Όλο και πιο σαφή κάνει τη θέση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στην κυβέρνηση, όσο περνάει ο χρόνος, δείχνοντας τις προθέσεις του ίδιου και της Νέας ∆ηµοκρατίας πάνω στο φλέγον ζήτηµα της διαπραγµάτευσης, χωρίς όµως να παραπλανεί Ελληνες και Ευρωπαίους και χωρίς να επενδύει στην καταστροφή της χώρας για να ανέβει ο ίδιος στην εξουσία – όπως έκανε ο Αλ. Τσίπρας το 2015, οδηγώντας την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές και παίζοντας µε τον κορυφαίο θεσµό της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.

Η θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης διευκρινίστηκε ακόµα µία φορά τις περασµένες εβδοµάδες µε το διπλό «όχι» για υπογραφή τόσο στον Βόλφγκανγκ Σόιµπλε όσο και στο ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Μια άρνηση που έβαλε για τα καλά τη Νέα ∆ηµοκρατία στο κάδρο της διακυβέρνησης της χώρας, αφού αποκάλυψε τις βαθύτερες σκέψεις των δανειστών αναφορικά µε την κυβέρνηση, τα περιθώρια που έχει για να µείνει στην εξουσία, αλλά και την ετοιµότητά της να περάσει µια συµφωνία από το Κοινοβούλιο, χωρίς να έχουµε ακόµα µία επανάληψη του τραγέλαφου του 2015, όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είχε χάσει τη δεδηλωµένη και η χώρα δεν έπεσε στον γκρεµό χάρη στην υπεύθυνη στάση της Ν.∆.

Η απόφαση της ηγεσίας της Νέας ∆ηµοκρατίας να µην υπογράψει τα µέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, όταν και αν ολοκληρώσει τη διαπραγµάτευση, είναι διπλό µήνυµα, προς το εσωτερικό, αλλά και προς το εξωτερικό της χώρας. Στους Ελληνες ξεκαθαρίζει ότι ο λογαριασµός που θα κληθούν να πληρώσουν έχει εκδοθεί από το Μέγαρο Μαξίµου και µόνο και έχει τις υπογραφές των δύο συγκυβερνώντων, Τσίπρα και Καµµένου.

Στους εταίρους της Ελλάδας, από την άλλη, αποσαφηνίζει ότι η Νέα ∆ηµοκρατία δεν µπορεί να νοµιµοποιήσει µε τη συναίνεσή της την ολιγωρία και τις εγκληµατικές τακτικές της κυβέρνησης, που προσπαθεί να ολοκληρώσει µια αξιολόγηση µε 11 µήνες καθυστέρηση, παλινωδίες και επικοινωνιακά πανηγύρια κακής ποιότητας. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν το αίτηµα για υπογραφή της Νέας ∆ηµοκρατίας στη συµφωνία ειπωθεί έστω και ως σκέψη από επίσηµα χείλη, έχει προλάβει να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» διακυβέρνησής του, µε συγκεκριµένες αλλαγές και δοµικές µεταρρυθµίσεις. Η άρνηση, όµως, για συναίνεση στην καθυστέρηση και στον βαρύ λογαριασµό της συγκυβέρνησης δεν συνεπάγεται αθέτηση των δεσµεύσεων της χώρας.

Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει δεσµευθεί προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα τηρήσει όσα συµφωνηθούν, έχοντας την πίστη ότι το πρόγραµµά της, µε τη σωστή εφαρµογή του, θα δώσει στη νέα κυβέρνηση τη δυνατότητα να φέρει πιο γρήγορα αντίµετρα για την ελληνική κοινωνία και πιο απτές αλλαγές για τους φορολογουµένους. Η ξεκάθαρη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνει µε τον πλέον σαφή τρόπο τη στρατηγική αυτοδυναµίας µε όρους αλήθειας της οδού Πειραιώς και την πρωτοπορία του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας όχι µόνο θα γίνει πρωθυπουργός µε ξεκάθαρη λαϊκή εντολή όταν γίνουν εκλογές, αλλά θα είναι και ο πρώτος πρόεδρος κόµµατος που θα εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίµου χωρίς να έχει πει ψέµατα, χωρίς να έχει δηµιουργήσει φρούδες ελπίδες στους Ελληνες πολίτες. Γιατί αυτό που κάνει η Νέα ∆ηµοκρατία στην παρούσα φάση είναι και το πιο ειλικρινές. ∆εν ψηφίζει τα µέτρα, αλλά δεσµεύεται για την εφαρµογή του προγράµµατος, γιατί το κράτος οφείλει να έχει συνέχεια και συνέπεια, γιατί όταν η επόµενη κυβέρνηση εµφανίζεται ανακόλουθη σε όσα δεσµεύθηκε η προηγούµενη µπορεί να βγαίνει και εκείνη χαµένη, αλλά σίγουρα περισσότερο χαµένη βγαίνει η Ελλάδα.

Γιατί, πέρα και πάνω από όλα, αυτό που έχει λείψει στα χρόνια των Μνηµονίων δεν είναι άλλο από την εθνική πολιτική για το συµφέρον της χώρας και όχι της κοµµατικής πελατείας. Ακόµα κι αν το συµφέρον αυτό περνάει µέσα από δύσκολες αποφάσεις και σκληρές αλήθειες. Για όλους αυτούς τους λόγους ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος µεταµνηµονιακός πρωθυπουργός.