Εποικοδοµητικό ήταν το ταξίδι Πιερρακάκη στο Παρίσι, καθώς οι πληροφορίες µου λένε ότι, πέραν της συµµετοχής του στο Ελληνογαλλικό Φόρουµ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρήκε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα γραφεία του ESA, Ευρωπαϊκού Οργανισµού ∆ιαστήµατος, κάτι που ήθελε από καιρό, αλλά µε το ατύχηµα και την ανάρρωση δεν είχε καταφέρει να κάνει.

Εκεί συναντήθηκε µε τον γενικό διευθυντή του διεθνούς οργανισµού, Γιόζεφ Ασµπάχερ, µε τον οποίο συνοµίλησαν και αξιολόγησαν τις δράσεις των τελευταίων τριών χρόνων. Μεταξύ άλλων, περιλαµβάνουν Business Incubation Center και κέντρο εκπαίδευσης στην Αθήνα. Κυρίως, πάντως, έχει ιδιαίτερη σηµασία το έργο των µικροδορυφόρων, ύψους 200 εκατοµµυρίων ευρώ, που χρηµατοδοτείται από το Ταµείο Ανάκαµψης και υλοποιείται από τον ESA.

Γιατί είναι «κλειδί»

Η σπουδαιότητα του έργου έγκειται στο ότι θα συµβάλει στη διασφάλιση ιδιαίτερα ασφαλών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για τις ανάγκες του κράτους, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την πολιτική προστασία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές και πληµµύρες. Να µην ξεχάσω ότι στη χώρα µας έχει αναπτυχθεί ιδιαιτέρως η «βιοµηχανία του ∆ιαστήµατος», όπως οµαδοποιούνται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σχετικά.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 17 Δεκεμβρίου 2022.