Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες σπανίως το βρίσκεις σε προεκλογική περίοδο. Αναφέρομαι στη διπλή εκλογική αυτοχειρία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με όπλο την εξαγγελία φόρων. Μοιάζει σαν να κάνουν διαγωνισμό φορομπηχτικής πολιτικής.

Ποιος θα ανακοινώσει τους περισσότερους φόρους και ποιος θα τρομάξει περισσότερο το εκλογικό ακροατήριό του. Η δημοσιότητα που απολαμβάνουν εξαντλείται στις εξηγήσεις για τους φόρους που εξαγγέλλουν και θα εφάρμοζαν ως κυβέρνηση είτε ο ένας είτε ο άλλος, αλλά ευτυχώς δεν πρόκειται να γίνουν κυβέρνηση ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Δεν παύει όμως να είναι αξιοπερίεργο ότι κατάφεραν να κάνουν την αύξηση των φόρων τη μοναδική προεκλογική συζήτηση που τους αφορά. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι λειτουργούν ως εκλογικοί χορηγοί της ΝΔ και καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να ενισχύσουν την αυτοδυναμία της.

Το «Κατρούγκαλος effect», οι δηλώσεις, στο παρά πέντε της κάλπης, του πρώην υπουργού Εργασίας περί αύξησης εισφορών που έστειλε ακόμα ένα κύμα ψηφοφόρων και δη ελεύθερων επαγγελματιών στην αγκαλιά της ΝΔ, δεν φαίνεται να σωφρόνισε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε να αποτέλεσε προειδοποιητικό σημάδι για το ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι γιατί το κάνουν; Μία πρόχειρη απάντηση είναι επειδή αυτό ξέρουν: να βάζουν φόρους. Είναι η εύκολη λύση για όποιον δηλώνει αριστερός και κυβερνά ή θέλει να κυβερνήσει, να πασπαλίζει με ιδεολογική σάλτσα περί «κοινωνικής δικαιοσύνης» και «αναδιανομής» τη φορομπηχτική πολιτική, να υπόσχεται ότι θα φορολογήσει τον «μεγάλο πλούτο» και εντέλει να… γενοκτονεί οικονομικά τη μεσαία τάξη, που είναι και «ταξικός εχθρός».

Αυτό που λείπει από τη δική τους δημόσια συζήτηση είναι το πώς θα αυξηθεί ο πλούτος στη χώρα. Πώς θα αυξηθεί το ΑΕΠ. Επ’ αυτού δεν γίνεται καμία κουβέντα. Ποιο είναι το σχέδιο μεγέθυνσης του ΑΕΠ; Πού είναι το σχέδιο για τις επενδύσεις; Ποιες είναι οι ιδέες για την αύξηση του τζίρου και των κερδών των επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά και να έχει φορολογικά έσοδα το κράτος; Πόσο να φορολογήσεις και να ξαναφορολογήσεις τη ρημάδα την «πίτα» αν δεν τη μεγαλώσεις; Παρεμπιπτόντως, τα μερίσματα είναι ήδη φορολογημένα χρήματα στην πηγή. Αυτά όμως προϋποθέτουν σκληρή και επίπονη δουλειά, διαρκή ενασχόληση, γνώση της πιάτσας και της θεωρίας.

Αν δεν τα έχεις, δηλώνεις αριστερός και κάνεις πολιτική με τα λεφτά των άλλων.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 1/6