Τους πολιτικούς συσχετισμούς δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών και περίπου έναν μήνα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφουν δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα.

Δημοσκοπήσεις: Κυρίαρχη πολιτική δύναμη η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία παρότι μετρά μικρές απώλειες σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών του καλοκαιριού παραμένει κυριάρχη πολιτική δύναμη, την στιγμή που η περιδίνηση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται εμφατικά στα δημοσκοπικά ευρήματα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χάνει περαιτέρω δυνάμεις και να απειλείται από το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση.

Η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις δύο μετρήσεις των τελευταίων ημερών κυμαίνεται από 23,7 έως 18 μονάδες, την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κονταροχτυπιούνται για τη δεύτερη θέση έχοντας και στις δύο μετρήσεις περίπου μια ποσοστιαία μονάδα.

Στην πρόθεση ψήφου της μέτρησης της GPO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την Τετάρτη, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,6% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,9% και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σε απόσταση αναπνοής με 11,9%, το ΚΚΕ καταλαμβάνει το 8,5%, Σπαρτιάτες 3,5%, Ελληνική Λύση 5,4%, Νίκη 2,5% και Πλεύση Ελευθερίας 2,3%.

Αντίστοιχη εικόνα στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το Mega που προβλήθηκε μια ημέρα αργότερα, όπου στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 30% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 12%, σημειώνοντας απώλεια 1,7 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί το ΠAΣΟΚ με 10,6%, το ΚΚΕ με 8,1% και η Ελληνική Λύση με 5,5%. Η Πλεύση Ελευθερίας ακολουθεί με 2,9%, ΜέΡΑ25 με 2,8%, ΝΙΚΗ με 2,6% και Σπαρτιάτες με 2,1%. Οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν ποσοστό 5,8%.

Ακόμη πιο ξεκάθαροι για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού είναι οι προσωπικοί δείκτες των πολιτικών αρχηγών, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στις δύο έρευνες κοινής γνώμης εμφανίζεται κυρίαρχος, στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Συγκεκριμένα, στη μέτρηση της GPO το 48% ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 13,8% τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 12,1% τον Στέφανο Κασσελάκη.

Κυρίαρχος Μητσοτάκης, μετά ο "κανένας"

Παράληλλα, στη Metron Analysis ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 40% των απαντήσεων, την ώρα που πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 7% του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 6% του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον «Κανένα», να συγκεντρώνει το 29% των απαντήσεων.

Τα πρώτα δημοσκοπικά νούμερα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές φαίνεται να επιβεβαιώνουν την «ανάγνωση» του Μαξίμου για το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την οποία στον πρώτο γύρο, όπου εκτιμούν ότι εξάγονται και τα βασικά πολιτικά συµπεράσµατα, οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ από τις πρόσφατες μετρήσεις καθίσταται σαφές πως οι εκλογές τελείωσαν και οι πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση έπειτα από την αντικειμενικά δύσκολη αρχή της νέας της θητείας, να μείνει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις υψώνοντας τείχος απέναντι στα πραγματικά προβλήματα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, και αφορούν κατά βάση την καθημερινότητα των πολιτών.

"Ναι" των πολιτών στη μεταρρυθμιστική ατζέντα Μητσοτάκη

Όπως προκύπτει από τις δύο έρευνες οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα για την οποία έχει δεσμευτεί και να δώσει λύσεις στα υπαρκτά και μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενώ τα σαφές προβάδισμα που διατηρεί σε σχέση με τους πολιτικούς του αντιπάλους συνηγορεί στο γεγονός ότι η κυβέρνηση τη δεδομένη στιγμή έχει ως μοναδικό αντίπαλο τα προβλήματα των πολιτών, η βελτίωση των οποίων δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο από φαινόμενα αλαζονείας και έπαρσης εντός των κυβερνητικών κόλπων.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει την στρατηγική στην επίσπευση του νομοθετικού έργου, με επίκεντρο την ενίσχυση του ΕΣΥ, την στήριξη των ευάλωτων πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών.

Εξάλλου, και στις δύο μετρήσεις το βασικότερο πρόβλημα των ερωτηθέντων είναι η ακρίβεια αι η πορεία της οικονομίας, με την κυβέρνηση να αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.