Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πολιτικούς που πιστεύουν στη δύναμη του διαλόγου. Γι’ αυτό και επιδίωξε τη συνάντηση με τους αγρότες. Άλλωστε η ΝΔ ήταν πάντοτε στο πλευρό των αγροτών, εκείνων δηλαδή που δίνουν καθημερινά μάχη, υπό αντίξοες συνθήκες, για να έχουμε εμείς, οι αστοί, επάρκεια αγαθών. Η κυβέρνηση κατανοεί ότι οι αγρότες κρατούν στα χέρια τους κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε κάθε κράτος. Και αυτό δεν είναι άλλο από την επισιτιστική επάρκεια. Το βασικό σύνθημα των αγροτών σε όλη την Ευρώπη είναι «no farmers, no food». Και είναι αλήθεια ότι χωρίς αγρότες δεν υπάρχει φαγητό. Και όταν δεν υπάρχει φαγητό, υπάρχουν ρήξη της κοινωνικής συνοχής, διατάραξη της ομαλότητας, με συνέπειες που συνήθως είναι απρόβλεπτες.

Το βασικό αίτημα των αγροτών ήταν να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Η κυβέρνηση έκανε όσα και ό,τι μπορούσε για να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημά τους. Τα χθεσινά μέτρα, σε συνδυασμό με εκείνα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή και όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στην Agrotica, αποτελούν ένα ελκυστικό «πακέτο» που δεν πρέπει να απορριφθεί από τους αγρότες. Και τούτο γιατί και οι ίδιοι γνωρίζουν: πρώτον, ότι μέχρι εκεί αντέχει η οικονομία και, δεύτερον, γιατί η απόρριψή τους θα έστρεφε το σύνολο της κοινωνίας εναντίον τους.

Οι αγρότες με τον διάλογο που ξεκίνησε, εκτός των μέτρων που ανακοινώθηκαν, πέτυχαν και κάτι ουσιαστικότερο: να βρίσκονται σε μόνιμο διάλογο, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την κυβέρνηση. Με μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι όχι μόνο συζητάει για να συζητήσει, αλλά ότι συζητάει μαζί τους για να βρει λύσεις. Για να διατηρηθεί αυτό το κεκτημένο, όμως, πρέπει και οι ίδιοι οι αγρότες να αποδείξουν ότι κατανοούν τα όρια της οικονομίας. Και με τη στάση τους δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, για την επίτευξη της οποίας έκανε θυσίες αιματηρές το σύνολο του ελληνικού λαού, ή ακόμη και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 14 Φεβρουαρίου