Η εθνική Ελλάδας έφτασε μέχρι τα πέναλτι, 4-2 (0-0 κανονική διάρκεια), το παιχνίδι με τη Γεωργία στην Τιφλίδα, που οδηγούσε στην τελική φάση του Euro 2024 (14 Ιουνίου-14 Ιουλίου), αλλά αποκλείστηκε και έτσι δεν θα επιστρέψει σε μεγάλες διοργανώσεις ύστερα από 10 χρόνια. Βάζει, πια, πλώρη για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, που θα γίνει σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό. 

Ο αρχηγός Τάσος Μπακασέτας και η αλλαγή Γιώργος Γιακουμάκης έχασαν τα χτυπήματά τους, ενώ παρά την αστοχία του Μικαουτάτζε, η Γεωργία πήρε μια πρόκριση που γέμισε με περηφάνια ένα ολόκληρο έθνος, με τον κόσμο να γεμίζει τον αγωνιστικό χώρο του "Μπορίς Παϊσάτζε". 

Γεωργία-Ελλάδα: Όταν το άσχημο παιχνίδι είναι... όμορφο 


Η Γεωργία πολύ θα ήθελε να επικρατήσει χάος στο παιχνίδι, με την Ελλάδα, ακριβώς τη στιγμή που ο Γουστάβο Πογέτ εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά στη θητεία του στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος την ίδια ενδεκάδα σε διαδοχικά παιχνίδια. Οι παίκτες του Βίλι Σανιόλ χρειάζονταν την πίεση στο επιθετικό μισό τους για να δημιουργήσουν το εχέγγυο των ντεσιμπέλ από την κερκίδα, που επιπλέον θα λειτουργούσαν ως αγχολυτικό. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03ucvzrlh3t)

Η Εθνική τής έκοψε αμέσως το βήχα. Ό,τι έκανε η Γεωργία στα πρώτα... 44 λεπτά του πρώτου ημιχρόνου από ευκαιρία, ήταν η κεφαλιά του Ντβάλι άουτ στο 11'. Ο μοναδικός διεμβολισμός του Κβαρατσκέλια, πέντε λεπτά νωρίτερα, κατέληξε με τον ακριβοθώρητο σταρ της Νάπολι να γλιστράει και την μπάλα να βγαίνει εκτός. 

Με την κυκλοφορία της, η "γαλανόλευκη" πέτυχε πολλαπλά οφέλη. Να έχει την ησυχία της στα μετόπισθεν, ειδικά αφού ο Ντίνος Μαυροπάνος συνέχισε μετά το χτύπημα στο 14', να "απογυμνώσει" την πραγματικότητα της σημασίας του παιχνιδιού για τους Γεωργιανούς, που per mare per terram έψαχναν τον ψυχικό διάδρομο ο οποίος θα οδηγούσε σε δυνητική έκσταση, κάτι που δεν συνέβη, και να χτυπήσει σε κάποια περίπτωση που συγχρονισμένα ο τρέιλερ θα ακολουθούσε το "1" στην επίθεση, δηλαδή τον Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος έμοιαζε να... γεννήθηκε έτοιμος για αυτήν τη μάχη. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03uxtml7rrt)

Μάλιστα, αν στο σπρώξιμο με τον Ντβάλι δεν τον προλάβαινε ο αμυντικός της Γεωργίας, η Εθνική θα είχε και τη δική της ευκαιρία στο ματς, στο 9'. Υποψία φάσης υπήρξε και στο 38', όμως ο Δημήτρης Πέλκας, μετά τη νέα μάχη του Ιωαννίδη, γλίστρησε στην περιοχή. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03ueutftafd)

Γεωργία-Ελλάδα: Η κατοχή και οι θυσίες 


Η Εθνική από πολύ νωρίς πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού, που σήμαινε να κάνει κυκλοφορία της μπάλας για την κυκλοφορία. Ένας ήταν ο βασικός κανόνα: φάουλ όποτε έπαιρνε την μπάλα ο Κβαρατσκέλια σε χώρους που δεν επρόκειτο να γίνει επικίνδυνος. Όποτε γινόταν δέκτης της μπάλας ο σταρ της Νάπολι, το γήπεδο έμοιαζε να ανασταίνεται, γι' αυτό έπρεπε να την κρατά ελάχιστα, με το κόστος της ποινής. 



Έτσι πήρε νωρίς την κίτρινη κάρτα ο Μπάλντοκ, έτσι ο Γεωργιανός χτύπησε στη μονομαχία με τον Τσιμίκα. Η Γεωργία ήταν πολύ παθητική και η Εθνική, ύστερα από το πρώτο δεκάλεπτο, πήρε την κατοχή της μπάλας, την οποία αύξανε. Ο τρόπος που κυλούσε το παιχνίδι έμοιαζε να βολεύει και τους δύο. Από τη στιγμή που το παιχνίδι "πάγωνε", το πλάνο του Σανιόλ ήταν να εκμεταλλευτεί η ομάδα του κάθε απροσεξία στο αμυντικό μισό της Εθνικής και να χτυπήσει από τον άξονα ταχύτατα. 

Ο Χατζηδιάκος, πάντως, πήρε κίτρινη στο κέντρο σε μία περίπτωση, που ο Ζιβζιβάτζε έφυγε στην πλάτη του, για να σταματήσει μια δυνητική αντεπίθεση. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03vllrobbld)

Οι Γεωργιανοί, πάντως, βρήκαν το έντονο δίλεπτό τους από απροσεξία, μια λάθος πάσα από την άμυνα προς το κέντρο. Αυτό έδωσε χώρο στον Κβαρατσκέλια, που προσπάθησε να μπει στην περιοχή της Εθνικής. Αυτό έφερε ένα κερδισμένο φάουλ από τον Μαυροπάνο, που δέχθηκε κι αυτός κίτρινη. Την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τσακβετάτζε έβγαλε σε κόρνερ ο Βλαχοδήμος. Αυτή ήταν η μόνη τελική στην εστία στο πρώτο ημίχρονο, που τελείωσε με τη σύρραξη που προέκυψε από την αντέγκληση Κβαρατσκέλια και Μάνταλου. Σε αυτήν τη φάση πήρε κόκκινη κάρτα ο Γιώργος Τζαβέλλας, ενώ τιμωρήθηκε με το ίδιο χρώμα και ο Λόρια, αναπληρωματικός τερματοφύλακας των Γεωργιανών. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03vfsvnpii1)  

Δεν άλλαξε το μοτίβο


Αφού στο 50' ο Τσιμίκας έκοψε μια επικίνδυνη σέντρα του Κβαρατσκέλια, η Εθνική ουσιαστικά δεν κινδύνεψε. Το δεύτερο ημίχρονο δεν είχε διαφοροποίηση από το πρώτο, εκτός αν βάλει κάποιος στην εξίσωση την ανεπαίσθητη τάση για περισσότερη επιθετικότητα, χωρίς να χάνει τον έλεγχο. 

Ο Πογέτ αναγκάστηκε να αντικαταστήσει με διαφορά επτά λεπτών τους τραυματίες Μπάλντοκ και Δημήτρη Κουρμπέλη, ενώ έβαλε και τον Γιάννη Κωνσταντέλια στη θέση του Πέλκα. Ο 21χρονος επιθετικός μέσος του ΠΑΟΚ αποδείχθηκε ιδιαιτέρως δραστήριος, ενώ οι αλλαγές γενικώς του βγήκαν: Ο Σιώπης έκανε εντυπωσιακά τρεξίματα, αναστέλλοντας προοπτικές αντεπίθεσης για τους Γεωργιανούς, ενώ και ο Ρότα αποδείχθηκε καλό στήριγμα του Γιώργου Μασούρα, ώστε η μπάλα να μοιράζεται ισόποσα, για να παίρνει ανάσες ο Τσιμίκας. 



Η Εθνική απείλησε χωρίς να έχει τελική στην εστία, στο 73', όταν το κεφάλι του Ιωαννίδη δεν βρήκε για λίγα εκατοστά τη σέντρα του Τσιμίκα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03w9q71aeyh)

Ο Ιωαννίδης έκανε μια κεφαλιά, στο 90+1', έπειτα από σέντρα του Μασούρα, αλλά ήταν πολύ ψηλή για να μπορέσει να απειλήσει. 


Στο τέλος η Εθνική δεν άφησε τον Κβαρατσκέλια να κάνει το σουτ μέσα από την περιοχή, με τους αμυντικούς να πέφτουν πάνω στην μπάλα με... κίνδυνο της ακεραιότητάς τους, ενώ λίγο αργότερα, όταν ο Ρότα τον σταμάτησε με φάουλ, έκανε το σουτ πάνω στο τείχος, η μπάλα κατέληξε κόρνερ αλλά ο Μαρτσίνιακ δεν το άφησε να εκτελεστεί και το ματς πήγε στην παράταση. 

Οι πρώτες κλασικές ευκαιρίες και το... έμφραγμα 

Η Ελλάδα μπήκε στην παράταση με Γιακουμάκη στη θέση του Ιωαννίδη και σκοπό να πάρει το παιχνίδι. Ο ρυθμός της ήταν επιβεβλημένος ήδη απέναντι σε έναν αντίπαλο που έμοιαζε να έχει μείνει από καύσιμα και καταδυναστευόταν από το άγχος, που είχε κολλήσει σαν μύγα σε άλογο. 

Η επίσης αναγκαστική αλλαγή του Μάνταλου με τον Μπουχαλάκη, με τον πρώτο να την ζητά, έκανε την Εθνική πιο πιεστική, ειδικά αφού ο Κωνσταντέλιας τριγύριζε έξω από την περιοχή. Το πρώτο ένα-δύο με τον Μπακασέτα δεν πέτυχε, αλλά ο αρχηγός της Ελλάδας έκανε στο 99' την πρώτη ευκαιρία της "γαλανόλευκης" στο ματς, με ένα σουτ που κόντραρε και απέκρουσε ο Μαμαρντασβίλι και στο κόρνερ ο Μαυροπάνος πήρε την κεφαλιά, με την μπάλα να βρίσκει στο οριζόντιο δοκάρι. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03x5gab0bzt)

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03x7d34aucx)

Λίγο αργότερα ένα σουτ του Μπουχαλάκη κόντραρε και έφυγε άουτ, ενώ ύστερα από γύρισμα και ωραία ενέργεια του Γιακουμάκη, ο Ρότα σούταρε άουτ στο 102'.



Όμως, αρκούσε ακόμα ένα λάθος του Μαυροπάνου για να μπουν στο παιχνίδι οι Γεωργιανοί. Στο 104' μπήκε στο ματς ο Νταβιντασβίλι, στην πρώτη επαφή του στο παιχνίδι έκανε την προβολή ύστερα από το γύρισμα του Μικαουτάτζε και ο Βλαχοδήμος έκανε απίθανη επέμβαση με το δεξιό πόδι του. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03xixkmekq9)

Οι Γεωργιανοί είχαν κι άλλη ευκαιρία, ακριβώς ένα λεπτό μετά την αναγκαστική αλλαγή του Κβαρατσκέλια: Ο Τσιταϊσβίλι πήρε αμπάριζα την ελληνική άμυνα από τα αριστερά και έφτασε μέχρι τη μικρή περιοχή, με τον Βλαχοδήμο να κλείνει την αριστερή γωνία του και να μην τον αφήνει να σκοράρει. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03x98wwblgx)


Η Εθνική τελείωσε το παιχνίδι με τον Ρέτσο στόπερ, αφού ο Χατζηδιάκος υπέφερε από το ήδη υπάρχον πρόβλημα με τη γάμπα, φεύγοντας στο 106'. 

Ένα γυριστό σουτ του Μικαουτάτζε στο 120' ήταν η τελευταία ευκαιρία στο παιχνίδι. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03xixkmekq9)

Η διαδικασία των πέναλτι

1-0 Κοτσορασβίλι

1-0 Μπακασέτας, απέκρουσε ο Μαμαρντασβίλι 

2-0 Νταβιντασβίλι

2-1 Μασούρας

2-1 Μικαουτάτζε άουτ

2-2 Μπουχαλάκης

3-2 Ντβάλι 

3-2 Γιακουμάκης άουτ

4-2 Κβεκβεσκίρι

Γεωργία (Β. Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Κβερκβέλια, Κάσια, Ντβάλι, Σενγκέλια (86' Τσιταϊσβίλι), Κιτεϊσβίλι (104' Κβερκβερσκίρι), Κοτσορασβίλι, Κακαμπάτζε, Τσακβετάτζε (104' Νταβιντασβίλι), Ζιβζιβάτζε (75' Μικαουτάτζε), Κβαρατσκέλια (109' Κβιλιτάια). 

Ελλάδα (Γ. Πογέτ):Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ (60' Ρότα), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος (105'), Τσιμίκας, Κουρμπέλης (67' Σιώπης), Μάνταλος, Μπακασέτας, Μασούρας, Πέλκας (61' Κωνσταντέλιας), Ιωαννίδης (90' Γιακουμάκης).