Σύμμαχοι θεωρούνται και, προφανώς, είναι εδώ και οκτώ χρόνια ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, αλλά οι αγώνες ανάμεσά τους είχαν πάντα ένταση. Είτε αγωνίζονταν στην Τούμπα, είτε στο Καυτανζόγλειο, το πάθος ξεχείλιζε και έφτανε μέχρι τον Θερμαϊκό. Κι ας είχε βάλει ο αείμνηστος Χάρρυ Κλυνν στην ίδια πρόταση τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και την Καλαμαριά.

Στην ιστορία, για εξωαγωνιστικό λόγο έμεινε το ντέρμπι των δύο «δικέφαλων» στις 5 Ιανουαρίου 1975 όταν ξαφνικά εμφανίστηκε ένας νεαρός φαντάρος στον αγωνιστικό χώρο με μία σημαία της ΑΕΚ και ένας οπαδός του ΠΑΟΚ έτρεξε για να τον μαρκάρει με λαβή από ράγκμπι. Ήταν ένα περιστατικό που αποθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό και σηματοδότησε μία μόνιμη αντιπαράθεση ανάμεσα στους φίλους των δύο ομάδων.

Στην ιστορία, όμως, έχουν και κάποια ντέρμπι για αγωνιστικούς λόγους. Στις 3 Φεβρουαρίου 1982, ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν την ΑΕΚ για το κύπελλο. Από Χάιντς Χέερ έως τον Γιώργο Κούδα και από τον Γιώργο Παντελάκη μέχρι τον Χρήστο Δημόπουλο, όλοι μιλούσαν για μία νίκη με καθαρό σκορ 1-0 ή, 2-0 θα έδινε σημαντικό πλεονέκτημα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης για τον επαναληπτικό.

Η τραγική ανασταλτική λειτουργία της «Ένωσης», κάποιες εμπνεύσεις του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι και η διάθεση του αποκαλούμενου «φονιά» να παρουσιαστεί στον στρατό με μία καλή εμφάνιση, για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες διευκολύνσεις, διαμόρφωσαν το εμφατικό 6-1, τη μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ.

Η κορυφαία απορία σε ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: «Εσύ τι κάνεις εδώ και με μαρκάρεις;»

Ανάμεσα στα τρικ του αείμνηστου Τσαϊκόφσκι ήταν να γυρίσει ο Μόγιας Ράντονιτς να μαρκάρει τον Δημόπουλο στις στημένες μπάλες, αλλά και να τον πρεσάρει όταν ο φορ των γηπεδούχων γύριζε προς τη σέντρα. Τον είδε μία φορά δίπλα του, τον είδε δύο και άρχισε να ψάχνεται ο Έλληνας επιθετικός και εξέφρασε την απορία του. «Τι κάνεις εδώ;», ρώτησε τον Γιουγκοσλάβο φορ, ο οποίος έμοιαζε καθαρά έξω από τα νερά του.
Για το... κουτί τον είχε αποκτήσει η «Ένωση» κι εκεί ήταν καλός ο Ράντονιτς. Αλλά ο «Τσικ» είχε δει όνειρο.

Πού να σταματήσει, όμως, ο Δημόπουλος; Έφτιαξε στο 9' το γκολ του Γιώργου Κούδα, έβαλε στο 25' το 2-1, δευτερόλεπτα μετά την ισοφάριση από τον Θωμά Μαύρο. Απογοητεύθηκε ο Τσαϊκόφσκι και αντικατέστησε τον Ράντονιτς με τον Γιώργο Χατζηϊωαννίδη. Εκεί που ήταν που ξεσάλωσε ο Δημόπουλος. Γκολ στο 54' για το 3-1, σέντρα στον Νέτο Γκουερίνο για το 4-1 στο 67', κόρνερ για το 5-1 από τον Θωμά Σίγγα στο 69' και το κερασάκι στην τούρτα με το δικό του χατ τρικ στο 74' για το τελικό 6-1.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ : 6-1 (03.02.1982)

Ο… αμετανόητος Τσαϊκόφσκι και το νέο χατ τρικ του Δημόπουλου

Ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, ωστόσο, δεν άλλαξε σχέδιο ούτε την επόμενη χρονιά. Στις 19/12/82, η ΑΕΚ ανέβηκε στην Τούμπα ως πρωτοπόρος του πρωταθλήματος και με πολλές αξιώσεις για θετικό αποτέλεσμα. Για δεύτερη σερί σεζόν, ο Ράντονιτς πήρε εντολή να επιτηρεί τον Δημόπουλο και η αλήθεια ήταν ότι ο φορ του ΠΑΟΚ έμεινε για αρκετή ώρα μία απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα.

PAOK AEK 5-0 1982 1983

Το γκολ του Κούδα στο 11', όμως, υποχρέωσε τους «κιτρινόμαυρους» να βγουν ψηλά στο δεύτερο ημίχρονο, για να ισοφαρίσουν. Ήρθε στο 48' το 2-0 από τον Γιώργο Κωστίκο και ο Τσικ τα έπαιξε όλα για όλα. Ο Δημόπουλος απεγκλωβίστηκε και απάντησε με χατ τρικ ( 60', 70', 86'), απέναντι στην «Ένωση», η οποία αποδείχθηκε η καλύτερη... πελάτισσά του. Είτε τον μάρκαρε ο Στέλιος Μανωλάς είτε ο Πέτρος Ραβούσης, είτε και ο Ράντονιτς, ο διεθνής Έλληνας επιθετικός έβρισκε τον τρόπο να οδηγεί τον ΠΑΟΚ στις μεγαλύτερες νίκες του επί της ΑΕΚ. 

Ιούνιος Βερν

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME".