Ακόμα και σήμερα, επτά μήνες μετά τις εκλογές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στο στόχαστρο των Συριζαίων. Στα χρόνια που κυβερνούσαν οι του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο τον κυνηγούσαν, αλλά ούτε καν του μιλούσαν, πλην τριών υπουργών. Ποιοι ήταν αυτοί;

Όπως σημειώνει ο Βηματοδότης, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης. Κι όμως, στην αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το 2015, οι σχέσεις Στουρνάρα – Τσίπρα ήταν καλές. Οχι μόνο καλές, αλλά άριστες.

Σε σημείο μάλιστα που ο κεντρικός τραπεζίτης είχε επισκεφθεί πολλές φορές τον τότε πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσει μαζί του όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων που ψηφίστηκαν στη Βουλή.

Όπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο «2015, Καύσωνας στην Αθήνα» του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου, ο κ. Στουρνάρας κάποια στιγμή προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα για γεύμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το βιβλίο, αποδέχθηκε την πρόσκληση και πήγε στην ΤτΕ μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η ατμόσφαιρα ήταν φιλική, η συναγρίδα που προσφέρθηκε εξαιρετική, το ίδιο και το κρασί. Όταν ο κ. Στουρνάρας ξενάγησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στο μεγαλοπρεπές κτίριο, ο κ. Τσίπρας εντυπωσιάστηκε και είπε: «Είσαι πάρα πολύ ωραία εδώ». «Θες να αλλάξουμε;» τον πείραξε ο κ. Στουρνάρας: «Γιατί όχι;» απάντησε γελώντας ο κ. Τσίπρας. «Πήγαινε εσύ στο Μαξίμου κι έρχομαι εγώ στο δικό σου».

Για την ιστορία, σύμφωνα με τον Βηματοδότη, όντως ο κ. Στουρνάρας έκανε το τραπέζι στον κ. Τσίπρα (μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η συνάντηση αυτή κρατήθηκε μυστική, ενώ ισχύει και ότι ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη θέα που έβλεπε από το γραφείο του διοικητή. Ήταν, βλέπετε, η θέα της Ακρόπολης, που συναρπάζει τους πάντες. Οσον αφορά τα άλλα (περί ανταλλαγής ρόλων), τα γνωρίζουν μόνο δύο: ο κ. Τσίπρας και ο κ. Στουρνάρας. Και δεν αποκαλύπτουν το παραμικρό.