Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες στον έγκριτο «Guardian» πως όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ήταν άπειρος και είχε άγνοια αρκετών ζητημάτων. Δυστυχώς για αυτόν, αλλά πολύ περισσότερο για τη χώρα, τα δύο αυτά στοιχεία δεν συγχωρούνται σε έναν πολιτικό, πόσω μάλλον στον πρωθυπουργό.

Απόδειξη ότι το πληρώσαμε πολύ ακριβά, ενώ από καθαρές συμπτώσεις η Ελλάς δεν χρεοκόπησε. Συν τοις άλλοις, η επιλογή συνεργατών και ιδίως των υπουργών είναι αυτή που εν πολλοίς μπορεί να καθορίσει την τελική αξιολόγηση μιας κυβέρνησης. Και σε αυτόν τον τομέα παίρνει πολύ κάτω από τη βάση ο κ. Τσίπρας, και βεβαίως όχι μόνο για τον Βαρουφάκη. Η μεγάλη πλειονότητα των επιλογών του είναι αποτυχημένες και δεν χρειάζεται να κάνουμε προσωποποιημένες αναφορές, η εικόνα της κυβέρνησης μιλάει από μόνη της.

Μιας και, όμως, έρχονται στο φως της δημοσιότητας διάφορες λεπτομέρειες για την πρώτη φορά ΣΥΡΙΖΑ, είναι χρήσιμο να βγουν κάποια συμπεράσματα για τα πρόσωπα. Κατ’ αρχάς, επιβεβαιώνεται ότι τη χώρα την κυβερνούσε μια ανερμάτιστη παρέα που δεν είχε ίχνος αίσθησης ευθύνης. «Κι αν σου κάτσει;» λέει η πετυχημένη διαφήμιση του τζόκερ. Ε, ακριβώς αυτό συνέβη με τη συγκεκριμένη παρέα, στην οποία λόγω συγκυριών και αδυναμιών του πολιτικού συστήματος «έκατσε» η διακυβέρνηση του τόπου.

Ευτυχώς την περίοδο εκείνη βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά δύο πρόσωπα στα οποία έχω την αίσθηση πως οφείλουμε το γεγονός ότι είμαστε ακόμα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Ο ένας είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας, παρά τις πιέσεις και τις χυδαίες επιθέσεις που δέχθηκε, κράτησε σθεναρή αντίσταση, σεβόμενος πλήρως τον θεσμικό του ρόλο. Ο άλλος είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο έμπειρος πολιτικός, όπως προκύπτει από όλες τις πληροφορίες, ήταν ίσως το μόνο κυβερνητικό στέλεχος που επέμεινε μέχρι τέλους στη γραμμή της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και συγκρούστηκε με πολλούς από τους αυλικούς και τους κηπουρούς του Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βαρουφάκης τον περνάει γενεές δεκατέσσερις στο βιβλίο του, ενώ ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι και ο κ. Τσίπρας… ταλαντευόταν για τον αντιπρόεδρό του.

Στις πιο κρίσιμες στιγμές, λοιπόν, της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας προκύπτει ότι Στουρνάρας και Δραγασάκης ήταν σε πλήρη συνεννόηση και ταύτιση για τα μείζονα. Για να επιβεβαιωθεί ότι κυβέρνηση δίχως… Γιάννη προκοπή δεν κάνει!