Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός δέχεται αλλεπάλληλες εισηγήσεις σε σχέση τόσο με την ανάγκη αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα όσο και με την ανάγκη επίσπευσης του χρόνου των εκλογών. Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό όσοι συνομιλούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διαπιστώνουν ότι εκεί που δεν συζητούσε κανένα από τα δύο ενδεχόμενα εσχάτως δείχνει τουλάχιστον να ακούει τα όσα του εισηγούνται άνθρωποι που εμπιστεύεται διαχρονικά.

Πριν από το ταξίδι στις ΗΠΑ, η ζυγαριά έγερνε υπέρ των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Εσχάτως, όμως, τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό. Για πρώτη φορά άρχισε να διαφαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα τόσο καθαρά το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι πλέον στις συζητήσεις που γίνονται ακόμα και μεταξύ κυβερνητικών στελεχών προσδιορίζεται μέχρι και ο χρόνος κατά τον οποίο ο επικεφαλής της κυβέρνησης αναμένεται να λάβει τις οριστικές επί του θέματος αποφάσεις.

To timing

Ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να αποκλείει τις εισηγήσεις για διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που η κυβέρνηση δείχνει να ανακτά (και πάλι) το χαμένο έδαφος, μπορεί να εκλαμβανόταν και ως παραδοχή αποτυχίας κυρίως για τη διαχείριση που έχει γίνει στο πεδίο της ακρίβειας. Επειδή ο πολιτικός χρόνος έχει περιοριστεί, τα λάθη έχουν πολύ μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή. Έτσι, λοιπόν, όλα δείχνουν ότι οι σημειώσεις που άρχισε να κάνει σε σχέση με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα παραμείνουν στο συρτάρι του.
 

Για το φθινόπωρο

Την ίδια ακριβώς όμως ώρα, φαίνεται ότι άρχισε να σκέφτεται, και μάλιστα πολύ σοβαρά, τις εισηγήσεις που τον προτρέπουν να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Αν και μέχρι πρότινος δεν ήθελε ούτε να ακούει για την ανάγκη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εσχάτως και το ακούει και το θεωρεί ως απολύτως λογική (πολιτικά) κίνηση. Με δεδομένο το κλίμα που διαμορφώνεται τόσο στην οικονομία όσο και στην εικόνα του πρωθυπουργού εκτός Ελλάδος, ο Οκτώβριος θεωρείται ο καλύτερος μήνας για την εκδήλωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν θα ήταν κακό να αιφνιδιάσει με εκλογές περί τα τέλη Αυγούστου και να ανέβει στη ΔΕΘ παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας.
 

Ζυγίζει τα δεδομένα

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει τις κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα, ένα είναι σίγουρο: ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα, αντιλαμβάνεται το ρίσκο που εμπεριέχουν οι εκλογές την επόμενη άνοιξη. Και το ρίσκο συνδέεται με τον δύσκολο χειμώνα, που κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πόσο θα επηρεάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Αν κάτι χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό αυτό είναι ότι από την πρώτη ημέρα που εισήλθε στην πολιτική έδειξε να διαθέτει αυξημένο το κριτήριο της αυτοσυντήρησης και της λήψης αποφάσεων στο σωστό timing.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 28 Μαΐου 2022.