Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ότι από την προεκλογική συζήτηση για τις ευρωεκλογές λείπει ένα βασικό στοιχείο: η Ευρώπη. Θα πει κάποιος, έχουμε λύσει όλα τα εσωτερικά μας θέματα και πρέπει να ψηφίσουμε με μόνο γνώμονα την Ευρώπη; Η απάντηση, σε ένα ιδεατό πολιτικό πλαίσιο, θα ήταν «ναι». Αλλά επειδή απέχουμε από αυτό, σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο εδώ, ψηφίζουμε με βάση τις εσωτερικές πολιτικές επιλογές και συσχετισμούς. Οι ευρωεκλογές προσφέρονται κατεξοχήν για την αποστολή πολιτικού μηνύματος, αυτού που λέγεται «ψήφος διαμαρτυρίας», πολύ περισσότερο από τις αυτοδιοικητικές.

Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη συμβαίνει αυτό, και δεν θα πρωτοτυπήσουμε εμείς, όμως θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα θα ληφθούν αποφάσεις που θα επηρεάσουν περισσότερο από άλλες περιόδους το εσωτερικό σκηνικό και τις εθνικές υποθέσεις.

Είναι αλήθεια ότι οι βασικές πολιτικές αποφασίζονται σε επίπεδο συνόδων κορυφής και στις επιμέρους υπουργικές συνόδους. Είναι όμως εξίσου σοβαρές οι μάχες που δίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου γίνεται μεγάλο μέρος του lobbying προκειμένου να επηρεαστούν πολιτικές κατευθύνσεις, ενώ αποφασίζονται ψηφίσματα που επηρεάζουν τις πολιτικές και διαμορφώνουν κλίμα.

Η Ελλάδα το έχει ζήσει στο πετσί της. Υπό αυτή την έννοια, θα έπρεπε τουλάχιστον τα κόμματα να σκέπτονται με όρους Ευρώπης και να διαμορφώνουν τα ευρωψηφοδέλτια με κριτήριο την αποτελεσματική παρουσία στην Ευρωβουλή.

Η Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους lifestyle επιλογής υποψηφίων και με αμιγώς εσωτερικά κριτήρια, όσο κατανοητή και αν είναι η ανάγκη για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν επιμέρους επιλογές οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις μιας σοβαρής ευρωπαϊκής παρουσίας. Και αυτό δεν περιορίζεται στα μεγάλα κόμματα.

Γνωρίζω προσωπικά ορισμένους εκ των υποψηφίων σε αρκετά ψηφοδέλτια που έχουν άποψη και γνώση, και κυρίως εθνική οπτική, και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Δεν είναι στους αριθμούς που θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μας, αλλά φαίνεται ότι έστω εν μέρει έχει ληφθεί υπόψιν η ευρωπαϊκή συνιστώσα. Υπενθυμίζουμε ότι το επόμενο διάστημα θα συζητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολύ σοβαρά θέματα, από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες μέχρι την αλλαγή στη χρήση του βέτο, πεδία τα οποία θα επηρεάσουν ευθέως και σε ορισμένες χώρες, όπως η δική μας, καταλυτικά το εγχώριο πολιτικό σκηνικό και τα εθνικά ζητήματα. Η μάχη της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια θα έχει μεγαλύτερη σημασία από άλλες φορές. Ας στείλουμε αυτούς που μπορούν να τη δώσουν.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή