Ποιοι στοιχηµατίζουν στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ηµερών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασµό µε την πρόσφατη συµπόρευση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη µε τη «Νέα Αριστερά», εκ των πραγµάτων δηµιουργούν νέα δεδοµένα, τροφοδοτώντας, παράλληλα, διάφορα σενάρια, που σχετίζονται µε τις γενικότερες εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήµ της Αριστεράς αποτελεί σχεδόν κοινό µυστικό ότι ένα από τα πρόσωπα που θεωρούνταν ως τα απόλυτα (πολιτικά) back-up ήταν ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και µετέπειτα επικεφαλής του think tank Eteron, που δηµιουργήθηκε από τον επιχειρηµατία τυχερών παιγνίων ∆ηµήτρη Μάρη. Επίσης στους ίδιους (σχεδόν) κύκλους ήταν γνωστό ότι εδώ και καιρό ο τελευταίος, που ως επικεφαλής της 24Media αναζητούσε έναν πιο αναβαθµισµένο ρόλο σε επίπεδο µιντιακής επιρροής στον χώρο της Αριστεράς, επιθυµούσε κατά κάποιον τρόπο να κατευθύνει τις µελλοντικές εξελίξεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε οικοδοµήσει µια σχέση αµοιβαίας εµπιστοσύνης τόσο µε τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όσο και µε πλειάδα στελεχών (πρωτοκλασάτων και µη) της Κουµουνδούρου. Μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώην αφεντικό της «Στοίχηµαν» έσπευσε να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη (ακόµα και στον ίδιο τον νέο πρόεδρο) ότι τα Μέσα του πλέον θα ακολουθούσαν µια πιο θεσµική «γραµµή» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνάντηση που είχαν οι Κασσελάκης - Μάρης, µετά την εκλογή του πρώτου στην ηγεσία του κόµµατος, στο κέντρο της Αθήνας απλώς ήρθε να επιβεβαιώσει το χάσµα ανάµεσα στις δύο πλευρές. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, αντιλαµβανόµενος τον ρόλο που έπαιζε ο ιδιοκτήτης της 24Media (το δάνειο που είχε χορηγήσει στην κοµµατική «Αυγή» απλώς ήρθε να του σιγουρέψει τις όποιες υποψίες), µιλούσε µε τα χειρότερα λόγια για τον συγκεκριµένο επιχειρηµατία. Αυτό όµως ήταν αµοιβαίο, αφού από την πλευρά του και ο ∆ηµήτρης Μάρης δεν απέφευγε σε κάθε κουβέντα να αποµυθοποιεί τον κ. Κασσελάκη.

Με αφορµή όλα αυτά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιµούσαν ότι αργά ή γρήγορα ο γνωστός στοιχηµατζής θα έβγαζε µπροστά τον στενό συνεργάτη του, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Η συνάντηση του τελευταίου µε τον Αλέξη Τσίπρα σε µια ταβέρνα στη Νέα Σµύρνη ενίσχυσε περαιτέρω τη σχετική σεναριολογία. Οι πιο υποψιασµένοι έσπευσαν να πουν ότι το κυρίως πιάτο εκείνου του δείπνου, στο οποίο µάλιστα δόθηκε και η πρέπουσα δηµοσιότητα, ήταν µια διερεύνηση προθέσεων του Σακελλαρίδη από την πλευρά του Τσίπρα. Κι όταν λέµε «προθέσεων», σε καµία περίπτωση αυτές δεν εξαντλούνταν στα στενά κοµµατικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εκείνο το ραντεβού, ο πρώην πρωθυπουργός κατάλαβε ότι ο παλιός συνεργάτης του (για τον οποίο έχει να πει τα καλύτερα για τη συµπεριφορά που επέδειξε φεύγοντας από την κεντρική πολιτική σκηνή) έχει αποφασίσει να επιστρέψει, και µάλιστα πιο δυναµικά, στα δηµόσια πράγµατα. Η πρόσφατη απόφαση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη να συµπορευθεί µε τη «Νέα Αριστερά» και να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής στις επικείµενες εκλογές φαίνεται ότι είναι η αρχή µιας πολύ µεγάλης κούρσας που θα ακολουθήσει. Για να γίνουµε πιο συγκεκριµένοι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η επιστροφή Σακελλαρίδη στην πρώτη πίστα της Αριστεράς µπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για πολλές και σηµαντικές εξελίξεις.

Το ερώτηµα που εύλογα τίθεται είναι: «Μα, πώς µπορεί να παίξει έναν ευρύτερο ρόλο στην Κεντροαριστερά από τη στιγµή που αποφάσισε να συµπορευτεί µε τη “Νέα Αριστερά”»; Αν και κανείς δεν θα µπορούσε να απαντήσει µε ασφάλεια στο ως άνω ερώτηµα, και οι πλέον αδαείς αντιλαµβάνονται ότι ο Σακελλαρίδης είναι ένα από τα λίγα (φρέσκα) πρόσωπα που θα µπορούσαν να ηγηθούν ενός ευρύτερου σχήµατος. Αυτό δηλαδή που οραµατίζεται σε πολιτικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας και σε ευρύτερο ο επιχειρηµατίας ∆ηµήτρης Μάρης. Τα δεδοµένα ήδη έχουν τεθεί επί τάπητος και απλώς µένει να δούµε αν κατά το προσεχές διάστηµα θα υπάρξει εκκίνηση για την υλοποίηση ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου. Μέχρι στιγµής υπάρχουν τρία δεδοµένα: η ευθεία αµφισβήτηση του Τσίπρα προς τον Κασσελάκη, η πολιτική επιστροφή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και η αναγκαιότητα της δηµιουργίας ενός νέου φορέα, που θα έχει τις προϋποθέσεις να ξαναφέρει σε πρωταγωνιστικό επίπεδο την Αριστερά. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συµβεί κάτι τέτοιο είναι να συγκλίνουν όλες οι δυνάµεις, που σήµερα είναι διάσπαρτες, προς τη συγκεκριµένη κατεύθυνση. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι, εκτός των άλλων, θα απαιτηθεί και η συµπόρευση ενός κοµµατιού που σήµερα είναι πολιτικά «εγκλωβισµένο» στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και το οποίο ενδεχοµένως να απελευθερωθεί µετά το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών.

