«Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την κοινωνία και μειώνει φόρους!» είχε δηλώσει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κάνει πράξη από το πρώτο κιόλας νομοσχέδιο της δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας του.

Σήμερα η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» παρουσιάζει όσα θα περιέχονται στην πρώτη μεγάλη παρέμβαση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ για τη στήριξη της κοινωνίας…

1) Μείωση τεκμηρίων κατά 30%

Η μείωση αυτή θα επιτευχθεί σταδιακά. Θα ξεκινήσει από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους - τους μόνους φορολογούμενους που δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους. Θα μειωθεί το υποθετικό εισόδημα που προσδιορίζει η εφορία για άγαμους ή έγγαμους με ή χωρίς παιδιά, εφόσον αυτό είναι χαμηλότερο από το πραγματικό.

Έτσι χιλιάδες φορολογούμενοι, κατά τον φοροτεχνικό κ. Αμπελιώτη, «που πιάνονται κάθε χρόνο στην “τσιμπίδα” των τεκμηρίων, θα δουν να μειώνεται η φορολογική επιβάρυνσή τους, αλλά ταυτόχρονα και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, εφόσον έχουν οχήματα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών, καθώς αυτός προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της τεκμαρτής δαπάνης των εν λόγω οχημάτων».

Το κούρεμα των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1ης Ιανουαρίου 2025 θα συνδυαστεί με την υποχρεωτική εφαρμογή του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

2) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Είναι ένα μέτρο, η εφαρμογή του οποίου θα είχε ξεκινήσει από φέτος, αν δεν είχε προκύψει η ενεργειακή κρίση. Τελικά, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η πλήρης κατάργηση αυτού του μνημονιακού και άδικου φόρου θα γίνει εντός της επόμενης τετραετίας, καθώς θα βελτιώνεται και η φορολογική συμμόρφωση των ελεύθερων επαγγελματιών». Η κατάργηση θα γίνει σταδιακά, με το 20% του τέλους επιτηδεύματος να αποτελεί παρελθόν το 2025, το 30% το 2026 και το υπόλοιπο 50% στο τέλος της τετραετίας το 2027.

Ο συγκεκριμένος φόρος είναι από τους πιο άδικους που επιβλήθηκαν την περίοδο των μνημονίων και επιβαρύνει ετησίως με 650 ευρώ τους επαγγελματίες και 1.000 ευρώ τις επιχειρήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επ’ αυτού τονίζει: «Έχω δεσμευθεί για τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση, με μείωση κατά 30% αρχικά. Το ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι σημαντικό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του». Με δεδομένο ότι το τέλος επιτηδεύματος κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ, το 2025 το όφελος θα είναι σε ετήσια βάση από 80 έως και 200 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

3) Αύξηση αφορολογήτου κατά 1.000 €

Η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ, για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά, είναι ένα από τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και η υλοποίησή του θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 80.000.000 ευρώ ετησίως. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024 και θα έχει αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μία πρόσθετη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ανάλογα με την κλίμακα στην οποία υπάγεται η κάθε οικογένεια, από 90 έως 220 ευρώ.

Κατά τον φοροτεχνικό κ. Χριστόπουλο, «σημαντικά ωφελημένοι θα είναι όσοι γονείς είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, καθώς θα δουν -μέσω της μείωσης του φόρου παρακράτησης των μισθών ή των συντάξεών τους από τον πρώτο κιόλας μήνα του επόμενου έτους- μία αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημά τους. Οι υπόλοιποι, δηλαδή οι αγρότες, θα δουν το όφελος με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025, καθώς θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024.

4) Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ

Στο φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκουμε και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίσουν το ακίνητό τους σε ετήσια βάση για φυσικές καταστροφές, όπως φωτιά, πλημμύρες, σεισμοί κ.λπ. Ευνοημένοι από την εφαρμογή του μέτρου θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες.

Βάσει των στατιστικών στοιχείων, σε σύνολο 6.371.901 κατοικιών στην Ελλάδα ασφαλισμένες είναι μόλις 1.074.050.

5) Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Είναι η γνωστή κίνηση ελάφρυνσης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Είναι τεράστια τα οφέλη, αφού αυξάνει η κίνηση αυτή ταυτόχρονα τόσο τα έσοδα των επαγγελματιών όσο και των εργαζομένων.

6) Νέα μείωση φόρων

Ο κ. Μητσοτάκης έχει σημειώσει προεκλογικά: «Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι, μειώνοντας τους φόρους, έρχονται επενδύσεις και δημιουργούνται νέες δουλειές. Το αποδείξαμε, θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε. Οι αντίπαλοί μας εισηγούνται μία άλλη συνταγή, την οποία δοκιμάσαμε ως χώρα, αυτή των αυξημένων φόρων, κυρίως για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για τη μεσαία τάξη. Είδαμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό το παρελθόν».

7) Διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει: «Η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να εγγυηθεί ότι η οικονομία θα παραμείνει σε μία σταθερή τροχιά ανάπτυξης, ότι οι φόροι θα εξακολουθήσουν να μειώνονται, αλλά και ότι το πλεόνασμα της ευημερίας τελικά θα μοιράζεται δίκαια σε όλους».

8) Διατήρηση του χαμηλού φόρου 9%

Διατήρηση του χαμηλού φόρου 9% (για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες.

Είναι το μέτρο που ξεκίνησε από την α' τετραετία και συνεχίζεται. Βοηθά κυριολεκτικά τους πάντες και ανακουφίζει από πρόσθετο φόρο.

9) Διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ και σταδιακή μείωση

Επ’ αυτού, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει: «Στόχος μου, προς το τέλος της τετραετίας να εξετάσουμε μόνιμες μειώσεις στον ΦΠΑ. Προτιμώ να στοχεύω σε πιο μόνιμες μειώσεις. Μίλησα για την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ που δεν θα έφτανε στον καταναλωτή. Πιστεύω ότι, εφόσον η οικονομία θα αποδίδει, ο στόχος θα είναι εφικτός».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το παράθυρο των μειώσεων έμμεσων φόρων, εφόσον προκύψουν δημοσιονομικά περιθώρια.

10 Επιταγή (voucher) 150 ευρώ σε νέους

Προχωρά η χορήγηση voucher 150 ευρώ για νέους που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, τα 150 ευρώ θα τα λάβουν όχι μόνο εκείνοι που συμπληρώνουν τα 18 έτη, αλλά και όσοι είναι 19 ετών. Ο συνολικός αριθμός δικαιούχων ανέρχεται σε 200.000 ετησίως και η δαπάνη σε 30.000.000 ευρώ.

To Youth Pass που θα λάβουν οι νέοι θα χρησιμοποιείται σε ξενοδοχεία-τουριστικά καταλύματα, μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά-αεροπορικά εισιτήρια), ενοικίαση ΙΧ-σκαφών αναψυχής, θέατρα-σινεμά-συναυλίες.

11) Παράταση «Market Pass»

Η ενίσχυση που έχει ήδη δοθεί καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιούλιο. Με τα έως τώρα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου υπάρχει. H τρίμηνη παράταση του «Market Pass» απαιτεί δημοσιονομικό χώρο 300.000.000 ευρώ και η εξάμηνη 600.000.000 ευρώ.

Εξετάζεται να δοθεί στους υπάρχοντες δικαιούχους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν νέα αίτηση.

12) Φοροδιαφυγή

Η ΝΔ υπόσχεται μάχη κατά της φοροδιαφυγής με αυτόματους ψηφιακούς ελέγχους, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών.

Σε αυτό το σκέλος εμπίπτει και η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών και νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ, με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 27/6