέντευξή του…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 23/3/23.