ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ημέρες ως γνωστόν διεξήχθη ο 5ος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας κατά τον οποίο υπεγράφησαν συμφωνίες και διαμορφώθηκαν πλαίσια συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Θα μπούμε κατευθείαν στην ουσία λόγω χώρου και θα επανέλθουμε. Η ουσία είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να εμπλακούν και να ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ την Ελλάδα σε στρατηγικό επίπεδο, που σημαίνει ότι ήρθαν για να μείνουν. Όταν λέμε να μείνουν, εννοούμε σχεδιασμό «βαριάς» παρουσίας για τις επόμενες δεκαετίες. Παρουσίας στρατιωτικής, επενδυτικής, οικονομικο-εμπορικής, τεχνολογικής, ενεργειακής, εν ολίγοις γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής. Και για να «εγκατασταθούν» έχουν πάρει απόφαση να φτιάξουν το ελληνικό «μαγαζί». Αυτή η διαδικασία εξελίσσεται εδώ και 10-12 χρόνια, αλλά γίνεται περισσότερο εμφανής τα τελευταία, όσο οι σχέσεις των Αμερικανών με την Τουρκία επιδεινώνονται (παρότι δεν έχουν πάρει απόφαση να τη χάσουν ολοκληρωτικά) και όσο η Ελλάδα βγαίνει από το vertigo των μνημονίων και πατάει στα πόδια της.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ πράγματα που προωθούνται αργά αλλά σταθερά και «κλειδώνουν» με στρατηγικό ορίζοντα ενόψει του νέου παγκόσμιου χάρτη, ο οποίος τελεί υπό διαμόρφωση και θα οριστικοποιηθεί έπειτα από καιρό, αφού μεσολαβήσουν και άλλοι πόλεμοι, ενδεχομένως μεγαλύτεροι από τους τωρινούς. Εν τω μεταξύ, όμως, οι Αμερικανοί παίρνουν θέση εκεί όπου θεωρούν ότι πρέπει και μπορούν να είναι παρόντες και μετά την καταιγίδα για όλον τον αιώνα. Οι μεγάλες δυνάμεις τέτοιους σχεδιασμούς κάνουν, δεκαετιών. Παραθέτω ενδεικτικά ελάχιστες από τις αναφορές που επιβεβαιώνουν ότι οι ΗΠΑ δένονται στρατηγικά με την Ελλάδα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προτίθενται να συνεχίσουν την προώθηση (…) της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τη συνεργασία μέσω του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες). Ενόψει των περιφερειακών εξελίξεων, η εμβάθυνση της συνεργασίας του σχήματος 3+1 και η σύνδεσή του με άλλες πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

ΣΑΦΕΣΤΕΡΗ αναφορά ότι υπολογίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο και ως στρατιωτικούς παράγοντες σταθερότητας δεν μπορεί να υπάρξει. Προς επίρρωσιν: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζήτησαν για πιθανά αμοιβαία οφέλη από τον από κοινού σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών οφελών για τα ελληνικά ναυπηγεία και τη συνεργασία μεταξύ των οικοσυστημάτων αμυντικής καινοτομίας των δύο χωρών». Είναι αντιληπτό τι σημαίνει η Ελλάδα συμπαραγωγός της νέας αμερικανικής φρεγάτας. Ναυπηγικό πρόγραμμα δεκαετιών, ισχυροποίηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και συντήρηση των αμερικανικών πλοίων που θα πλέουν στην περιοχή σε ελληνικά ναυπηγεία. Θα επανέλθουμε με τουλάχιστον άλλα 8-10 σημεία του κειμένου, που δείχνει ότι αλλάζουμε πίστα…

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»