Εν κατακλείδι και ανεξάρτητα από τα όσα κυκλοφορούν εσχάτως στα πολιτικοδηµοσιογραφικά στέκια, εκείνο που οφείλει κανείς να κρατήσει είναι η πρόθεση µιας οµάδας πολιτικών και επιχειρηµατιών οι οποίοι πιστεύουν ότι ο µόνος που διαθέτει τα προσόντα για να ξαναµαζέψει τα διάσπαρτα κοµµάτια της Κεντροαριστεράς είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Τόσο απλά και άλλο τόσο πρακτικά.

Αξίζει... Σε κάτι δηµοσκοπήσεις που έχουν πέσει στα χέρια µου, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη σε επίπεδο Αττικής κινείται σταθερά και διαχρονικά κάτω από το 10%. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι έχει καταστήσει «εαυτόν», επί της σηµερινής ηγεσίας, Κίνηµα επαρχίας…

Στη χόβολη

• Αν και δεν είναι της ώρας, πρέπει να σας πω ότι η µοναδική περίπτωση να επιστρέψει ο Τσίπρας θα ήταν ένα νέο σχήµα, κάτι σαν την παλιά «Ελιά». Μάλιστα, υποθέτω ότι θα περίµενε να τον παρακαλέσουν να βγει µπροστά και άλλα τέτοια. Επειδή όµως η µοίρα των κάθε λογής πρώην είναι προδιαγεγραµµένη, νοµίζω ότι οι όποιες (τέτοιες) ελπίδες έχει θα εξανεµιστούν κατά το προσεχές διάστηµα.
• Και µιας και αναφέρθηκα στον Τσίπρα, να σας πω ότι από τη στιγµή που είδαµε τον µπαρµπα-Αλέκο τον Φλαµπουράρη να αποχωρεί, αποδοκιµάζοντας επί της ουσίας τον Κασσελάκη, ήταν περισσότερο από βέβαιο ότι δεν θα αργούσε και η δηµόσια παρέµβαση Τσίπρα. Βλέπετε, αν ένας επηρεάζει διαχρονικά τον πρώην αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός ακούει στο όνοµα «Φλαµπουράρης». Ολοι οι υπόλοιποι έπονται και ουσιαστικά και χρονικά!
• Σήµερα θα σας αποκαλύψω και κάτι ακόµα: Προ ηµερών, ο Τσίπρας είχε συνάντηση αρκετής ώρας µε την Ολγα Γεροβασίλη και έναν κοινό φίλο των δύο. Εκεί αποφασίστηκε ότι «δεν πάει άλλο µε την παιδική χαρά». Κάπως έτσι, το πρωί της Κυριακής η αντιπρόεδρος της Βουλής βγήκε και επί της ουσίας αµφισβήτησε ευθέως τον Κασσελάκη. Μάλιστα, το έκανε σε απόλυτη συνεννόηση µε τον πρόεδρο Αλέξη.
• Στη στήλη παραπλεύρως σας έχω ένα εκτενές ρεπορτάζ σε σχέση µε τα σχέδια του επιχειρηµατία ∆ηµήτρη Μάρη, ο οποίος, αν και έχει µετακοµίσει στις ΗΠΑ, ασχολείται, και δη ενεργά, µε τα όσα συµβαίνουν στην Αθήνα και πιο συγκεκριµένα στην Αριστερά. Οπως µου λένε, ο εν λόγω διαχρονικά ονειρευόταν έναν ρόλο όπως αυτόν που είχε παλιότερα ο Χρήστος Λαµπράκης, άντε και ο Σταύρος Ψυχάρης, στον συγκεκριµένο (πολιτικό) χώρο. Αν, τώρα, το έχει πετύχει, θα φανεί στο χειροκρότηµα. Πάντως, το παλεύει, ξοδεύοντας µάλιστα και αρκετά χρήµατα.
• Στην πλήρη αποεπένδυση όσων έχει στην Ελλάδα προσανατολίζεται εσχάτως ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners, επηρεαζόµενος, και µάλιστα σε σηµαντικό βαθµό, από την πίεση που δέχεται σε προσωπικό και όχι µόνο επίπεδο. Και άργησε, αφού τέτοιου είδους µάνατζερ δεν έχουν µάθει να λειτουργούν υπό (καµία είδους) πίεση. Επί τη ευκαιρία, να σας πω ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αγωνία Σταθόπουλου να πουλήσει άρον-άρον τη Nova.

Ενδιαφέρει... Ο άνθρωπος που «τρέχει» οργανωτικά (και όχι µόνο) τον «Κόσµο» του Πέτρου Κόκκαλη είναι ο παλιός δήµαρχος Ρέντη-Νίκαιας και προσφάτως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Ιωακειµίδης.