Η σειρά του Παγκόσμιου Κυπέλλου σπάθης Γυναικών έχει μεταφερθεί στην Αθήνα και το “Ακρόπολις”, μια διοργάνωση που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Μαρτίου στο ΟΑΚΑ, με τις Δώρα Γκουντούρα και Δέσποινα Γεωργιάδου στα… αίματα.

Οι δύο ξιφομάχοι, που είναι στο νούμερο δύο και το νούμερο έξι της παγκόσμιας κατάταξης, πρόκειται να διαξιφίσουν για μια θέση στον… αναιμικό ήλιο του Παρισιού, αφού το δυστύχημα είναι ότι μόνο μία Ελληνίδα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Δύο αθλήτριες κλάσης, με σπουδαία πορεία, όχι μόνο σε αυτόν τον ολυμπιακό κύκλο αλλά, συνολικά, οι οποίες καλλιεργούν αναγκαστικά το μεταξύ τους ανταγωνισμό, καθώς η Ελλάδα, λόγω της παρελθούσης έλλειψης εθνικής ομάδας στη σπάθη Γυναικών, δεν είχε πιθανότητες για αθλήτριες στο ομαδικό. Η ομάδα φτιάχτηκε και κάνει αλματώδη βήματα προόδου, αλλά, όπως είναι φυσιολογικό, δεν προλαβαίνει το εδώ και το τώρα, δηλαδή το Παρίσι. 

Γεωργιάδου και Γκουντούρα ανήκουν δικαιωματικά στην κρεμ ντε λα κρεμ της παγκόσμιας ξιφασκίας και εφόσον δεν υπήρχε ο περιορισμός των θέσεων, θα είχαν ήδη προστεθεί επιπλέον δύο αθλήτριες στην ελληνική αποστολή για τα τέλη Ιουλίου στο Παρίσι. Από τη στιγμή που παίρνουν μέρος σε μια διοργάνωση, η υποψηφιότητά τους για μετάλλιο αποκτά κατευθείαν ισχύ. 

 Πρόκειται για την περίπτωση της καρδάρας με το χυμένο γάλα, μια μεμψιμοιρία δίχως ακριβώς φιλοσοφικό νόημα, αφού επιπροσθέτως δεν γίνεται να παρέμβει στην πραγματικότητα, παρ’ όλα αυτά αφήνει μια πικρή γεύση, όχι μόνο ότι θα πάει μία από τις δύο στους Ολυμπιακούς, που για τους αθλητές είναι ένα όνειρο ζωής, αλλά και πως η μία πια διαξιφίζει την άλλη, με το διεθνή ανταγωνισμό, δηλαδή τις υπόλοιπες αθλήτριες στη σπάθη Γυναικών, να μπαίνει σε δεύτερο πλάνο. 

Coupe Acropolis 2023 - Dora Gkountoura 's story

 

Δώρα Γκουντούρα-Δέσποινα Γεωργιάδου: Η διαφορά των 30 βαθμών πριν τον κρίσιμο αγώνα  

Ας μην προβεί κάποιος στην αβαρία και θεωρήσει ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας (ΕΟΞ) παίρνει ελαφρά τη καρδιά το εγχείρημα της διοργάνωσης για τη σειρά των αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Το “Ακρόπολις” έχει μείζονα σημασία για όλες τις ξιφομάχους και οι κορυφαίες της σπάθης επρόκειτο να συναντηθούν από την Παρασκευή στο ΟΑΚΑ. Ακούγεται σαν διαφήμιση που προλογίζει ένα επί της ουσίας αμφίβολης ποιότητας θεατρικό δρώμενο, παρ’ όλα αυτά δεν είναι: αρκεί κάποιος να σκεφτεί ότι πλην του νούμερου 28 της παγκόσμιας κατάταξης, της Γερμανίδας Λαρίσα Άιφλερ, οι υπόλοιπες 49 ξιφομάχοι του top 50 της FIE θέλουν να πετύχουν τη διάκριση στο συγκεκριμένο τουρνουά.

Η Δώρα Γκουντούρα είναι, αυτήν τη στιγμή, στο νούμερο δύο της παγκόσμιας κατάταξης και στο νούμερο τρία της ολυμπιακής, ενώ η Δέσποινα Γεωργιάδου βρίσκεται στο νούμερο έξι και στις δύο λίστες. Σε αντίθεση με τη FINA, το ανώτατο όργανο του υγρού στίβου, που τα αφήνει όλα πρόχειρα και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, σε μισή ντουζίνα περιπτώσεις, η Παγκόσμια Ομοσπονδία της ξιφασκίας τα εξηγεί ωραία, όσο γίνεται. Η Γεωργιάδου δεν είναι τυχαίο που είχε μοιραστεί μια ιστορία κατά την οποία της είχαν ζητήσει φωτογραφία στο αεροδρόμιο ούτε που είχε ψελλίσει ότι είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση και δεν υπήρχε άνθρωπος για… δείγμα στο αεροδρόμιο. Σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, ακόμα και η Ιταλία, η ξιφασκία είναι μέρος της ποπ κουλτούρας και έχει κοινό.

Γι’ αυτό, κιόλας… ανατινάζει το μυαλό το γεγονός ότι δύο Ελληνίδες βρίσκονται σε περίοπτη θέση στη σπάθη Γυναικών, μαζί στις 10 κορυφαίες του κόσμου.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κατάταξη, Γκουντούρα και Γεωργιάδου χωρίζονται από 54 βαθμούς, αφού η πρώτη έχει 202 και η δεύτερη 148. Ωστόσο, με βάση την ολυμπιακή κατάταξη, δηλαδή τα αποτελέσματα που δίνουν την πρόκριση και προκύπτουν από τη συμμετοχή σε 15 τουρνουά, που με το “Ακρόπολις” και εκείνο του Βελγίου θα γίνουν 17, η απόσταση είναι ακόμα μικρότερη. Η 26χρονη ξιφομάχος έχει συγκεντρώσει 169 βαθμούς και η 32χρονη αθλήτρια του Χρήστου Σαΐνη, που έχει τη βάση της στη Γαλλία, 140. Η Γεωργιάδου πρέπει να αναποδογυρίσει το τραπέζι σε δύο αγώνες, δηλαδή το Σάββατο 2 Μαρτίου και στο Βέλγιο, στον τελευταίο αγώνα της σειράς, στις 15 και τις 16 Μαρτίου.

Milano 2023 World Fencing Championships: Despina Georgiadou GRE vs Ilieva BUL

Κι ενώ μοιάζει, πια, πολύ δύσκολο, σίγουρα δεν εδράζεται στη διάσταση του απίθανου. Υπό μία έννοια, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο που ψάχνει την ανατροπή,  την βοηθάει η συγκυρία μίας… κακής εμφάνισης.

 

Το… χρυσό μετάλλιο και οι πόντοι

Τόσο η παγκόσμια όσο και η ολυμπιακή κατάταξη στην ξιφασκία λειτουργούν ακριβώς όπως στο τένις. Πάει να πει, ότι οι πόντοι προστίθενται με βάση την παρουσία στα τουρνουά, σε σχέση με τα προηγούμενα. Όταν ρωτήθηκε από το parapolitika.gr για το τι θα της έκανε ως αποτέλεσμα στο “Ακρόπολις”, η Γκουντούρα απάντησε “το χρυσό μετάλλιο”. Υπό μία έννοια χαριτολογούσε, άλλωστε γέλασε μετά την απάντηση, διότι γνωρίζει το επίπεδο του ανταγωνισμού, αλλά η προσέγγισή της ήταν ρεαλιστική.

Η 26χρονη αθλήτρια κατέκτησε στον περυσινό αγώνα της Αθήνας το χάλκινο μετάλλιο, κάτι που της έδωσε αρκετούς πόντους, όμως τώρα την φέρνει σε μια θέση πίεσης προκειμένου να κάνει νέα υπέρβαση. Αν η Γκουντούρα δεν βρεθεί στο βάθρο, δεν παίρνει πόντους, ακόμα και τέταρτη να είναι, λόγω αυτού του αποτελέσματος. Μόνο η συμμετοχή στον τελικό θα της δώσει το αβαντάζ που θέλει, προκειμένου να «κλειδώσει» την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η Γεωργιάδου, από την άλλη, αποκλείστηκε πέρυσι στον πρώτο γύρο, οπότε όσο προχωράει στο… παρασύνθημα, θα παίρνει πόντους. Μάλιστα, στον τελευταίο αγώνα, στο Βέλγιο, η Γκουντούρα πήρε το χάλκινο μετάλλιο το 2023 και η Γεωργιάδου ήταν πέμπτη. Αυτό σημαίνει ότι πάλι η πρώτη θα πάρει πόντους μόνο εφόσον είναι στο βάθρο, ενώ η δεύτερη δεν θα μπορεί να πάρει πάνω από 32 πόντους.

Αναφέρεται, το τελευταίο, για να φανεί τι χρειάζεται η Γκουντούρα στο “Ακρόπολις”: τέσσερις βαθμούς περισσότερους από τη Γεωργιάδου. Αν η διαφορά μετά το “Ακρόπολις” είναι στους 33 βαθμούς, τότε η σπουδαία, ανεξαρτήτως πρόκρισης ή όχι, 32χρονη αθλήτρια δεν θα προλάβει την πρόκριση για το Παρίσι.

BEHIND THE MASK // FENCING IN GREECE // DESPINA GEORGIADOU


Οι αγώνες για τις πρώτες 16 αθλήτριες της κατάταξης επρόκειτο να αρχίσουν το πρωί του Σαββάτου, 2 Μαρτίου, καθώς μέχρι το βράδυ της Παρασκευής γίνονταν οι προκριματικοί, προκειμένου να αναδειχθούν οι υπόλοιπες 48 ξιφομάχοι που θα περνούσαν στο κυρίως πρόγραμμα. Οι πρώτες 16, μάλιστα, δεν πήραν το νούμερο της κατάταξής τους ώστε να βγει απευθείας η αντίπαλος, αλλά γινόταν κλήρωση σε ζευγάρια, δηλαδή 1-2, 3-4 και πάει λέγοντας ως το 64, προκειμένου να μην υπάρχει σκιά στη διαδικασία.

Πέρυσι είχε σημειωθεί έκπληξη στο τουρνουά, αφού νίκησε η Κατίνκα Σούγκαρ από την Ουγγαρία, που είναι το νούμερο 29 της ολυμπιακής κατάταξης και νούμερο 16 της παγκόσμιας κατάταξης.

Off the Piste - Theodora Gkountoura GRE