Ναι, κάθε ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό χαρακτηρίζεται ορθώς ως «μητέρα των μαχών». Σε κάθε άθλημα. Στο ποδόσφαιρο, όμως, υπάρχει άλλη μία αναμέτρηση, ακόμα ένα ντέρμπι που εδώ και περίπου 60 χρόνια έχει εξελιχθεί σε βεντέτα. Χωρίς, μάλιστα, τη δυνατότητα σασμού και ας πήγαν κάποτε οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στον Βόλο, για να στηρίξουν τον Ολυμπιακό στο μπαράζ τίτλου, με αντίπαλο τον Άρη.

Η κόντρα ανάμεσα στον “δικέφαλο του Βορρά” και τους “ερυθρόλευκους” που φούντωσε όταν επιχείρησαν οι Πειραιώτες να πάρουν από τη Θεσσαλονίκη τον Γιώργο Κούδα, όχι μόνο παρέμεινε ζωντανή και μετά από εκείνο το ματς στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, αλλά κάθε τρεις και λίγο, βρίσκεται τρόπος για να πέσει λάδι στη φωτιά.

Το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού της… 21ης Απριλίου

Υπάρχουν πολλά ματς που έμειναν στην ιστορία. Αλλά εμείς θα πάμε πίσω, στο 1974. Η Ελλάδα έψαχνε τον βηματισμό της, για να επιστρέψει στη δημοκρατία, καθώς οι πρωταγωνιστές της δικτατορίας παρέπαιαν. Το λαϊκό μέτωπο συσπειρωνόταν. Όπως ακριβώς συνέβη και στον ΠΑΟΚ, σε μία από τις πρώτες, ξεκάθαρες και δυναμικές παρεμβάσεις του κόσμου στη διοίκηση μιας μεγάλης ομάδας. Κι ας μην είχε φτάσει ακόμα ο «δικέφαλος» στο σημερινό επίπεδό του. Διέθετε, όμως, μία τρομερή φουρνιά παικτών, τους οποίους είχε μαζέψει από κάθε γωνιά της Μακεδονίας και της Θράκης.

Το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού ήταν προγραμματισμένο την Κυριακή 21 Απριλίου. Ακριβώς στα 7α γενέθλια των συνταγματαρχών, για την άνοδό τους στην εξουσία. Κι ενώ οι δύο ομάδες προετοιμάζονταν για τη μεγάλη μάχη, στη Θεσσαλονίκη έσκασε η βόμβα. Ο Λες Σάνον υπέβαλε την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ.

“Δεν ανέχομαι παρεμβάσεις στο έργο μου”, εξήγησε ο Άγγλος τεχνικός την απόφασή του. Το ΔΣ έκανε αποδεκτή την παραίτηση και ο γενικός γραμματέας Βασίλης Σεργιαννίδης ζήτησε από τον Μιχάλη Μπέλλη να προπονήσει τους παίκτες και να τους κοουτσάρει στο ντέρμπι.

Το λαϊκό προσκύνημα των φίλων του ΠΑΟΚ στο σπίτι του Σάνον

Όλοι, όμως, λογάριαζαν χωρίς τον κόσμο. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ όχι μόνο συγκεντρώθηκαν στην Τούμπα και ζητούσαν την επιστροφή του Σάνον, αλλά προχώρησαν και σε μία κίνηση που αποδείχθηκε ευφυής. Κάποιοι που είχαν πρόσβαση στα αποδυτήρια, κατάφεραν και πήραν το διαβατήριο του Άγγλου, πριν αποχωρήσει από το γήπεδο. Έτσι, διασφάλισαν ότι μέχρι την Κυριακή ο Σάνον θα παρέμενε στη Θεσσαλονίκη, αφού δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει.

Η 20ή Απριλίου εξελίσσεται σε ένα διαρκές λαϊκό προσκύνημα στο σπίτι του Άγγλου προπονητή. Μπροστά στη λαϊκή βούληση, ο Σάνον πείθεται να βάλει νερό στο κρασί του και την Κυριακή βρέθηκε στην Τούμπα.

Περισσότεροι από 40.000 φίλοι του ΠΑΟΚ τον αποθέωσαν και έδωσαν στην ομάδα τους την ώθηση που χρειαζόταν, για να διατηρήσει την παράδοση, την οποία άρχισε να χτίζει από το 1970 και την ισοπαλία των “ερυθρολεύκων” στη Θεσσαλονίκη χωρίς γκολ (0-0). Εκείνο το ματς, που έμεινε στην ιστορία από τη λαϊκή ετυμηγορία για την παραμονή του Άγγλου τεχνικού κρίθηκε από μία ασύλληπτη κεφαλιά του αείμνηστου Σταύρου Σαράφη στο 61'.

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-0 (21.04.1974)

Ο “Καίσαρας” νίκησε στον αέρα τον Θανάση Αγγελή και αξιοποίησε τη σέντρα του Κώστα Ιωσηφίδη με κεφαλιά, από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Ήταν τόσο δυνατό το χτύπημα της μπάλας που θύμιζε σουτ και έτσι εξουδετέρωσε ακόμα και τη σκέψη του Παναγιώτη Κελεσίδη για να αποκρούσει.

Ιούνιος Βερν

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME".