Την περασμένη εβδομάδα αναφερθήκαμε στις νίκες του Νεκτάριου Φαρμάκη, Φάνη Σπανού και Νίκου Χαρδαλιά, που εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή σε 3 θεωρούμενες αριστερόστροφές περιφέρειες. Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν είναι όμως μόνο οι Περιφερειάρχες, καθώς αποδείχθηκε σε αυτές τις εκλογές ο καθοριστικός ρόλος των Περιφερειακών Συμβούλων στην έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων.

Στις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου, παρότι οι απερχόμενοι Περιφερειάρχες Γιώργος Πατούλης και Νίκας δεν ήταν υποψήφιοι, τα περισσότερα κορυφαία στελέχη των παρατάξεων τους, που συμμετείχαν στη διοίκηση, ήταν υποψήφιοι στους συνδυασμούς του Νίκου Χαρδαλιά και του Δημήτρη Πτωχού και συνέβαλαν στην επικράτηση τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Φαρμάκης, Σπανός, Τζιτζικώστας διετέλεσαν υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες πριν γίνουν επικεφαλής συνδυασμών. Αντίστοιχη είναι και η προέλευση του Χρήστου Μέτιου, οποίος μετά από 7χρονη θητεία Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης παραδίδει τη σκυτάλη στον σημερινό επικεφαλής της μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Χριστόδουλο Τοψίδη, επίσης προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία. Οι δύο Θρακιώτες πολιτικοί κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην ακριτική Περιφέρεια, συγκεντρώνοντας αθροιστικά στον α’ γύρο 65% το 2019 και 77,6% το 2023, ενώ η εκλογική δύναμη της ΝΔ στην Περιφέρεια ήταν στις πρόσφατες βουλευτικές 40%.

Κάτι ανάλογο συνέβη στο Βόρειο Αιγαίο, όπου σε δύο συνεχείς αναμετρήσεις δύο υποψήφιοι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία κονταροχτυπιούνται στον β’ γύρο. Το 2019 ήταν η απερχόμενη Περιφερειάρχης και πρώην βουλευτής Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ στις πρόσφατες εκλογές ο τέως υπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, που είχαν τη στήριξη της ΝΔ, αλλά ηττήθηκαν από τον «αντάρτη» Κώστα Μουτζούρη. Το 2019 Καλογήρου και Μουτζούρης είχαν συγκεντρώσει αθροιστικά 55%, ενώ το 2023 Στεφανής και Μουτζούρης ξεπέρασαν το 73%, ποσοστά που υπερβαίνουν κατά πολύ την επιρροή της ΝΔ.
Στον β’ γύρο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχαμε άλλον έναν «εμφύλιο» της κεντροδεξιάς. Η σημερινή Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα αντιμετώπισε τον τέως Δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή με νικητή τον δεύτερο. Κάτι αντίστοιχο συνέβη στη Δυτική Μακεδονία όπου ο νυν Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης πέρασε στον β΄ γύρο με αντίπαλο τον Γιώργο Αμανατίδη αφήνοντας πολύ πίσω την κοινή υποψήφια ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Κασαπίδης και Αμανατίδης, αμφότεροι τέως βουλευτές της ΝΔ, πλησίασαν αθροιστικά το 70% στον πρώτο γύρο, με τον Αμανατίδη να εκλέγεται μετά από σκληρή μάχη.

Στην επιτυχία των ανταρτών Αμανατίδη και Τρεπεκλή έπαιξε σημαντικό ρόλο η μεταγραφή εν ενεργεία Περιφερειακών Συμβούλων από τους απερχόμενους Περιφερειάρχες. Αλλά σε πολλές Περιφέρειες Περιφερειακοί Σύμβουλοι με επιτυχημένες θητείες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως και οι δημοτικές εκλογές, που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα, αλλά αυτό είναι θέμα επόμενου άρθρου.