Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου είχε ως αποτέλεσμα τη λήψη μέτρων λιτότητας (που μάλιστα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση σε ότι αφορά τους στόχους) περίπου 4,9 δισ. ευρώ, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς να φαίνεται λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Παράλληλα η «πετυχημένη» διαπραγμάτευση μας υποχρεώνει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022!!

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να εξωραΐσει τα άσχημα αποτελέσματα που έφερε η διαπραγμάτευσή της, κάνει λόγο για τα περίφημα «αντίμετρα».

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Τα αντίμετρα δεν είναι τίποτα λιγότερο από το «αριστερό αμπαλάζ» μια αποτυχημένης διαπραγμάτευσης.

Ειδικότερα:

Τα μέτρα είναι τοις μετρητοίς ενώ τα αντίμετρα είναι επί πιστώσει. Και αυτό γιατί η εφαρμογή των αντιμέτρων προϋποθέτει τρία βασικά προαπαιτούμενα:

• Πρώτον την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Τολμώ να προβλέψω ότι η πορεία της οικονομίας όπως φαίνεται με την ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2017, 0,5% και την κόπωση που εμφανίζουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, δείχνει ότι αυτός ο στόχος δεν θα υλοποιηθεί. Επιπλέον νέα κόκκινα δάνεια δημιουργούνται, αυξάνονται οι οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, επενδύσεις δεν γίνονται, οι αποταμιεύσεις των καταθετών λιγοστεύουν.

• Δεύτερον, το ανωτέρω πλεόνασμα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί. Ο νόμος ρητά προβλέπει: «…υπό την προϋπόθεση και στο βαθµό που, σύµφωνα µε εκτίµηση του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία µε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Σταθερότητας και τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του Προγράµµατος Οικονοµικής Προσαρµογής, δεν προκαλείται απόκλιση από τους µεσοπρόθεσµους δηµοσιονοµικούς στόχους, όπως αυτοί καθορίζονται στο ως άνω Πρόγραμμα.…» Με άλλα λόγια δεύτερο εξάμηνο 2019, ίσως και μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής. Άρα πρώτα θα έχει εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 και μετά βλέπουμε για τα όποια αντίμετρα.

• Τρίτον, τα αντίμετρα θα είναι σε ύψος, το ποσό της διαφοράς της επίτευξης του πιστοποιημένου πρωτογενούς για το 2018 και του στόχου 3,5%. Δηλαδή αν πχ. το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 είναι 3,8%, τότε τα αντίμετρα θα είναι ύψους 0,3%, δηλαδή περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Για να έχουμε αίσθηση του μεγέθους του ψεύδους, η Κυβέρνηση προβάλλει το συνολικό ποσό των αντιμέτρων που λέει ότι θα εφαρμοστούν το 2019, ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί, μόνο αν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 φτάσει στο 4,7% του ΑΕΠ! Τέτοια πλεονάσματα δεν έχουν ούτε οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη.

Ο μόνος τρόπος να πετύχει η κυβέρνηση όλα τα παραπάνω είναι να στραγγίξει ακόμα περισσότερο την πραγματική οικονομία επιβάλλοντας μακροχρόνια λιτότητα σε μικρομεσαία στρώματα, για να επιστρέψει στο τέλος ως φιλεύσπλαχνη ένα μικρό μέρος σε επιδόματα, και συσσίτια.

Πρόκειται για αλλαγή μοντέλου κοινωνίας, πρόκειται για απίστευτη κοροϊδία...

Η κοινωνία μας αντιμετωπίζει μια ιδιότυπη επιτροπεία διαρκείας με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και με ανοχή των πιστωτών μας. Με το μέτρα που έφερε η κυβέρνηση, η χώρα εξακολουθεί να διατηρεί τις παθογένειες που μας έφεραν μέχρι εδώ.. Κανένα μέτρο δεν αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία, κανένα μέτρο δεν περιορίζει τον κρατισμό, το ρόλο και το κόστος του, κανένα μέτρο δεν βοηθά τον επαγγελματία και τον επιχειρηματία μα παράξει πλούτο...

Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, μία επανεκκίνηση σε όλους τους τομείς. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλαγή κυβέρνησης, πριν τα προβλήματα καταστούν άλυτα. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να επιτύχει αυτό που χρειάζεται η χώρα. Στροφή στην επιχειρηματικότητα, πάταξη κρατισμού, μείωση φόρων, προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα φέρουν νέες δουλειές και αύξηση της ευημερίας των πολιτών. Πρέπει γρήγορα οι πολίτες να επιλέξουν το δρόμο που επιθυμούν. Να επιλέξουν αν θα παραμείνουμε στο τέλμα και τη μιζέρια ή αν τελικά θα φύγουμε εμπρός εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και των κατοίκων της.

* Οικονομολόγος, πρώην Δήμαρχος Μελισσίων, Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος Νέας Δημοκρατίας