Στην Ελλάδα μέχρι τώρα η αδειοδότηση μιας επιχείρησης θα έλεγε κανείς ότι ισοδυναμεί με Ηράκλειο άθλο. Το τέρας, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι άλλο από τη γραφειοκρατία και τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες που αυτή απαιτεί, δημιουργώντας σοβαρά εμπόδια στην έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει αναδείξει συστηματικά στο παρελθόν το συγκεκριμένο πρόβλημα, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις για την απλούστευση της διαδικασίας, μέσα από την αξιοποίηση των δομών και της εμπειρίας των Επιμελητηρίων.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ανέλαβε πρόσφατα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, την υλοποίηση μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας, η οποία έχει στόχο να αλλάξει ριζικά το τοπίο ως προς την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Πρόκειται για το έργο Αναβάθμισης Λειτουργιών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και των Επιμελητηρίων της χώρας, για την Υποστήριξη του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, το οποίο θα υλοποιήσει η ΚΕΕΕ στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη μιας σειράς πολυεπίπεδων υποστηρικτικών δράσεων, για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, από την υποβολή της αρχικής αίτησης μέχρι και την έκδοση της τελικής πράξης.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των δράσεων, είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις. Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή τους, άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου, είναι πολλά και σημαντικά. Αφορούν τόσο τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και ευρύτερα το επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Πλέον, τα Επιμελητήρια θα αποτελούν ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Μιας Στάσης και Σημεία μιας Επαφής σε θέματα αδειοδότησης και σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο απαιτούμενος χρόνος, αλλά και η ταλαιπωρία του επιχειρηματία. Η ΚΕΕΕ αποκτά, στο πλαίσιο του έργου, τη δυνατότητα να δημιουργεί πρότυπους οδηγούς και μελέτες σε συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες, μέσω των οποίων η επιχειρηματική κοινότητα θα μπορεί να ενημερώνεται σε συνεχή βάση για τις απαραίτητες διαδικασίες και προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την αδειοδότηση, σε όλους τους κλάδους δραστηριοτήτων. Επιπλέον, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα μπορεί να συμβουλεύει και να καθοδηγεί τις επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες σε ζητήματα αδειοδότησης.

Το υποστηρικτικό υλικό που θα αναπτυχθεί θα διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να είναι άμεσα και εύκολα προσβάσιμο από τις επιχειρήσεις. Σε επόμενο επίπεδο, ο επιχειρηματίας θα έχει επίσης τη δυνατότητα να επικοινωνεί ηλεκτρονικά για τα θέματα αδειοδότησης, να θέτει ερωτήματα και να λαμβάνει απαντήσεις από τα στελέχη των Επιμελητηρίων και τους αρμόδιους εμπειρογνώμονες. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα μπορέσει και η Ελλάδα να οδηγηθεί σταδιακά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του υφιστάμενου πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις, το οποίο θα επιτρέπει την αξιοποίηση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και διαδικασιών για τη συλλογή, ψηφιοποίηση, αποθήκευση και διεκπεραίωση αιτημάτων αδειοδότησης.

Επιπλέον, μέσα από μια δυναμική διαδικασία καταγραφής, κωδικοποίησης και απόκρισης σε θέματα αδειοδότησης επιχειρήσεων, η ΚΕΕΕ θα είναι σε θέση να αντλεί χρήσιμες πληροφορίες και συμπεράσματα, προκειμένου να διατυπώνει -ως επίσημος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα επιχειρηματικότητας- προτάσεις για τη συνεχή βελτίωση της διαδικασίας.

Η πρωτοβουλία αυτή, που απαντά σε ένα αίτημα δεκαετιών, αναδεικνύει τη χρησιμότητα και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν, μέσα από την ουσιαστική συνεργασία της Πολιτείας και των θεσμικών φορέων της επιχειρηματικότητας. Τα Επιμελητήρια, διαθέτοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία και παρουσία σε όλη τη χώρα, μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία σε αυτή τη σημαντική πρόκληση, δημιουργώντας αξία για τις επιχειρήσεις, για την οικονομία και για την ελληνική κοινωνία.