Ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ βρέθηκε στη σέντρα του ντέρμπι με την ΑΕΚ γνωρίζοντας ότι για να διατηρηθεί στην κορυφή θα έπρεπε να… ξορκίσει τους δαίμονες που τον συνοδεύουν κάθε φορά που επισκέπτεται από πέρσι στο πρωτάθλημα της Super League τη νεόκτιστη “Opap Arena”. Το κοντέρ στην αφετηρία της αναμέτρησης ανάμεσα στους δύο πρωτοπόρους έγραφε τρία ΑΕΚ – ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τρεις “περίπατοι” των γηπεδούχων και συντελεστής τερμάτων 8-0! Στο 60' έγραφε... 4Χ4 με γκολ 10-0 και στο φινάλε της βραδιάς ο τίτλος ήταν "και τώρα όλοι στο κόλπο για τον τίτλο της Super League!"

To τελικό 2-2 που προήλθε από απίθανη ανατροπή του ΠΑΟΚ στην εκπνοή της αναμέτρησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ολοκληρωτική κυριαρχία των “κιτρινόμαυρων” στο χώρο της μεσαίας γραμμής στο πρώτο ημίχρονο, στο… φοβικό παιχνίδι των φιλοξενούμενων για μια ολόκληρη ώρα υπό το βάρος των προηγούμενων δύσκολων στιγμών που έχουν ζήσει στο συγκεκριμένο γήπεδο, στα δεδομένα αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ για τρίτο διαδοχικό ντέρμπι και βέβαια στο χαρακτήρα των παικτών του Ραζβάν Λουτσέσκου που θαρρείς και... απελευθερώθηκαν μόλις σκόραραν για πρώτη φορά στη νέα έδρα της ΑΕΚ. 

Η κίνηση-ματ του Αλμέιδα με Γκατσίνοβιτς και το γκολ της ΑΕΚ

Στο πρώτο ημίχρονο η επιλογή του Ματίας Αλμέιδα να τοποθετήσει τον Γκατσίνοβιτς πίσω από τον Λιβάι δικαιώθηκε σχετικά γρήγορα στην αναμέτρηση, όταν στο 30’ ο Σέρβος μέσος εκμεταλλεύτηκε… ελεύθερη διάβαση προς την εστία του Κοτάρσκι και με υποδειγματικό πλασέ νίκησε τον Κροάτη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0e3d1vacmcp)

Το γκολ του Γκατσίνοβιτς… απογείωσε τους φίλους της ΑΕΚ στις εξέδρες, αλλά τρέλανε… λίγο περισσότερο και τον ίδιο, με τον σκόρερ να… κουτουλάει την τηλεοπτική κάμερα κατά τη διάρκεια του πανηγυρισμού του!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0e3ejravfhd)

Από τον πάγκο του “Δικέφαλου του Βορρά” διαμαρτυρήθηκαν έντονα για χέρι του Λιβάι Γκαρσία στο ξεκίνημα της φάσης, ωστόσο το ριπλέι της φάσης δεν τους δικαιώνει…

Γενικά, πάντως, το πρώτο ημίχρονο υπήρξαν ουκ ολίγες στιγμές έντασης στον αγωνιστικό χώρο με τον Τομπίας Στίλερ να αφήνει ατιμώρητες όλες τις επαφές στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης σε βαθμό… παρεξήγησης.

Για παράδειγμα σε μια ιδιαίτερη αλληλουχία φάσεων στο 5’ γηπεδούχοι και φιλοξενούμενοι σήκωσαν το γήπεδο στο πόδι με τις φωνές τους. Αρχικά οι παίκτες της ΑΕΚ ζήτησαν πέναλτι για ανατροπή του Άμραμπατ από τον Μπάμπα (με τον αμυντικό του ΠΑΟΚ να διώχνει αρχικά την μπάλα και στη συνέχεια να προσγειώνει τις τάπες του παπουτσιού του στο μηρό του Ρότα. Στην αντεπίθεση ο Βίντα τράβηξε από τον ώμο τον επελαύνοντα Κωνσταντέλια αλλά και πάλι ο Γερμανός διαιτητής δεν έδειξε να συγκινείται αφήνοντας το παιχνίδι να εξελιχθεί.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0e30pdibep5)

Αγνώριστος και πάλι για 60 λεπτά ο ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, πάντως, περισσότερο θα πρέπει να ασχοληθεί με την κάκιστη νοοτροπία με την οποία εμφανίστηκε η ομάδα του σε άλλο ένα ντέρμπι της ομάδας του στην έδρα της ΑΕΚ και λιγότερο με τις αποφάσεις του Στίλερ. Γιατί δεν είναι παράξενο να ηττηθεί μια ομάδα τέσσερις διαδοχικές φορές σε μια “καυτή” έδρα όπως η “Opap Arena”. Παράδοξο είναι να ξεχνά κάθε της ποδοσφαιρική αρχή, κάθε της δεδομένη αρετή όποτε αγωνίζεται σε ένα συγκεκριμένο γήπεδο. Όπως τα έπραξε και πάλι στα πρώτα εξήντα λεπτά της αναμέτρησης. 

