Ο ρόλος του είναι να φέρει σε επαφή τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους-μέλη του με τις επιχειρήσεις οι οποίες υποβάλλουν επενδυτικές προτάσεις προς χρηματοδότηση, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα μέλη μοιράζονται την εμπειρία τους και, επεκτείνοντας τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες των επιχειρήσεων, συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Το ύψος της χρηματοδότησης μπορεί να κινείται από λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ έως τα 2 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση, ποσά τα οποία τα VCs και οι τράπεζες δεν καλύπτουν όταν πρόκειται για νεοφυείς εταιρίες ή επιχειρήσεις στο αρχικό στάδιο λειτουργίας τους.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα θεσμικό εργαλείο το οποίο έχει στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση δύο εκ των σημαντικότερων εμποδίων στην ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας: τη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, αλλά και την έλλειψη επαρκούς καθοδήγησης στα πρώτα κρίσιμα βήματα μιας νέας, καινοτόμου επιχείρησης. Παράλληλα, όμως, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας, φιλικής προς την καινοτομία, αντιμετωπίζοντας την επιφυλακτικότητα και την αποστασιοποίηση της ίδιας της αγοράς -επιχειρηματιών και στελεχών- απέναντι στο ρίσκο και την αβέβαιη υπόσχεση μιας νέας επιχειρηματικής ιδέας.

Η μέχρι τώρα επιτυχημένη δραστηριότητα του δικτύου του ΕΒΕΑ δείχνει ότι ο θεσμός αυτός μπορεί να έχει μέλλον στην Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η τέταρτη κατά σειρά εκδήλωση παρουσίασης νέων επενδυτικών προτάσεων σε 10 Αγγέλους του δικτύου, οι οποίοι ενημερώθηκαν σχετικά με τις προτεινόμενες ιδέες, τη στρατηγική εισόδου στην αγορά, τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων προϊόντων και υπηρεσιών κ.ά. Η καινοτομία των ιδεών, η πληρότητα των παρουσιάσεων και η ωριμότητα των ομάδων, αλλά και το ενδιαφέρον από την πλευρά των μελών του Δικτύου, επιβεβαίωσαν τόσο τη χρησιμότητα του ίδιου του θεσμού όσο και τον κομβικό ρόλο που μπορούν να αναλάβουν τα Επιμελητήρια στην αξιοποίησή του, προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων του ΕΒΕΑ περνά πλέον σε νέα εποχή δραστηριοποίησης, με νέο όνομα, νέους στόχους και νέες προοπτικές. Με το όνομα BANG (Business Angels Network Greece) στοχεύει στην ανάπτυξη του δικτύου του, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη χώρα, στην προώθηση της θεσμικής κατοχύρωσης του θεσμού, καθώς και στη διεύρυνση των συνεργασιών του με άλλους φορείς ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως είναι οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές κ.ά.

Η κινητοποίηση και εμπλοκή της ελληνικής εδραιωμένης επιχειρηματικής κοινότητας στην προσπάθεια ανάπτυξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μόνο οφέλη μπορεί να δημιουργήσει για τα ίδια τα μέλη του Δικτύου, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία. Είναι ένας στόχος που αξίζει να επιδιώξουμε και τα Επιμελητήρια θα είναι για μια ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή.