Ο Βορίδης, η διάσπαση και o... Μεγκρέ

Με αφορµή την ένταση που έχει προκαλέσει η τροπολογία για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, κάποιοι έσπευσαν να εντοπίσουν στο πρόσωπο του Μάκη Βορίδη τον άνθρωπο που θα αποσταθεροποιούσε την πιο ισχυρή µεταπολιτευτικά κυβέρνηση. Προφανώς όλοι αυτοί παρέβλεπαν ότι ο υπουργός Επικρατείας, εκτός του ότι εµπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει διαβάσει και µπόλικη Πολιτική Ιστορία. Γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία και όταν όλες αυτές τις µέρες βουλευτές (κυρίως φίλα προσκείµενοι στον Αντώνη Σαµαρά) τον έθεταν ενώπιον των ευθυνών του, απαντούσε µε µια ιστορία που εκτυλίχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στη Γαλλία. Τότε που κάποιοι, σαν αυτούς που προτρέπουν τον Βορίδη να κάνει δικό του δεξιό κόµµα, προέτρεπαν τον Μπρούνο Μεγκρέ να αποχωρήσει από το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν-Μαρί Λεπέν και να φτιάξει το δικό του µαγαζί. Χωρίς να υπάρχει καµία κοινωνική αναγκαιότητα και γενικώς κανένας απολύτως (σοβαρός) λόγος. Η εξέλιξη είναι γνωστή. Ο Λεπέν και το κόµµα του, διά της Μαρίν, εξακολουθούν να υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, σε αντίθεση µε τον Μεγκρέ, που εξαφανίστηκε παντελώς. Ο Βορίδης όχι µόνο δεν πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για πειραµατισµούς, αλλά απεναντίας θεωρεί ότι η Κεντροδεξιά διαθέτει έναν ηγέτη που διασφαλίζει την πολιτική κυριαρχία της σε βάθος χρόνου. Τόσο απλά και τόσο πρακτικά.

Οι πρόωρες εκλογές και ο εκλογικός νόµος

Στις εκλογές του ’19 ο Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη ότι, αν εκλεγόταν πρωθυπουργός, θα εξαντλούσε την τετραετία, ενώ από τα πρώτα νοµοθετήµατα που θα ψήφιζε θα ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόµου της απλής αναλογικής. Οταν οι πολίτες τού έδωσαν την εντολή να κυβερνήσει, από το βήµα της Βουλής επανέλαβε τις σχετικές προεκλογικές εξαγγελίες. Ετσι, ένα από τα πρώτα νοµοθετήµατα ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόµου, έχοντας µάλιστα επιλέξει µια light εκδοχή της ενισχυµένης αναλογικής. Κατά τη διάρκεια της τετραετίας δεν ήταν λίγες οι φορές που υπουργοί, βουλευτές, επιχειρηµατίες και δηµοσιογράφοι ασκούσαν πιέσεις προς την κατεύθυνση της αλλαγής του εκλογικού νόµου που είχε ψηφίσει ο ίδιος και την ταυτόχρονη προσφυγή σε πρόωρες κάλπες. Ο Μητσοτάκης όχι µόνο δεν ενέδωσε, αλλά απεναντίας απέρριπτε κάθε τέτοια κουβέντα. Τα αναφέρω αυτά γιατί ένας τύπος από αυτούς που γνωρίζουν πώς σκέφτεται ο πρωθυπουργός έσπευσε να µου επισηµάνει ότι, σε αντίθεση µε το ’19, τώρα δεν έχει δεσµευτεί ούτε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία ούτε ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόµο.

Μια επιστροφή που θα προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις ακούω ότι βρίσκεται εσχάτως στα σκαριά. Εν προκειµένω µιλάµε για το απόλυτο comeback.

Η αποχώρηση Βαρβιτσιώτη από την πολιτική

Επειτα από πολλά (µα πάρα πολλά) χρόνια, στην ελληνική Βουλή δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση από την οικογένεια Βαρβιτσιώτη, µετά την απόφαση του πρώην υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (φωτ.) να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, δεχόµενος πρόταση να εργαστεί στον ιδιωτικό τοµέα. Με την ευκαιρία να σας πω ότι η στήλη κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί στις συγκεκριµένες σκέψεις που έκανε εδώ και καιρό ο πρώην υπουργός. Ακόµα και πριν από τις εκλογές γράφαµε ότι επεξεργαζόταν το σενάριο της αποχώρησης έπειτα από πολλά (οµολογώ) χρόνια από την πολιτική σκηνή. Τον περασµένο Νοέµβριο, πάλι από τούτη εδώ τη γωνιά, είχαµε κάνει πιο συγκεκριµένη την είδηση, αναφέροντας ότι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε δεχτεί επίσηµη πρόταση από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου. Αυτό δηλαδή που συνέβη πριν από τρεις µέρες. Επειδή λοιπόν γνωρίζω τον άνδρα από την πρώτη στιγµή που εισήλθε στην πολιτική σκηνή, πρέπει να σας πω ότι ήταν αυτός ακριβώς που βλέπαµε. Αν και από πολιτικό τζάκι, ποτέ δεν κρύφτηκε και κυρίως δεν προσχώρησε στη λογική των «δήθεν». Το γεγονός µάλιστα ότι φεύγοντας παρέδωσε και τη βουλευτική έδρα αποτελεί για τον ίδιο και την πολιτική του φαµίλια παράσηµο.

Ενδιαφέρει... Πρόταση στον δηµοσιογράφο του ΣΚΑΪ Γ. Τσούρνο, προκειµένου να συµµετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, έχει κάνει ο πρόεδρος του Κινήµατος, Νίκος Ανδρουλάκης, που εναγωνίως ψάχνει (και δεν βρίσκει) πρόσωπα.

Καλημέρα

  • Είδα προχθές τις φωτογραφίες που «ανέβασε» στα social media η πρώην υφυπουργός Ζωή Ράπτη από την κοπή πίτας της Ενωσης Περιοδικού Τύπου και ειλικρινά εξεπλάγην. Κι αυτό γιατί ανέβασε µέχρι και την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκεί παρευρέθηκε ο αρµόδιος επί των Μέσων Ενηµέρωσης υπουργός, Παύλος Μαρινάκης. Με την υποψία και µόνο ότι ο ψηλός θα πολιτευτεί στα βόρεια της Αθήνας, η Ζωή τον «έκοψε» από τη διαδικτυακή ζωή της. Μετά από αυτό υποθέτω ότι ο Μαρινάκης έχει πέσει σε πολιτική κατάθλιψη.
  • Κάπου πήρε τ’ αυτί µου ότι ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος θα προτιµούσε τη Νεφέλη Χατζηιωαννίδου για τη θέση της Μαρίας Κεφάλα στο υπουργείο Οικογένειας, στην περίπτωση που η τελευταία επιµείνει στην απόφασή της να καταψηφίσει την τροπολογία για τα οµόφυλα ζευγάρια. Για την ίδια θέση ακούστηκε και το όνοµα της Κατερίνας Παπακώστα. Ωστόσο, αν συµβεί αυτό, θα έχουµε τρεις υπουργούς από τα Τρίκαλα.
  • Επί τη ευκαιρία, να σας πω ότι ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρης Παπαστεργίου, φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος µε τη Ν.∆. στα Τρίκαλα έπειτα από 3,5 χρόνια. Αυτό σηµαίνει ότι δεν έχει καµία αξίωση για συµµετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόµµατος.  Απόλυτα ικανοποιηµένος από τη δουλειά που έχει κάνει µε τους «αντάρτες» βουλευτές ο Γιάννης Μπρατάκος εµφανίζεται ο πρόεδρος Μητσοτάκης. Βλέπετε, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κατάφερε µέσα σε ελάχιστο χρόνο να µεταπείσει πάνω από 50 Νεοδηµοκράτες βουλευτές, που δεν τη λες και καθόλου εύκολη δουλειά.
  • Μετά την επιστολή Γεραπετρίτη για το τ ουρκολυβικό µνηµόνιο, κάτι δικοί µου, από αυτούς που τρελαίνονται µε τα διπλωµατικά, µε ενηµερώνουν ότι τις επόµενες µέρες θα πρέπει να αναµένουµε καλά νέα στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών. Αν δεν µε απατά η µνήµη µου, αυτές τις µέρες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας θα επισκεφθεί και την Κωνσταντινούπολη.

Αξίζει... Πρόσωπο-έκπληξη, απ’ αυτά που δύσκολα πηγαίνει ο νους ακόµα και των πιο υποψιασµένων µε την πολιτική, φαίνεται ότι έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.