Το όνομα του έγραψε ιστορία στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 21 ετών και με μόλις 98 αγωνιστικά λεπτά, μέχρι στιγμής, την φετινή σεζόν. Ο λόγος για τον Αμάντ Ντιαλό, ο οποίος στις καθυστερήσεις της παράτασης του προημιτελικού, για το κύπελλο Αγγλίας, με την Λίβερπουλ έκανε το 4-3 για να δώσει μια τεράστια πρόκριση στους «κόκκινους διαβόλους».

Το ποδοσφαιρικό του θράσος είναι ανάλογο με την δύναμη που έχει δείξει σαν χαρακτήρας από πολύ μικρή ηλικία. Γεννήθηκε στο Αμπιτζάν, την πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου γεννήθηκε, στις 11 Ιουλίου του 2002.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czw8jqkwlno9)

Οι γονείς του πάλευαν για το μεροκάματο όσο ο ίδιος κλοτσούσε την αγαπημένη του μπάλα στις φτωχογειτονιές. Καθώς μεγάλωνε και άρχιζε να δείχνει πως έχει κάτι το ξεχωριστό εντοπίστηκε από ανθρώπους κυκλώματος που μεταφέρουν νεαρούς προς ευρωπαϊκές χώρες με στόχο να παίξουν ποδόσφαιρο.

Τα πλαστά χαρτιά του Αμάντ Ντιαλό και η Ιταλία πρωτού προκύψει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ένα είδος παράνομης διακίνησης μεταναστών με φόντο το όνειρο της καριέρας στο ποδόσφαιρο. Οι έρευνες δείχνουν πως κάθε χρόνο γίνονται 15.000 τέτοιες μεταναστεύσεις από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής προς την Ευρώπη, όπου το κάθε… κεφάλι χρεώνεται με περίπου 10.000 ευρώ.

Φυσικά τα χαρτιά είναι πλαστά με τα παιδιά να δηλώνονται σε νόμιμες οικογένειες που ζουν στις συγκεκριμένες χώρες και φυσικά έχουν την ίδια καταγωγή.

Η περίπτωση του Αμάντ Ντιαλό έχει να κάνει με την μετακίνηση του στο χωριό Μπιμπιάνο, στη Βόρεια Ιταλία, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Πάρμα και την Ρέτζιο Εμίλια.

Το παραποιημένο του όνομα ήταν Ντιαλό Αμάντ Τραορέ και ο υποτιθέμενος πατέρας του ήταν ο Χαμέντ Μαμαντού Τραορέ. Κάτι που έγινε και με τον Χαμέντ Τζούνιορ Τραορέ ή Τζούνιορ Τραορέ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, ο οποίος αγωνίζεται δανεικός από την Μπόρνμουθ στη Νάπολι.



Η έρευνα των αστυνομικών αρχών στην Ιταλία και το δικαστήριο του Αμάντ Ντιαλό

Μάλιστα εμφανίζονταν και σαν αδέρφια αλλά όλα «ξεσκεπάστηκαν» μετά από μια έρευνα που έκαναν οι αστυνομικές αρχές της Ιταλίας το 2020.

Το 2021 κρίθηκε ένοχος ο Αμάντ Ντιαλό για παραποίηση στοιχείων και ποδοσφαιρικών εγγράφων κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να πληρώσει 48.000 ευρώ.

Κι όλα την στιγμή που ήδη έχει κάνει το ξεπέταγμα του καθώς από το 2015 βρίσκεται στην ακαδημία της Αταλάντα κι ενώ το 2019 έβαλε το πρώτο του γκολ με την πρώτη ομάδα στην Serie A, γράφοντας ιστορία. Γιατί ήταν 17 ετών κι έγινε ο νεαρότερος παίκτης σε ηλικία, ο οποίος βρίσκει δίχτυα στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας.

Η μεταγραφή του Αμάντ Ντιαλό στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Εκεί τον “ανακαλύπτουν” οι σκάουτ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον προτείνουν στον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ο Νορβηγός προπονητής θα ενθουσιαστεί και τον Ιανουάριο του 2021 οι “κόκκινοι διάβολοι” δίνουν 21.300.000 ευρώ για να τον πάρουν από την Αταλάντα.

«Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους μεσοεπιθετικούς που έχω δει», είχε πει τότε ο Σόλσκερ. Ωστόσο τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά για τον 21χρονο εξτρέμ καθώς έβγαλε και αρκετούς τραυματισμούς.

Το ξεπέταγμα στη Σάντερλαντ

Έτσι το δεύτερο μισό της σεζόν 2021-22 δόθηκε δανεικός στην Ρέιντζερς. Την επόμενη σεζόν παραχωρήθηκε στη Σάντερλαντ με την οποία έβαλε 13 γκολ σε 37 παιχνίδια στην κατηγορία Championship, η οποία είναι η δεύτερη τη τάξη στην Αγγλία.

Κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, να κερδίσει μια θέση στο φετινό ρόστερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Βέβαια στην αρχή της σεζόν στάθηκε άτυχος κι ένας τραυματισμός τον κράτησε εκτός για πάνω από τρεις μήνες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czw8bij6p3mp)

Η Μπόκα Μπάρκο και το instagram του Αμάντ Ντιαλό


Η πρώτη ευρωπαϊκή επαφή του Αμάντ Ντιαλό με το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη έγινε με την Μπόκα Μπάρκο. Είναι μια πολυαθλητική ακαδημία που εδρεύει στο χωριό Μπιμπιάνο, όπου έζησε για μερικά χρόνια ο Αμάντ Ντιαλό, μέσω του κυκλώματος που τον έφερε στην Ευρώπη και την υποτιθέμενη οικογένειά του, η οποία ζει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Μπόκα Μπάρκο έχει τα χρώματα της Μπόκα Τζούνιορς από την οποία έχει εμπνευστεί καθώς ο ιδιοκτήτης της είναι ένθερμος υποστηρικτής της.

Σε ένα από τα λίγα τουρνουά όπου συμμετείχε βγήκε πρώτος σκόρερ και ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Σκάουτερ που δούλευε για την Αταλάντα τον είδε σε κάποια παιχνίδια και ενθουσιάστηκε. Έτσι έγινε η κίνηση για την απόκτηση του Αμάντ Ντιαλό το καλοκαίρι του 2015, ο οποίος είχε αποκτήσει και ιταλικό διαβατήριο.

Αφού ξέσπασε όλο αυτό το πρόβλημα με τα παραποιημένα χαρτιά, τον Ιούλιο του 2020, άλλαξε το όνομα που είχε στο προφίλ του στο instagram, από Αμάντ Τραορέ σε Αμάντ Ντιαλό γράφοντας σχετικά: «Μη με πεις ποτέ ξανά Τραορέ»!

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Ontime