Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη, για να αφήσουμε οριστικά και αμετάκλητα πίσω μας τη βαθιά κρίση των τελευταίων ετών.

Για να σταθούμε στα πόδια μας, να αξιοποιήσουμε τις δικές μας δυνάμεις, να μην αναζητούμε δανεικά, να μην κινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στο θρίλερ της εξάρτησης από εταίρους-δανειστές.

Για να συμβούν όλα αυτά, απαιτείται πολιτική αλλαγή. Που θα συνοδευτεί από ρεαλιστική προσέγγιση των δεδομένων της οικονομίας, και η διαμόρφωση προτεραιοτήτων, που θα μας επιτρέψουν να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, να μην αγκαλιάσουμε και πάλι στρεβλωτικές συνήθειες του παρελθόντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, επιμένουν σε «καθαρές λύσεις» για την οικονομία. Αποκατάσταση της ευνομίας, ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας, δημιουργική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και της κοινωνίας, επιστροφή των φωτεινών μυαλών που διεκδίκησαν στο εξωτερικό ένα καλύτερο μέλλον.

Η έννοια της αξιοπιστίας είναι η λέξη κλειδί. Και αποτελεί μια λέξη που την καταλαβαίνουν όλες οι οικονομίες του πλανήτη, και φυσικά οι δύσκολες αγορές, από τις οποίες θα εξαρτάται μερικώς η χρηματοδότηση των αναγκών μας.

Μιλάμε για μια Ελλάδα φιλική στο κοινωνικό επιχειρείν, με σεβασμό στις ανάγκες των εργαζομένων, και ταυτόχρονο σεβασμό στην προσωπική επένδυση και τα ρίσκα όσων επενδύουν τα χρήματά τους στην ελληνική οικονομία.

Συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό, στο να δημιουργούνται καινούριες θέσεις εργασίας, να εδραιώνονται καλύτεροι μισθοί, να διαμορφώνονται ευκαιρίες για όλους, χωρίς ωστόσο κανείς να μένει πίσω.

Την παραπάνω εικόνα, μονάχα να την... ονειρευόμαστε μπορούμε, ζώντας την τραυματική εμπειρία της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Γι’ αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία μιλούν μετρημένα και κοστολογημένα. Για να εμπεδωθεί εντός και εκτός συνόρων, το αίσθημα της σοβαρότητας.

Μια σοβαρότητα που έλειψε τα τελευταία χρόνια από τη χώρα μας, και θα χρειαστεί μεγάλη και συνεπής προσπάθεια από όλους, για να αποκατασταθεί.

*Ο Βασίλης Φεύγας είναι Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας.