Κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου που βιώνουμε είναι ο κατακερματισμός της πολιτικής εκπροσώπησης των πολιτών στη Βουλή. Υπάρχει μια συμπαγής ΝΔ, και από εκεί και πέρα το χάος… Υπάρχουν οκτώ ακόμα κόμματα, αριθμός πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα. Η παρουσία εννέα κομμάτων στη Βουλή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και ενίσχυση της δημοκρατίας. Αυτή η πολυπληθής εκπροσώπηση απλώς επιβεβαιώνει την αδυναμία των πολιτικών ηγετών που ηγούνται στα λοιπά κόμματα, πλην ΝΔ, να καλύψουν τους πολίτες και τις ανάγκες τους και, γιατί όχι, όπου χρειάζεται να τους συνεγείρουν σε διεκδικήσεις ή αντιδράσεις έναντι μιας κακής, κατά την άποψή τους, διοίκησης.

Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να εμπνεύσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», μονίμως δεύτερος, πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ο «κανένας». Ενώ ο επόμενος ακολουθεί με διαφορά σχεδόν 25-30 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά. Ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν πείθουν, είτε γιατί έχουν ξύλινο πολιτικό λόγο είτε γιατί είναι παρωχημένοι ως αντίληψη και νοοτροπία, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο… Δεύτερον, οι πολίτες αναζητούν λύση στα προβλήματά τους έξω από ιδεολογίες και κομματικές ταμπέλες. Αν είμαι άρρωστος και χρειάζομαι χειρουργείο, θα με νοιάξει αν τη λύση στο πρόβλημά μου θα μου τη δώσει δεξιός ή αριστερός υπουργός;

Αν μου παίρνει η τράπεζα το σπίτι, θα με νοιάξει αν τη ρύθμιση για να σώσω την περιουσία μου θα την κάνει η Δεξιά ή η Αριστερά; Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι τα προβλήματα στην κοινωνία είναι τόσο πολλά και τόσο μεγάλα, που τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει η ιδεολογία αυτού που θα δώσει τις λύσεις. Αρκεί να τις δώσει. Και το κακό για την αντιπολίτευση είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση, με τα λάθη και τις αστοχίες της και ενίοτε με την περισσή αλαζονεία ορισμένων στελεχών της, δίνει λύσεις. Όσο λοιπόν η αντιπολίτευση θα είναι προσκολλημένη στις ιδεοληψίες του χθες, όπως έγινε επί παραδείγματι με την περίπτωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, και όσο κυνηγά μάγισσες αντί να προτείνει εναλλακτικές λύσεις, τόσο οι πολιτικοί αρχηγοί της θα βλέπουν όχι μόνο την πλάτη του Μητσοτάκη αλλά και του... «κανένα»!

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή