Σημαντικές ανακατατάξεις στην οργάνωση της κεντρικής διοίκησης του κράτους ως προς την κατανομή των αρμοδιοτήτων, τον έλεγχο των υπουργείων, αλλά και εν γένει την οργάνωση του υπουργικού συμβουλίου σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη κυβερνητική θητεία του, εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες εκλογές.

Οι πληροφορίες για τη δομή του επόμενου κυβερνητικού σχήματος βγαίνουν με το «σταγονόμετρο», καθώς η πρόθεση της Πειραιώς είναι να αναδειχθεί ως αποκλειστική προτεραιότητα του προέδρου της ΝΔ η προσεχής κάλπη και η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας. Ωστόσο, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αναφερθεί στη σύσταση αυτόνομου υπουργείου για Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής για την Οικογένεια, το Δημογραφικό Ζήτημα και τη Στέγαση, το οποίο θα προκύψει από τη «διχοτόμηση» του υπουργείου Εργασίας. Το συγκεκριμένο υπουργείο, κατά τον κ. Μητσοτάκη, στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία έκανε πολλή δουλειά, ωστόσο, είναι πολύ «μεγάλο».

Η θέσπιση ενός αυτοτελούς χαρτοφυλακίου που θα αφορά τη στήριξη της οικογένειας, την εξάλειψη των ανισοτήτων ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες και τα ζητήματα της προνοιακής πολιτικής αποτελεί συνήθη πολιτική στα ευρωπαϊκά κράτη, με αντίστοιχα παραδείγματα σε πολλές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία κ.ά. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο νεοσύστατο υπουργείο θα ενταχθεί η στεγαστική πολιτική, όπου -να σημειωθεί- ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί για διπλασιασμό των δικαιούχων του προγράμματος «Σπίτι μου» για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια.

Υπό την απειλή της «ωρολογιακής βόμβας» του δημογραφικού ζητήματος, στόχος του Κ. Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία είναι η στήριξη της οικογένειας, με ειδική μέριμνα για τα νέα ζευγάρια μέσω μια πολυεπίπεδης πολιτικής, που έχει ως αφετηρία τη δημιουργία ενός κέντρου λήψης αποφάσεων που θα αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα. Αν και ο πρωθυπουργός στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά δήλωσε πως δεν έχει σκεφτεί ποιο πρόσωπο θα αναλάβει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό τα ηνία να αναλάβει γυναίκα, στο πλαίσιο της γενικότερης δέσμευσης του Κ. Μητσοτάκη για περισσότερες γυναίκες σε υπουργικές θέσεις.

Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που θα κληθεί να προωθήσει το νεοσύστατο υπουργείο είναι ειδικές πολιτικές με στόχο τη μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap), νέα ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αύξηση της γονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η ενίσχυση στο επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, αλλά και πρωτοβουλίες για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο μέριμνας για θέματα μητρότητας και καθημερινότητας η ΝΔ στον σχεδιασμό της εντάσσει τη διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου έως τις 17.30 και την επέκταση εφαρμογής του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη την χώρα. Επίσης, αυξάνονται κατά 50.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ενώ διευρύνεται και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».

Εξάλλου, η στήριξη του θεσμού της οικογένειας αποτέλεσε σημαντικό πεδίο δράσης της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου με την επέκταση της Ειδικής Άδειας Προστασίας της Μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, αλλά και τη θέσπιση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Παράλληλα, από την 1η/1/2024 θα υπάρξει αύξηση στο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά, ενώ στην αναμόρφωση μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση της οικογενειακής παροχής για τους εργαζόμενους που έχουν παιδιά.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 13/6