Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν απολύτως αναμενόμενη, και μάλιστα με αυτή τη μορφή. Το ήξεραν οι μυστικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών, το γνώριζαν τα επιτελεία σε Δύση και Ασία και υπ’ αυτή την έννοια ήταν όλοι προετοιμασμένοι. Μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό οι Αμερικανοί ενημέρωσαν τους Ιρανούς ότι δεν είχαν εμπλοκή σε αυτό και οι Ιρανοί από την πλευρά τους αποσαφήνισαν στους Αμερικανούς ότι η επικείμενη αντίδρασή τους δεν θα περιελάμβανε αμερικανικούς στόχους.

Με αυτή τη έννοια αυτό που έγινε ήταν μία «προσχεδιασμένη χορογραφία», όσο προσχεδιασμένο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο σε αυτή την περιοχή. Το Ιράν θεώρησε ότι έπρεπε να απαντήσει, διότι το γόητρο και η αποτροπή στη Μέση Ανατολή είναι εκ των ων ουκ άνευ, οι Ισραηλινοί αντιμετώπισαν επιτυχώς την επίθεση, άρα, θεωρητικά, ο κύκλος θα μπορούσε να κλείσει εδώ. Όμως δεν θα κλείσει. Για τον ίδιο λόγο που το Ιράν αισθάνθηκε υποχρεωμένο να απαντήσει, για τον ίδιο λόγο θα απαντήσουν και οι Ισραηλινοί. Το ερώτημα είναι πώς και πότε. Αξιολογώντας την ευρύτερη εικόνα και με δεδομένο ότι το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν υπαρξιακή απειλή -και έχει δίκιο σε αυτό- δύσκολα θα αφήσει την ευκαιρία για μία συνολική λύση και ένα τελικό ξεκαθάρισμα τώρα που το Ιράν έχει δώσει την αφορμή. Εξάλλου το Ιράν μέσω των πληρεξουσίων του είναι ο κύριος ενορχηστρωτής των επιθέσεων κατά του Ισραήλ. Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούθι, σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ είναι η αυτοκρατορία των proxies που έχει οικοδομήσει η Τεχεράνη στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει, μέχρι στιγμής, δύο πράγματα: ότι θα συνδράμουν το Ισραήλ, όπως εξάλλου το έπραξαν, σε περίπτωση που δεχθεί νέα επιθετική ενέργεια, αλλά επίσης ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε δική του στρατιωτική δράση κατά του Ιράν. Ένα πιθανό σενάριο είναι η αντίδραση του Ισραήλ να εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Να απαντήσει σχετικά άμεσα με μία στοχευμένη ενέργεια κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ιράν, οριοθετώντας κατά κάποιον τρόπο την αντίδρασή του, και στη συνέχεια να επιχειρήσει να διαμορφώσει ευνοϊκούς διεθνείς συσχετισμούς για ένα μεγάλο χτύπημα εμπλέκοντας και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προσπαθούν να αποφύγουν αυτή την εξέλιξη. Όπως και το Ιράν προσπαθεί να αποφύγει την άμεση εμπλοκή των Αμερικανών. Όμως, κατά τη γνώμη μας, μακροπρόθεσμα η συνολική ανάφλεξη δεν θα αποφευχθεί. Ο χρόνος μένει να απαντηθεί.