Τα παιχνίδια μεταξύ των τριών πρώτων ομάδων στη βαθμολογία της Premier League τελείωσαν με την Άρσεναλ να αντιμετωπίζει τη Μάντσεστερ Σίτι στο “Etihad”. Το 0-0 ήταν δίκαιο σκορ. Έξι ματς, μεταξύ Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Σίτι, τέσσερα ισόπαλα, δύο νίκες. Όλες για τους "κανονιέρηδες". 

Οι τρεις ομάδες δεν έχουν απλώς τη δυνατότητα να πάνε ως το τέλος της διαδρομής έτσι, αφού ουδεμία θα χάσει βαθμούς παίζοντας με μία από τις άλλες σφετερίστριες του τίτλου, αλλά μπορούν να επιχρυσώσουν τη σεζόν 2024-25 στα βιβλία του ποδοσφαίρου. Δυνητικά, αν όλες νικούσαν στα εναπομείναντα παιχνίδια τους, θα γινόταν να τελειώσουν τη σεζόν με πάνω από 90 βαθμούς. Η Σίτι με 90, οι Άρσεναλ και Λίβερπουλ με 91. 

Premier League: Καλύτερα από το 2018-19


Οι επαΐοντες μπορεί να θυμούνται τη σεζόν 2018-19 και την απίθανη σκυταλοδρομία της Μάντσεστερ Σίτι με τη Λίβερπουλ με φόντο το τρόπαιο του πρωταθλητή Αγγλίας. Τότε, η Μάντσεστερ Σϊτι πήρε 98 από τους συνολικά διαθέσιμους 114 βαθμούς, φτάνοντας τους 198 από τους 228 μέσα σε δύο χρόνια. Αυτή η διετία την εγκαθίδρυση ως οιονεί παραδοσιακή δύναμη του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τη δεύτερη χρονιά, όμως, είχε τη Λίβερπουλ στο σβέρκο της σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της. 


All 89 of Liverpool's Premier League goals from the 2018/19 season



Οι "κόκκινοι" έκαναν μια εκπληκτική χρονιά, όμως έχασαν το πρωτάθλημα παρ' ότι είχαν τρεις ήττες λιγότερες από τη Μάντσεστερ Σίτι. Οι "πολίτες" κάλυψαν το μειονέκτημα το οποίο δημιουργήθηκε σχεδόν καθ' ολοκληρία τον Δεκέμβριο, με 14 σερί νίκες μετά τις 29 Ιανουαρίου. 

Η χρονιά τελείωσε με εκπληκτικούς αριθμούς στην κορυφή. Η Σίτι, με το εκτός έδρας 4-1 επί της Μπράιτον, παιχνίδι στο οποίο έμεινε πίσω στο σκορ, έφτασε τους 98 βαθμούς, ενώ η Λίβερπουλ, που νίκησε 2-0 τους Γουλβς, βρέθηκε στους 97. 

Premier League: Οι τελευταίες "κοινές" ενενηντάρες


Τη σεζόν 2021-22, που η Λίβερπουλ έγραψε Ιστορία παίζοντας τον ανώτατο αριθμό παιχνιδιών που μπορούσε να δώσει (πρωτάθλημα, τελικός Champions League, τελικός FA Cup, τελικός League Cup), η Σίτι πήρε 93 βαθμούς και οι "κόκκινοι" έμειναν στους 92. 

Ήταν άλλη μία εντυπωσιακή σκυταλοδρομία που κρίθηκε, προφανώς, την τελευταία αγωνιστική, με το αφήγημα ότι η Άστον Βίλα του Στίβεν Τζέραρντ θα μπορούσε, μέσα στο "Έτιχαντ", να χαρίσει τον τίτλο στην ομάδα που ο προπονητής της είναι σύμβολο. 


EXTENDED HIGHLIGHTS | Man City 3-2 Aston Villa | ILKAY GUNDOGAN: SUPER SUB! Premier League Champions



Με μια θυελλώδη αντεπίθεση, αυτό δεν έγινε, πάντως η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα όχι μόνο έγινε άξια πρωταθλήτρια, αλλά βρέθηκε στο μέσο του να γράψει Ιστορία: την επόμενη χρονιά κατέκτησε το τρίτο διαδοχικό πρωτάθλημά της (κάτι που στο παρελθόν έχει γίνει μόνο από Χάντερσφιλντ, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ενώ το συνδύασε με το τρεμπλ, κάτι που έχει κάνει πάλι μόνο η Γιουνάιτεντ τη σεζόν 1998-99. Μάλιστα, η Σίτι έχει τη δυνατότητα να κάνει δεύτερο διαδοχικό τρεμπλ

Παίζει ημιτελικό Κυπέλλου με την Τσέλσι, έχει ανεπαίσθητο πλεονέκτημα για πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League μετά το εκτός έδρας 3-3 με τη Ρεάλ Μαδρίτης και είναι πρώτη στη βαθμολογία της Premier League, έστω και με παιχνίδι περισσότερο. 

Η Άρσεναλ του Αρτέτα και το τεστ χαρακτήρα 


Η ομάδα, όμως, που κάνει τη μάχη ακόμα πιο ξεχωριστή -σαν να μην έφτανε το πλεόνασμα ποδοσφαιρικού δράματος που χαρίζουν οι δύο- είναι η Άρσεναλ. Το συγκρότημα του Μικέλ Αρτέτα είναι το μόνο που νίκησε στα έξι παιχνίδια που έπαιξαν μεταξύ τους: στο "Έμιρεϊτς" επικράτησε τόσο της Σίτι όσο και της Λίβερπουλ, στο "Άνφιλντ" και το "Έτιχαντ" δεν έχασε και πλέον μπορεί να φτάσει ως το τέλος του δρόμου. 


Η Άρσεναλ πέρασε μια κρίση τον Δεκέμβριο, όταν, παρά την επιθετικότητά της, δεν μπορούσε να μετουσιώσει τις ευκαιρίες της σε γκολ. Οι πιο υπομονετικοί θεωρούσαν ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα ξεπερνιόταν, έτσι κι έγινε. Από τις 20 Ιανουαρίου και έπειτα, και εξαιρουμένης της "λευκής" ισοπαλίας με τη Σίτι εκτός έδρας στις 31 Μαρτίου, οι "κανονιέρηδες" έχουν πετύχει σε όλα τα παιχνίδια τους (10) στην Premier League από δύο γκολ και πάνω, σε επτά εξ αυτών από τρία και πάνω. 


Peter Drury on Arsenal vs. Southampton 3-3. Arsenal's title dream are fading. #peterdrury #arsenal



Το ζητούμενο, βέβαια, είναι αν θα μπορέσουν να αντέξουν από εδώ και πέρα. Η περυσινή χρονιά είναι αναμφισβήτητα οδηγός. Από τις 9 Απριλίου 2023, η Άρσεναλ έπαιξε εννιά παιχνίδια στην Premier League και έκανε μόνο τρεις νίκες, μία εξ αυτών την τελευταία αγωνιστική, όταν δεν είχε σημασία. Αρχής γενομένης από το 2-2 στη Λίβερπουλ, η πρωτοπόρος της βαθμολογίας έφερε τρεις διαδοχικές ισοπαλίες, με το 3-3 με τη Σαουθάμπτον να της... κόβει τα πόδια, ενώ συνετρίβη 4-1 από τη Σίτι αμέσως μετά, στο παιχνίδι που θα της κρατούσε τα μπόσικα. 

Έτσι, αυτές οι επτά αγωνιστικές που της απομένουν, αρχής γενησομένης από το... παγιδοφόρο παιχνίδι με την απελπισμένη Άστον Βίλα στο Μπέρμιγχαμ την Κυριακή 14 Απριλίου, είναι και ένα τεστ χαρακτήρα, με δείκτη δυσκολίας που... ψηλώνει αν αναλογιστεί κάποιος ότι ενδιαμέσως θα παίξει τουλάχιστον ακόμα ένα παιχνίδι για το Champions League, με την Μπάγερν στο Μόναχο (2-2 το πρώτο ματς). 

Η Άρσεναλ έχει το πιο δύσκολο πρόγραμμα

Παγίδες και κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού, αλλά η Ιστορία δείχνει πως όταν η Σίτι θέλει να "καθαρίσει" ένα ματς προς το τέλος της διαδρομής, το κάνει με απόλυτη επιτυχία. Από το 2012 και το 3-2 επί της ΚΠΡ, μέχρι το 1-0 επί της Λέστερ, το 4-1 επί της Μπράιτον και το 3-2 επί της Άστον Βίλα, ακόμα και τα παιχνίδια της περυσινής σεζόν, όταν, εν τέλει, πήρε το πρωτάθλημα με οκτώ βαθμούς διαφορά, η Σίτι τα καταφέρνει περίφημα. 

Από εδώ και μπρος, η ομάδα του Γκουαρδιόλα έχει μόνο ένα αντικειμενικά δύσκολο παιχνίδι, με την Τότεναμ εκτός έδρας την προτελευταία αγωνιστική. Τα "σπιρούνια" είναι μπελάς για τους "πολίτες", κυρίως αυτά τα επτά χρόνια που ο Καταλανός κάθεται στον πάγκο τους, ωστόσο δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να θεωρεί ότι κάποια από τις άλλες πέντε ομάδες που θα αντιμετωπίσει (Μπράιτον, Νότιγχαμ Φόρεστ και Φούλαμ εκτός, Γουλβς και Γουέστ Χαμ εντός) μπορεί να της κόψει βαθμούς. 

Για τη Λίβερπουλ, που προέρχεται από το σοκ της ήττας στο "Άνφιλντ" με την Αταλάντα, η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη. Παίζει εκτός έδρας με την Έβερτον, που δεν έχει σωθεί ακόμη, ενώ έχει μπροστά της την Τότεναμ, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, συνετρίβη 4-0 στον αγγλικό Βορρά από τη Νιούκαστλ. Οι "κόκκινοι" έχουν κολλητά και την Άστον Βίλα εκτός έδρας, δηλαδή παίζουν δύο παιχνίδια κολλητά με τις ομάδες που διεκδικούν την τέταρτη θέση, για να βγουν στο Champions League της προσεχούς περιόδου. 

Η Άρσεναλ, από τη μεριά της, έχει το πιο δύσκολο πρόγραμμα, όχι μόνο υπό την έννοια πως έχει μπόνους δυνατόν αντίπαλο, δηλαδή τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Ολντ Τράφορντ" την προτελευταία αγωνιστική, αλλά διότι τώρα έχει δύο κολλητά εκτός έδρας ματς, με Άστον Βίλα και Γουλβς, υποδέχεται την Τσέλσι σε λονδρέζικο ντέρμπι και... καπάκια παίζει με την Τότεναμ που, εκτός του δικού της συμφέροντος, πολύ θα ήθελε να είναι εκείνη που θα της στερούσε το πρωτάθλημα. 

Premier League: Τα εναπομείναντα παιχνίδια για τους τρεις

Μάντσεστερ Σίτι (73 βαθμοί): Μπράιτον (εκτός), Νότιγχαμ Φόρεστ (εκτός), Γουλβς (εντός), Φούλαμ (εκτός), Τότεναμ (εκτός), Γουέστ Χαμ (εντός). 

Άρσεναλ (71 βαθμοί): Άστον Βίλα (εκτός), Γουλβς (εκτός), Τσέλσι (εντός), Τότεναμ (εκτός), Μπόρνμουθ (εντός), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (εκτός), Έβερτον (εντός). 

Λίβερπουλ (71 βαθμοί): Κρίσταλ Πάλας (εντός), Φούλαμ (εκτός), Έβερτον (εκτός), Γουέστ Χαμ (εκτός), Τότεναμ (εντός), Άστον Βίλα (εκτός), Γουλβς (εντός).