Το ρουσφέτι που ζήτησε η Ούρσουλα από τον Μητσοτάκη

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταλήξει στην αντικατάσταση του Μαργαρίτη Σχοινά από τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, µια ωµή παρέµβαση υπέρ του τελευταίου από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήρθε να ανατρέψει άρδην τους σχεδιασµούς (επί του συγκεκριµένου πεδίου) του πρωθυπουργού. Ετσι, και µε τα σηµερινά πλέον δεδοµένα, όλα δείχνουν ότι οδεύουµε προς την κατεύθυνση της ανανέωσης της θητείας του νυν Ελληνα επιτρόπου. Πρόκειται περί µιας εξέλιξης που αντιλαµβάνοµαι ότι τη λαµβάνει ως υπόθετο ο πρόεδρος Μητσοτάκης. Μάλιστα, από τα όσα φτάνουν στ’ αυτιά µου, η Γερµανίδα πολιτικός, προκειµένου να µεταπείσει τον Ελληνα πρωθυπουργό, φέρεται ότι υποσχέθηκε ένα πολύ καλύτερο χαρτοφυλάκιο από εκείνο της Μετανάστευσης που κατέχει σήµερα η χώρα. Με δεδοµένη αυτή την εξέλιξη, δεν σας κρύβω ότι µου έχει δηµιουργηθεί µια κάποια εντύπωση, που απορρέει από το γεγονός ότι µέσα σε λίγα χρόνια ο Σχοινάς έχει καταφέρει να είναι εκλεκτός τόσο του πρώην όσο και της νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάτι σαν την Coca-Cola, που, ως γνωστόν, πάει µε όλα.

Ενδιαφέρει... Μετά την πρόσφατη παρέµβαση Τσίπρα, µε εξαιρετικά µεγάλο ενδιαφέρον αναµένουν κάποιοι πως θα τοποθετηθεί στο εσωκοµµατικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής ∆ηµήτρης Αποστολάκης, που, ως γνωστόν, πίνει νερό στο όνοµα του πρώην αρχηγού.

Η εξαφάνιση του Θανάση Καρτερού από την «Αυγή»

Tις τελευταίες ηµέρες η στήλη του Θανάση Καρτερού, του αγαπηµένου µου αριστερού αρθρογράφου, απουσιάζει από την τελευταία σελίδα της «Αυγής». Πολλοί πίστεψαν ότι υπήρξε καρατόµηση του πολύπειρου δηµοσιογράφου µε άνωθεν κοµµατική εντολή επειδή άσκησε σφοδρότατη κριτική στον πρόεδρο Κασσελάκη. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως ένα πρόβληµα υγείας, το οποίο και ξεπεράστηκε, κράτησε αυτό το διάστηµα τον Θανάση Καρτερό µακριά από τους αναγνώστες της εφηµερίδας. Ως εκ τούτου, τα περαστικά της στήλης είναι αυτονόητα και του ευχόµαστε να επιστρέψει σύντοµα. Ανεξάρτητα όµως από τα παραπάνω, είναι δεδοµένο το γεγονός ότι ο ίδιος επί µήνες κινείτο εκτός κοµµατικής γραµµής και κυρίως εκτός προεδρικού πλαισίου. Και επειδή ο Κασελάκης έχει λάβει τις αποφάσεις του σε σχέση µε τα κοµµατικά media, είναι λογικό οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις να υποψιάζονται ότι η αποποµπή Καρτερού από την τελευταία σελίδα της «Αυγής» είναι ήδη δροµολογηµένη. Πρόκειται για ακόµα µία ένδειξη του πόσο σέβονται εκεί στην Αριστερά τη διαφορετική άποψη και την ελευθερία στη διακίνησή της.

Εκτός από τον Μάρη, υπάρχει και δεύτερος επιχειρηµατίας που παρακολουθεί στενά (πιο στενά δεν γίνεται) τις εξελίξεις στην Αριστερά. Μπορώ να σας πω ότι κόπτεται περισσότερο και από τον Τσίπρα.


Εξελίξεις στις (φορολογικές) υποθέσεις Λαβράνου

Την ίδια ώρα που, όπως όλα δείχνουν, καθυστερεί η απονοµή της δικαιοσύνης στην πολυσυζητηµένη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, µε γρήγορους ρυθµούς προχωρούν οι διαδικασίες σε σχέση µε τα φορολογικά θέµατα που αντιµετωπίζει ο επιχειρηµατίας Γιάννης Λαβράνος. Ηδη οι ελεγκτικές Αρχές της Εφορίας έχουν προχωρήσει στην κατάρτιση πορισµάτων και στον καταλογισµό εκατοµµυρίων ευρώ σε εταιρείες του συγκεκριµένου επιχειρηµατία. Η εξέλιξη αυτή, ανεξάρτητα από την ουσία της, καταδεικνύει κυρίως την άρση της ασυλίας που απολάµβανε ο εν λόγω από τους ελεγκτικούς µηχανισµούς του κράτους. Και αυτή ακριβώς η ασυλία ήταν που του έδινε τη δυνατότητα να συνοµιλεί διαχρονικά και σταθερά µε κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηµατίες, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού και από ποιον αντλούσε τη δύναµη. Πλέον έχει γίνει αντιληπτό ότι ο Λαβράνος έχει χάσει κάθε επιρροή, µε αποτέλεσµα να καθίσταται και «ολίγον επικίνδυνος», όπως σηµειώνουν µε νόηµα όσοι συνοµιλούν µαζί του. Με την ευκαιρία, αξίζει να σηµειωθεί και το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έσπευσε να αφαιρέσει από τον γιγαντοτεράστιο επιχειρηµατία τους αποσπασµένους αστυνοµικούς που διέθετε.

Αξίζει... Κάτι µου λέει πως δεν πάει και τόσο καλά στην υπόθεση του πρόσφατου διαγωνισµού που σχετίζεται µε το γιγαντιαίο για τα ελληνικά δεδοµένα οδικό έργο του Βόρειου Αξονα Κρήτης. Και το «κάτι που δεν πάει καλά» προέκυψε µε το άνοιγµα των προσφορών.


Καλημέρα

  • Μια αστυνοµικός που ήταν αποσπασµένη στην ΕΥΠ φαίνεται ότι έχει στρέψει την προσοχή όσων αναζητούν σε βάθος τη διείσδυση του επιχειρηµατία Λαβράνου στο «βαθύ» ελληνικό κράτος. Οπως όλα δείχνουν, η συγκεκριµένη αστυνοµικός ήταν το πρόσωπο-κλειδί, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται, στην εµπλοκή του επιχειρηµατία στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
  • Στοιχεία που ανατινάζουν τον Λαβράνο επικαλείται ότι διαθέτει άνδρας µεγάλης ηλικίας, που, όπως διατείνεται, έπεσε κατά το παρελθόν θύµα του συγκεκριµένου επιχειρηµατία. Ο εν λόγω, αφού έχασε αρκετά χρήµατα, ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση, κινούµενος πάντα στο πλαίσιο της νοµιµότητας. Στο πέρασµα των χρόνων κατάφερε να συγκροτήσει έναν φάκελο µε ατράνταχτα στοιχεία, ικανά να βάλουν σε απίστευτη περιπέτεια τον εµπλεκόµενο στην υπόθεση του Predator επιχειρηµατία.
  • Κάπου πήρε ξώφαλτσα το αυτάκι µου ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο αµέσως µετά τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε ένα µικρό lifting στον ισχύοντα εκλογικό νόµο. Αν και δεν έχω µάθει περισσότερα επ’ αυτού, εκτιµώ ότι θα «κατεβάσει» ολίγον το ποσοστό που οδηγεί στην επίτευξη της αυτοδυναµίας.
  • Οικουµενικής στήριξης απολαµβάνει ακόµα και η φηµολογία που θέλει τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο να σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στο ΕΒΕΑ. Μιλάµε για κίνηµα επιµελητηριακών, που θεωρούν ως µοναδική ευκαιρία για τον χώρο την επιστροφή Μπρατάκου στο club τους. Αν και ο ίδιος δείχνει να το επιθυµεί, δυσκολεύοµαι να πιστέψω ότι θα τον αφήσει ο Μητσοτάκης να κάνει το κέφι του!
  • Και ο Φαναράς της Metron Analysis δείχνει πλέον ότι ο πρόεδρος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ δεν µπορούν να πείσουν τις ευρείες κοινωνικές µάζες. Απεναντίας, όσο περνά ο χρόνος, από τις έρευνες προκύπτει ότι ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ απαξιώνεται ακόµα και στον σκληρό κοµµατικό πυρήνα. Και επειδή πλέον οι έξυπνοι το έχουν καταλάβει, άρχισαν να του βάζουν πήχη, µόνο και µόνο για να περάσει από κάτω.
  • Μέσα στις επόµενες ηµέρες, και παρά τις σχετικές διαψεύσεις, θα ολοκληρωθεί, όπως µαθαίνω, η πώληση της Ηλέκτωρ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Motor Oil. Ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερµαν έχει αποφασίσει να πουλήσει τα περισσότερα assets και από τις όποιες υπεραξίες αποκοµίσει να τοποθετηθεί σε άλλα πεδία.