Ο αποκλεισμός της Εθνικής ομάδας από το Euro της Γερμανίας ξύπνησε δυσάρεστες αναμνήσεις, αλλά η επιστροφή στην εγχώρια ποδοσφαιρική πραγματικότητα μάς ωθεί σε άλλες σκέψεις. Σε εντελώς διαφορετικές μνήμες. Σε περιστατικά άγνωστα στο ευρύ κοινό. Εκεί, για παράδειγμα, που αναζητούσα έναν πρωταγωνιστή των ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού – ΠΑΟΚ, μπήκε στο μυαλό μου ο Σωτήρης Κυργιάκος! Καρφώθηκε και δεν έλεγε να ξεκολλήσει.

Η μόνη εξήγηση που έδωσα ήταν ότι ο άλλοτε διεθνής στόπερ, με καριέρα και στη Λίβερπουλ, όχι μόνο φόρεσε τις φανέλες των δύο γηπεδούχων στα αυριανά ντέρμπι της Σούπερ Λίγκας, αλλά έφτασε μία ανάσα και από τα... ερυθρόλευκα! Η αντίδραση των οπαδών ήταν εκείνη που απέτρεψε τη μεταγραφή και ας είχε πάρει ο Γιώργος Λούβαρης την απόφαση να πάρει τον παίκτη στον Πειραιά. Μελετούσε λεπτομερώς ο τότε αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού τους όρους στο συμβόλαιο του Κυργιάκου με τον Παναθηναϊκό και τους Ρέιντζερς της Γλασκόβης. Αλλά είπε ότι μέτρησε πάνω απ' όλα η άρνηση του κόσμου.

Ο Κυργιάκος και οι μπουνιές στον Τζιοβάνι

Ο Κυργιάκος είχε συνδέσει το όνομά του με τη φάση που έκρινε το πρωτάθλημα του 2004. Τότε που έριξε τις δύο μπουνιές στον Τζιοβάνι, ο Βραζιλιάνος ανταπέδωσε με κλωτσιά, αλλά ο Γιώργος Δούρος απέβαλε μόνο τον παίκτη του Ολυμπιακού. Σε εκείνο το ματς έκανε ο Παναθηναϊκός το αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Εύλογα ο Κυργιάκος εξελίχθηκε σε ήρωα για τους οπαδούς του «τριφυλλιού» κι έγινε persona non gratta για τους “ερυθρόλευκους”.

Η διαδρομή του παίκτη ήταν περιπετειώδης. Από την κόντρα του με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη επειδή αρνήθηκε να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο έως τη δικαστική διαμάχη του με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο Κυργιάκος αποδείχθηκε ένας... θησαυρός, για τους δημοσιογράφους.

Όταν τα βρόντηξε από την Παιανία κι επέστρεψε για τέσσερις μήνες στο χωριό του, στα Τρίκαλα, πολλοί μιλούσαν για ένα χαμένο ταλέντο. Μέχρι που μπήκε στο κόλπο ο Λάμπρος Μάρης. Ο άλλοτε ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΟ Αγίου Νικολάου. Εκμεταλλεύθηκε τις καλές σχέσεις του με τον Παναθηναϊκό και ζήτησε τον Κυργιάκο.

Που πήγαν τα λεφτά;

Κάλεσαν από το “τριφύλλι” τον πιτσιρικά και στη συνάντηση με τον Δημήτρη Σκιάνη και τον μακαρίτη Σπύρο Μήτση, έγινε ξεκάθαρο ότι για να πήγαινε στην Κρήτη, έπρεπε να υπογράψει πρώτα επέκταση συμβολαίου με τον Παναθηναϊκό. Ο παίκτης συμφώνησε, αλλά εξήγησε ότι δεν μπορούσε να πάει στα γραφεία της ΠΑΕ διότι του είχαν τελειώσει τα χρήματα.

Τότε, ο Μήτσης, διευθυντής επικοινωνίας, του έδωσε 5.000 για το ταξί. Ο Κυργιάκος έφυγε και έπειτα από μερικές ώρες έμαθαν στον Παναθηναϊκό ότι είχε υπογράψει στον Άγιο Νικόλαο! Στην Παιανία έβραζαν στο ζουμί τους. Απειλούσαν να κόψουν την μπάλα στον θρασύτατο Τρικαλινό. Βρήκε, όμως, την άκρη ο Μάρης και ο Κυργιάκος όχι μόνο έπαιξε, αλλά το καλοκαίρι του 2001 επιλέχθηκε από τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα ως εναλλακτική επιλογή του Παναθηναϊκού επειδή είχε τραυματιστεί ο Γιάννης Γκούμας.

Την ημέρα της μεταγραφής, μπήκε στην αποστολή για το φιλικό με τον Άρη και όταν αποχώρησε στο 13' με πρόβλημα στο γόνατο ο Λεωνίδας Βόκολος, ο Κυργιάκος μπήκε στο γήπεδο και έμεινε. Εκείνο το βράδυ, ο Μήτσης δεχόταν τα πειράγματα στα δημοσιογραφικά, για το 5χίλιαρο που είχε δώσει δύο χρόνια νωρίτερα στον παίκτη.

Ακολούθησαν, όμως, και άλλες προστριβές ανάμεσα στον Κυργιάκο και τον Παναθηναϊκό. Μέχρι το CAS και τη FIFA έφτασαν οι διαφορές τους. Αλλά και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, στη Λεωφόρο δεν τον ξέχασαν και πολλοί προέτρεπαν τους πολυμετοχικούς να κάνουν κίνηση για την απόκτησή του. Ο Τρικαλινός απάντησε με... ειρωνεία και χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να βρεθεί στις εξέδρες του “Απόστολος Νικολαΐδης” παρέα με τον Άγγελο Μπασινά και άλλους παίκτες της φουρνιάς του. Για την τύχη του 5χίλιαρου, βέβαια, γνωρίζει, πλέον, μόνο ο ίδιος... Ιούνιος Βερν.