Με αιχμές και κατά το Παραπολιτικών αποχαιρέτησε την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η χειρότερη (κατά κοινή παραδοχή) λειτουργός που βρέθηκε στην συγκεκριμένη θέση. Προφανώς η κυρία Ξένη Δημητρίου, ενοχλημένη από την αποκάλυψή μας, σχετικά με τις προσπάθειες που κατέβαλε για την είσοδο της κόρης της, στην Σχολή Δικαστών και Εισαγγελέων, δεν παρέλειψε να μας συμπεριλάβει στο αποχαιρετιστήριο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε. Για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε όσους την κατηγορούν ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων της, λειτουργούσε με «εμμονές» και «εμπάθεια». Ωστόσο ο κύκλος της τέως εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περατώθηκε και από χθες είναι «ελεύθερη υπηρεσίας»… Τι άφησε πίσω της; «Συντρίμμια» και αιχμές τύπου Αγγελή (σ.σ. του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου) για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε κατά την άσκηση των καθηκόντων της. Επειδή λοιπόν πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που αφήνουν διάφορα υπονοούμενα για την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θεωρείται περισσότερο από σίγουρο, ότι κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, θα περάσουν από κόσκινο, τόσο οι αναιρέσεις τύπου Γεωργίου, όσο και οι παραγγελιές προς εισαγγελικούς λειτουργούς που είχαν δοθεί από την κυρία Δημητρίου. Επίσης, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι από τη στιγμή που η νέα Βουλή, θα προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ότι η τέως εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις σε μια σειρά από θέματα που έχουν ανακύψει και την εμπλέκουν.

Για παράδειγμα κατ’ άλλα λαλίστατη κυρία Δημητρίου θα κληθεί να απαντήσει σε σχέση με την συνάντηση που είχε στον Άρειο Πάγο, με τον αναρμόδιο σε θέματα Δικαιοσύνης, κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, λίγες ώρες αφότου η εισαγγελέας Διαφθοράς κυρία Ελένη Τουλουπάκη, της είχε αποστείλει την δικογραφία. Όμως, δεν είναι μόνη περίπτωση που η τέως εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, σκοπεύει να καταθέσει στοιχεία που αφορούν μια σειρά από υποθέσεις, την περίοδο που ήταν το «αγαπημένο της παιδί». Τα στόματα για την κυρία Δημητρίου έχουν ανοίξει και είναι πολλά, με αποτέλεσμα το επόμενο χρονικό διάστημα, να χρειάζεται εκτός από καλό δικηγόρο και ολόκληρο γραφείο Τύπου, για να απαντά στα δημοσιεύματα που εκ των πραγμάτων θα δουν το φως της δημοσιότητας και θα σχετίζονται με τις ημέρες και τα έργα, της συνταξιούχου πλέον εισαγγελέως. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, προφανώς και γνωρίζει –όσο και να μην το επιθυμεί- πως «και οι κρίνοντες , κρίνονται…»

Υ.Γ.: Όσο για την τροπολογία που δεν πρόλαβε να περάσει η κυβέρνηση, που θα έδινε το διαβατήριο στην θυγατέρα της κυρίας Ξένης Δημητρίου, να μπει στην Σχολή Δικαστών και Εισαγγελέων, δυστυχώς για την τέως εισαγγελέα, την γνώριζαν πολύ περισσότεροι, απ’ όσους χρειάζονται για να αποτελεί μυστικό.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να διαβάσει κανείς το πλήρες κείμενο της πανικόβλητης ανακοίνωσης της κυρίας Δημητρίου:

«Ολοκληρώνεται σήμερα (σ.σ. χθες) η θητεία μιας ζωής στο εισαγγελικό σώμα, μεγαλύτερη από 40 χρόνια, με σταθμούς την είσοδο μου σε αυτό το 1978, την προαγωγή μου σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήδη από το 2012 και τον διορισμό μου στο βαθμό της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου τον Ιούνιο του 2016.

Από την πρώτη μέρα θεωρούσα ως ύψιστη ευθύνη και τιμή την υπηρεσία μου, με αναφορά στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, αλλά και στην προστασία της κοινωνίας από το έγκλημα και μάλιστα στις βαρύτερες μορφές του. Στην πορεία μου, ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον μου για τους ανήλικους παραβάτες και την επανακοινωνικοποίησή τους. Ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχα την ευκαιρία να εργαστώ με θέρμη για τη διεθνή εξωστρέφεια και συνεργασία του θεσμού, καθώς και για την καλύτερη σύνδεση του εισαγγελικού σώματος με τις σύγχρονες νομικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Παρόλα αυτά, ορισμένα δημοσιογραφικά έντυπα με συνομωσιολογίες, υποβάλλοντας θολά και παραπειστικά ερωτήματα και ρίχνοντας σκιές προσπαθούν εσχάτως να σπιλώσουν αυτή την ανεπίληπτη πορεία, μη διστάζοντας να στοχοποιήσουν ακόμη και συγγενικά μου πρόσωπα.

Είναι γνωστό, ότι ο εισαγγελέας υπάγεται στο νόμο και ότι κάθε ενέργειά του και ο χρόνος άσκησής της αναγκαστικά συνδιαλέγονται με τα ειδικά νομικά και πραγματικά ζητήματα και τα στοιχεία κάθε υπόθεσης.

Όταν αφαιρείται το πλαίσιο, μέσα στο οποίο ασκούνται ορισμένες δικονομικές ενέργειες και δημιουργείται αναδρομικά ένα άλλο πλαίσιο παρουσίασης και εξήγησης των πραγμάτων, τότε δεν πραγματοποιείται ο ευκταίος δημοσιογραφικός έλεγχος των εξουσιών, αλλά προετοιμάζεται η ουσιαστική αποδόμηση αυτών των εξουσιών από όσους έχουν τη δύναμη άσκησης οργανωμένων πιέσεων μέσω επιρροής της κοινής γνώμης και υποκίνησης εκστρατειών δυσφήμησης των εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας. Συχνά, άλλωστε, αυτές οι προσπάθειες δεν προέρχονται από ουδέτερους, τρίτους, αλλά από τη μια από τις πλευρές που εμπλέκονται σε ορισμένη υπόθεση, που δεν ικανοποιείται από την τελική στάση του δικαστικού λειτουργού.

Με την αφυπηρέτησή μου, αναλαμβάνω την ευθύνη να ανακόψω με κάθε νόμιμο μέσο που έχω στη διάθεση μου, την επίθεση απέναντι στην τιμή και την υπόληψη μου, ως μέρος της ευθύνης να ανακοπεί η επίθεση απέναντι στο κύρος του θεσμού του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έναντι όσων τολμούν να τον παρουσιάζουν αναληθώς, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ως κέντρο εκπόρευσης παράνομων ενεργειών.

Αθήνα, 30-6-2019

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου».