Η ετυμηγορία των Ελλήνων στη δεύτερη κάλπη μπορεί σε κάποιους να άρεσε, σε άλλους όχι και σε ορισμένους να προκάλεσε αμηχανία, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Έχει μηνύματα. Περισσότερα από ό,τι συνήθως. Δεν είναι απλή κάλπη αυτή και δεν έβγαλε εύκολη Βουλή. Όποιος προσεγγίσει το αποτέλεσμα με αφορισμούς, υπεραπλουστεύσεις, ξύλινη συνθηματολογία και δημοκρατικο-καπηλεία θα τιμωρηθεί. Και δεν θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι τις επόμενες εκλογές, τροχιοδεικτικές και προειδοποιητικές βολές θα πέφτουν και στο ενδιάμεσο μέσω των δημοσκοπήσεων. Το κεντρικό μήνυμα είναι απολύτως ευδιάκριτο. Το εκλογικό σώμα έδωσε ισχυρή εντολή στη ΝΔ και κυρίως προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει τη δουλειά που έκανε. Έδωσε την ίδια εντολή, δύο φορές, με το ίδιο ποσοστό, με δύο διαφορετικά εκλογικά συστήματα.

Το έτερο σκέλος του κεντρικού μηνύματος είναι ότι καθαίρεσε οριστικά και αμετάκλητα τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα εξουσίας. Στις πρώτες εκλογές έκανε ότι δεν κατάλαβε ποιο μήνυμα του εστάλη και του έφταιγαν όλοι οι άλλοι. Το ΠΑΣΟΚ που δεν του καθόταν, ο Κουτσούμπας που έστελνε καρδούλες στη Ζωή, ο Βαρουφάκης που έκανε το παγόνι, ο κόσμος που δεν κατάλαβε τι ψήφισε, η κακούργα η κοινωνία. Το εκλογικό σώμα, που όταν αντιληφθεί ότι το εμπαίζεις χάνει το χιούμορ του, επαναδιατύπωσε το μήνυμα και του κούρεψε κι άλλο το ποσοστό, αφαιρώντας του το «2» από μπροστά. Και έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά αποδρομής και από αξιωματική αντιπολίτευση, αν δεν αλλάξει μυαλά. Ταυτόχρονα άφησε το ΠΑΣΟΚ στα ίδια (φειδωλά αυξημένα) ποσοστά της πρώτης κάλπης και το έβαλε σε κατάσταση HOLD μέχρι να σταματήσει την παλάντζα και να πείσει ότι μπορεί να σκαντζάρει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση #2.

Επίσης άλλαξε τον Γιάνη με τη Ζωή έτσι για ποικιλία και για να κάνει τη ζωή του ΣΥΡΙΖΑ πιο δύσκολη. Και η έκπληξη που επιφύλασσαν οι ψηφοφόροι: η είσοδος τριών κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ για να κρατούν τα μπόσικα σε συγκεκριμένες ατζέντες. Αν ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε καλύψει επαρκώς ανησυχίες της κοινωνίας με συγκεκριμένες ορθολογικές πολιτικές (εξοπλισμούς, Μεταναστευτικό κ.ά.), τα εκ δεξιών ποσοστά θα ήταν μεγαλύτερα. Έκανε ένα εντυπωσιακό πολιτικό σπαγγάτο για να καλύψει από Σοσιαλ-Κέντρο μέχρι Δεξιά, πέτυχε αυτοδυναμία με οκτακομματική Βουλή διότι δεν υπάρχει κυβερνητική εναλλακτική, αυτή είναι η αλήθεια, ενώ ο αριστερός χώρος οδηγήθηκε σε αυτορευστοποίηση διότι η σύγκριση με τη ΝΔ είναι καταθλιπτική. Τώρα η ΝΔ καλείται να παίξει μπάλα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 27/6