Πολύς λόγος γίνεται για τις δήθεν αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη στο βιβλίο του «Adults in the Room», αφού σε κάθε σελίδα ο αναγνώστης βρίσκει και μία ενδιαφέρουσα πτυχή από το ταραχώδες 2015 και όσα διαδραματίστηκαν μέχρι το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και το δημοψήφισμα.

Τι γίνεται όμως όταν οι «αποκαλύψεις», δεν είναι αποκαλύψεις και ο αναγνώστης παρασύρεται από τη γραφή του πρώην υπουργού, η οποία είναι ομολογουμένως παραστατική και μπορεί να μεταφέρει τον αναγνώστη στο σημείο των εξελίξεων. Αντιθέτως, μας υπενθυμίζουν λεπτομέρειες που δεν πρέπει να ξεχαστούν για τα πεπραγμένα της πρώτης περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, της περήφανης διαπραγμάτευσης και του αντιμνημονίου.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, όσα γράφει για τον Γιάννη Στουρνάρα και την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης να τον απομακρύνουν από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει χαρακτηριστικά «Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως πρωθυπουργός είναι να απαιτήσω την παραίτησή του» και συνεχίζει, κάνοντας την αφήγηση παραστατική «Αν χρειαστεί, θα τον σύρω ουρλιάζοντας από την κεντρική τράπεζα», αποδίδοντας τα λόγια στον Αλέξη Τσίπρα, ενώπιον των Δραγασάκη, Σταθάκη, Τσακαλώτου και Παππά.

Μία αναδρομή στα ρεπορτάζ και τις διαρροές της εποχής αποδεικνύει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, ήταν κάτι γνωστό και μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή είχαν γίνει και συγκεκριμένες ενέργειες.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός στη Λευκωσία, στην κρυφή ατζέντα της συνάντησής του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ήταν και η εξεύρεση φόρμουλας για την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη. Η κυπριακή κυβέρνηση είχε αλλάξει τον κεντρικό της τραπεζίτη, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας ένα παραθυράκι που της έδινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως έλεγαν τότε, ο τραπεζίτης όχι μόνο δεν βοηθούσε την διαπραγμάτευση αλλά την υπονόμευε με την στάση του στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ, ενώ πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι «οι συνεργάτες του πολλές φορές έδιναν πληροφορίες και στοιχεία στους ανθρώπους των Θεσμών που δυσκόλευαν τους υπουργούς».

Την ίδια περίοδο και μέχρι το καλοκαίρι, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, δήλωνε ότι «εάν πραγματικά έχει κάνει (σ.σ. ο Γιάννης Στουρνάρας) κάθε προσπάθεια ή δεν την έχει κάνει -και αυτό το ξέρουν οι στενοί οικονομικοί επιτελείς της κυβέρνησης-, για να βρεθούν οι πόροι που θα μπορούσαν να δώσουν μία ανάσα στη χώρα, αυτό το δεκαπενθήμερο ή αυτούς τους μήνες. Αυτό δεν είναι ανακοινώσιμο. Εκεί φαίνεται πως υπάρχει ένα πρόβλημα».

Ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν είναι δυνατόν ο αρχιτραπεζίτης της χώρας στο πλαίσιο αυτών των σκληρών διαπραγματεύσεων να υπονομεύει, ουσιαστικά, την κυβέρνηση λειτουργώντας ως αντιπολίτευση» ενώ παραδεχόταν ότι «υπάρχει πρόβλημα με τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς φαίνεται να υποσκάπτει τις διαπραγματεύσεις της χώρας και να λειτουργεί ως πολιτικός αντίπαλος, πέρα από τις αρμοδιότητές του ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος».

Ήταν η περίοδος που η κυβέρνηση «στράγγιζε» τα αποθέματα του ευρύτερου δημοσίου τομέα για να εξασφαλίσει ρευστότητα και να καταφέρει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τα γνωστά αποτελέσματα.

Στο ίδιο μοτίβο και η εφημερίδα ΑΥΓΗ, η οποία εξαπέλυε επιθέσεις στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα.