Η ζωή κάνει κύκλους. Όχι σαν εκείνους που μελετούσε ο Αρχιμήδης και ζήτησε από τον Ρωμαίο στρατιώτη "μη μου τους κύκλους τάραττε". Οι ποδοσφαιρικοί κύκλοι διαταράσσονται. Πολλές φορές από μία λεπτομέρεια. Από ένα λανθασμένο σφύριγμα. Από την απόφαση ενός προπονητή να κόψει έναν παίκτη. Από την απόδοση κάποιου ποδοσφαιριστή που αποφάσισε να γράψει τη δική του ιστορία σε μία μέρα.

Όχι, δεν άρχισαν οι φιλοσοφικές αναζητήσεις. Απλά, η κλήρωση για τους 16 του Europa Conference League, που έφερε αντιμέτωπο τον Ολυμπιακό με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, μάς ξύπνησαν μνήμες από παλαιότερες συγκρούσεις των «ερυθρολεύκων» με ομάδες από το Ισραήλ. Επανήλθε στο μυαλό πολλών ο Γιακούμπου Αγεκμπένι. Ο Νιγηριανός επιθετικός που μετατράπηκε σε σύνθημα, έπειτα από το χατ τρικ που σημείωσε στις 24 Σεπτεμβρίου 2002 στη Λευκωσία απέναντι στη φιλόδοξη και γεμάτη ηχηρά ονόματα, ομάδα του Πειραιά.

2002-09-24 ΜΑΚΑΜΠΙ-ΟΣΦΠ=3-0 CH.L.AVI

Τα όργια του Γιακούμπου Αγιεγκμπένι με τον Ολυμπιακό

Μέχρι τότε ο Αγεγκμπένι αποτελούσε απλά έναν ταλαντούχο Αφρικανό, από τους 100άδες που έβγαιναν κάθε χρόνο από τους χωματόδρομους στην Γκάνα, στο Καμερούν, στη Νιγηρία. Ίσως, μάλιστα, όχι τόσο καλό, για να πάρει άμεσα τον δρόμο προς το Βέλγιο ή, τη Γαλλία, όπου πήγαιναν συνήθως οι κορυφαίοι της Αφρικής.

Κι, όμως, εκείνο το κάπως εύσωμο παλικάρι είχε ήδη απασχολήσει έναν από τους πλέον επιτυχημένους προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Τον Άλεξ Φέργκιουσον!

Τα όργια του Αγεγκμπένι κόντρα στον Ολυμπιακό με χατ τρικ στην Κύπρο και ένα γκολ στο 3-3 της Ριζούπολης είχαν και συνέχεια. Ο Νιγηριανός σκόραρε και στη νίκη 3-0 της Μακάμπι επί των «μπέμπηδων» στη Λευκωσία. Από το πέναλτι είχε βρει δίχτυα, απέναντι στα πιτσιρίκια που χρησιμοποίησε εκείνη την ημέρα ο Φέργκιουσον.

2002 (October 29) Maccabi Haifa (Israel) 3 -Manchester United (England) 0 (Champions League)

Η αποκάλυψη του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον Τάκη Λεμονή

"Έκανα λάθος μαζί του. Τον είχα απορρίψει δύο χρόνια νωρίτερα", αποκάλυψε ο Σκοτσέζος στον Τάκη Λεμονή, σε μία συζήτηση που έκαναν οι δυο τους στο περιθώριο των αγώνων Ολυμπιακός – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Συνήθιζε ο Φέργκιουσον να μιλάει με τους αντίπαλους προπονητές. Όχι για την αναμέτρηση των ομάδων τους, αλλά για την κουλτούρα της χώρας από την οποία προερχόταν ο άλλος τεχνικός, αλλά και γενικά για το ποδόσφαιρο.

Ε, λοιπόν, ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τους "κόκκινους διαβόλους" και τους επανάφερε σε τροχιά τίτλων, παραδέχθηκε ότι λάθεψε με τον Αγεγκμπένι. Τον είχαν εντοπίσει οι σκάουτερ και του τον πρότειναν στην πρώτη απόπειρά του να πατήσει το πόδι του στην Ευρώπη. Ήταν σκάρτα 16 ετών ο πιτσιρικάς όταν πήγε δανεικός στη Ζιλ Βισέντε της Πορτογαλίας. Σε αυτή την ηλικία δεν γίνεται να κάνει άμεσα τη διαφορά. Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο Φέργκιουσον όταν τον απέρριψε. Στη Μακάμπι Χάιφα, όμως, διέγνωσαν καλύτερα το ταλέντο του μικρού. Τον πήραν στο Ισραήλ με αγορά από την Τζούλιους Μπέργκερ και δεν το μετάνιωσαν.

Ο Αγεγκμπένι πήρε υπεραξία και χάρη στην ομάδα της Χάιφα έφτασε στην Αγγλία. Εκεί, όπου τον είχαν απορρίψει. Οι μεταγραφές του στην Premier ξεπέρασαν συνολικά τα 35 εκατ. ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του. Χωρίς, βέβαια, να υπολογίζονται τα δικά του έσοδα. Ήταν από τους, πλέον, καλοπληρωμένους επιθετικούς στις μικρομεσαίες ομάδες. Με κορυφαία στιγμή του την ένταξή του στην Έβερτον.

"Feed the Yak!" 🦬 | Yakubu's Best Goals for Pompey

Ήταν τέτοιος ο εκνευρισμός του Φέργκιουσον για το λάθος του, ώστε κάποια στιγμή ταξίδεψε μέχρι τη Νότιο Αφρική, για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο, που είχε ως βασικό θέμα τις διαφορές των Βορειοαφρικανών ποδοσφαιριστών με τους προερχόμενους από τις χώρες του κέντρου και του νότου. Κι αν αυτό δεν σάς λέει κάτι, σίγουρα θα σας πει ότι ο επόμενος παίκτης που πήρε από την Πορτογαλία ήταν ένας συνομήλικος του Αγεγκμπένι, την εποχή της απόρριψης: ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο!

Είναι αυτές οι λεπτομέρειες, που κάνουν τη διαφορά! Οι παίκτες του Ολυμπιακού πήγαν με περίσσευμα ενθουσιασμού στην Κύπρο. Είχαν διασύρει 6-2 τη Λεβερκούζεν στη Ριζούπολη. Όλη η Ευρώπη μιλούσε γι' αυτούς. Η Λευκωσία είχε κοκκινήσει από τους οπαδούς της ομάδας, που έβλεπαν επιτέλους ορθάνοικτο τον δρόμο για διάκριση στο Champions League. Περισσότερο είχαν ασχοληθεί με τη Mossant και τους άνδρες της, που ακολουθούσαν την αποστολή της Μακάμπι Χάιφα σε κάθε βήμα, παρά με το ματς.

Αν, βέβαια, γνώριζαν ότι είχαν απέναντί τους έναν παίκτη που απασχόλησε τον Φέργκιουσον για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προφανώς και θα έμπαιναν στο γήπεδο με το μαχαίρι στα δόντια. Δεν το έγραψαν και έγραψαν… αρνητική ιστορία με το τελικό 3-0!

Ιούνιος Βερν

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME".