Ποιος είπε ότι οι υπουργοί δεν κάνουν, ακόμη και σπάνια, αμαρτίες; Και κάνουν και δεν τις κρύβουν. Εν προκειμένω, αναφέρομαι στην «αμαρτία» στην οποία υπέπεσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που πραγματοποίησε την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ο «τσάρος», όπως προκύπτει από το φωτογραφικό στιγμιότυπο που δημοσιεύει σήμερα η στήλη, φαίνεται να περιηγείται στην πλατφόρμα πασίγνωστης στοιχηματικής εταιρείας.

Δεν ξέρω αν είναι λάτρης του διαδικτυακού τζόγου και δεν νομίζω άλλωστε ότι μπορεί κανείς να το μάθει. Ωστόσο, επειδή αποκλείω το ενδεχόμενο ένας υπουργός με τόσο βαριά ατζέντα στα 30 λεπτά που μεσολαβούν μέχρι να φτάσει από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη να παίζει στοίχημα, η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι μπήκε στην πλατφόρμα της bet365 για να δει τις αποδόσεις που έδινε σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ. Βλέπετε, η πτήση του Σταϊκούρα ήταν τέσσερις ημέρες πριν από την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών.



Εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Μπορεί να φαντάζει κάπως (πολιτικά) ακραίο, ωστόσο ανταποκρίνεται πέρα ως πέρα στην πραγματικότητα. Με αφορμή τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ., δεν είναι λίγα εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που άρχισαν να συζητούν για την αναγκαιότητα παρεμβάσεων στον εκλογικό νόμο που ψήφισε στην αρχή της θητείας της η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και ο λόγος που το θέτουν έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές δεν είναι και τόσο ενισχυμένος ώστε να δίνει προοπτική αυτοδύναμης κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα.

Απεναντίας, είναι ένα σύστημα που για να εκλέξει αυτοδύναμη κυβέρνηση (και μάλιστα με ισχνή πλειοψηφία), ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να συγκεντρώσει περίπου 38%. Αν και είναι σχεδόν αδύνατον να πειστεί ο Μητσοτάκης να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, εσχάτως πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που το θεωρούν κάτι περισσότερο από αναγκαίο.