Όταν χάνεις ένα αγώνα κατά κράτος και δεν μπορείς να αλλάξεις την ομάδα, αλλάζεις το γήπεδο. Αυτό προσπαθεί να κάνει και η κυβέρνηση.

Να αποδράσει την πραγματικότητα, αλλάζοντας της ατζέντα. Η κυβέρνηση βγαίνει ηττημένη από όλα τα μέτωπα. Η επιστροφή στην ανάπτυξη ισοδυναμεί με συνολική ανάπτυξη 0,8 % την  τριετεία 2015-2017, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη αναπτύχθηκε με 7%. 

Η συμφωνία για το χρέος, η επιμήκυνση στην ουσία της αποπληρωμής του κατά δέκα χρόνια με ευνοϊκά επιτόκια, δεν ήταν τίποτα άλλο από την ουρά της συμφωνίας του PSI που τόσο είχε δαιμονοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.

Με μία ουσιαστική διαφορά:  με την συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης είχε επιτευχθεί και ονομαστική μείωση του χρέους κατά 100 δις ευρώ Η πολυθρύλητη έξοδος από τα Μνημόνια συνοδεύεται από την είσοδο σε ένα Μνημόνιο χωρίς λεφτά με νέα μέτρα, περικοπές μέχρι το 2022 και υποχρεώσεις για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060.

Την ίδια στιγμή η πραγματική οικονομία στενάζει και η χώρα σέρνεται.  Δεν υπάρχει αποταμίευση και άρα τραπεζικός δανεισμός, η μεσαία τάξη διαλύεται από φόρους και χρέη, τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται το ασφαλιστικό μας σύστημα κρέμεται από μία κλωστή.  Η μεγαλύτερη επιχείρηση του τόπου, η ΔΕΗ, αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, οι δημόσιες υποδομές καταρρέουν, ζητήματα δημόσιας και εξωτερικής ασφάλειας θέτουν σε κίδυνο την χώρα και την καθημερινότητα του πολίτη.

Η αίσθηση ότι η χώρα είναι στον αυτόματο πιλότο και ευάλωτη σε αναπάντεχα γεγονότα και κρίσεις είναι υπαρκτή όσο ποτέ άλλοτε. Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά είναι η αλλαγή του γηπέδου. Οι προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος εκεί αποσκοπούν.

Στην ουσία ηκυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν έχουν καμία πρόθεση να συμβάλλουν στην δημιουργική αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη της χώρας. Παίζουν με τις εντυπώσεις και συνθήματα. Η κυβέρνηση που πολιτεύεται συνεχώς με ακραίο διαχαστικό λόγο, τώρα ζητά συναίνεση, αγνοώντας τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχαν διατυπωθεί σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο.

Ακόμα όμως και οι προτάσεις καθευατές , όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής, τα δημοψηφίσματα, οι έξι νέες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου, μόνο σε σταθερότητα δεν οδηγούν. Το δε όψιμο ενδιαφέρον της για την αναθεώρηση άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών και η επίθεση προσωπικά στον Πρόεδρό της ΝΔ, ένα πολτιικό που είχε καταθέσει πρόταση νόμου για το θέμα από το 2006, φανερώνει τα πραγματικά της κίνητρα. Με τις προτάσεις της η κυβέρνηση αφήνει στην ουσία εκτός πλαισίου κρίσιμους τομείς όπως η Δημόσια Διοίκηση, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη, η Δικαιοσύνη, η δημοσιονομική σταθερότητα.

Η χώρα οδηγείται αργά και σταθερά σε αχαρτογράφητα νερά. Με την πολιτική της στην οικονομία, στα εθνικά θέματα, και τώρα με τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η κυβέρνηση θέλει να «συριζοποιήσει» τη χώρα. Η Νέα σταθεί σθεναρά απέναντι σε κάθε τέτοια προοπτική.

(*) Οικονομολόγος, υποψήφιος διδάκτορας, Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Δήμαρχος Μελισσίων.