Ο Γιώργος Αθανασιάδης που είχε δουλειά με… φούντες στα δύο προηγούμενα ντέρμπι με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, πέρασε το πιο ξεκούραστο βράδυ της σεζόν, καθώς ο Έλληνας πορτιέρο δεν χρειάστηκε να επέμβει ούτε μια φορά καθ’ όλη τη διάρκεια του 90λεπτου. Τόσο ακίνδυνοι ήταν οι Θεσσαλονικείς στην επιθετική τους ανάπτυξη. Μια φορά όλη κι όλη ανησύχησε λίγο στο πρώτο ημίχρονο όταν η κεφαλιά του Κετζιόρα έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0e3fu541ycp)

Ο Άμπραμπατ έπιασε στον ύπνο τον Κοτάρσκι, ο Μπάμπα "ξόρκισε" την κατάρα

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ακόμη πιο... εφιαλτικό σενάριο για τους Θεσσαλονικείς, καθώς ακόμη και ο Νταμιάν Κοτάρσκι (ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες που αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά γήπεδα) μοιάζει... άλλος τερματοφύλακας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κάπως έτσι ο Κροάτης επέτρεψε στον Άμραμπατ να τον... πιάσει στον ύπνο στο 50' και με εκτέλεση φάουλ στην "ανοιχτή" γωνία να πετύχει το 2-0. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0e497qz7i8p)

Και ξαφνικά, όλα άλλαξαν από την επιμονή του Γιάννη Κωνσταντέλια. Ο "μικρός μάγος" του ΠΑΟΚ δεν έλεγε να χάσει την μπάλα από τα πόδια του σε φάση διαρκείας στο 62', οι αμυντικοί της ΑΕΚ δεν μπόρεσαν να την απομακρύνουν από την περιοχή τους και τελικά ο πλέον... αυνποψίαστος δράστης (ο Μπάμπα Ράχμαν) ήρθε να... ξορκίσει την κατάρα και να πετύχει το πρώτο γκολ του "Δικέφαλου του Βορρά" στην "Opap Arena". 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0e4kk7lq56p)

Ο ήρωας Οζντόεφ "πάγωσε" τη Νέα Φιλαδέλφεια

Το γκολ του Γκανέζου μπακ έδειξε να "θολώνει" το μυαλό των γηπεδούχων, οι οποίοι για ένα περίπου δεκάλεπτο έδειχναν σαστισμένοι στο χορτάρι. Ο ΠΑΟΚ άρχισε να πλησιάζει όλο και πιο απειλητικά προς την εστία του Αθανασιάδη, ωστόσο οι παίκτες του δυσκολεύονταν να δημιουργήσουν "καθαρές" ευκαιρίας για να διεκδικήσουν με αξιώσεις την ισοφάριση, παρά το γεγονός ότι ξεχείλιζαν πλέον από αυτοπεοίθηση. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0e4p5j18089)

Δεδομένα, όμως, ήταν το πρώτο ντέρμπι ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στην "Opap Arena" που ολοκληρωνόταν με... μπόλικο άγχος στην "κιτρινόμαυρη" εξέδρα. Και είχαν κάθε λόγο να... αγχώνονται οι γηπεδούχοι. Γιατί στο 90' ο Οζντόεφ νίκησε για δεύτερη φορά τον Αθανασιάδη και με το τελικό 2-2 διατήρησε τον ΠΑΟΚ στην κορυφή της βαθμολογίας, φέρνοντας παράλληλα πιο κοντά στις πρώτες θέσεις τόσο τον Παναθηναϊκό, όσο και τον Ολυμπιακό. Θαρρείς και έβλεπες αποτυπωμένο το σενάριο της αναμέτρησης σε ένα γκολ. Πεσμένος ο σκόρερ όχι μόνο να μην τα παρατά, αλλά να... σκοράρει κιόλας. Όπως το έπραξε και η ομάδα του τη στιγμή που βρέθηκε στο καναβάτσο με το εις βάρος της 2-0. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0e57jl6bbxl)

Ήταν μια βραδιά που ο φετινός ΠΑΟΚ έδειξε ότι μπορεί να τα βάλει ακόμη και με τις... δικές του αδυναμίες, ενώ η ΑΕΚ είδε τις δικές της στον καθρέφτη σε άλλο ένα ντέρμπι. Η "Ένωση" ολοκλήρωσε τη διαβολοβδομάδα με μία νίκη, μία ήττα και μια ισοπαλία... που μοιάζει με ήττα και δεδομένα η μοναδική της νίκη οφείλεται περισσότερο στην τύχη και τον Αθανασιάδη και λιγότερο στη δική της απόδοση.  

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Ρότα (79' Σιντιμπέ), Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Άμραμπατ (73' Γιόνσον), Γκατσίνοβιτς (87' Φερνάντεζ), Ελίασον, Πινέδα (87' Μάνταλος), Λιβάι Γκαρσία (46' Πόνσε).
ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Μπάμπα, Κουλιεράκης, Κετζιόρα, Ότο (59' Σάστρε), Σβαμπ (66' Οζντόεφ), Μεϊτέ, Μουργκ (59' Ντεσπόντοφ), Κωνσταντέλιας, Ζίβκοβιτς, Μπράντον (59' Σαμάτα)