Γεγονός είναι η πρώτη εθνική οµάδα ξιφασκίας γυναικών, η οποία είναι σχετικά «νεόδµητη». Η ∆ώρα Γκουντούρα και η ∆έσποινα Γεωργιάδου έχουν πάει τη σπάθη σε υψηλό επίπεδο και φιγουράρουν αρκετά συχνά (τόσο που το προνόµιο µπορεί να γίνει συνήθεια και να κακοφαίνεται σε όποιους θαυµαστές υπάρχουν) στο βάθρο µεγάλων διοργανώσεων. Το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα στο Μιλάνο, στα τέλη Ιουλίου, ήταν χαρακτηριστικό παράδειγµα. Η Γεωργιάδου πήρε το ασηµένιο, η Γκουντούρα το χάλκινο. Η τελευταία, όµως, είναι στο Νο 3 της παγκόσµιας κατάταξης, µε τη διαφορά της από τη συµπατριώτισσά της να είναι πολύ µικρή: Η Γκουντούρα έχει 214 πόντους, η Γεωργιάδου 209. Τα δύο κορίτσια βρίσκονται στο «ρετιρέ» της σπάθης γυναικών σε παγκόσµιο επίπεδο και αυτό αναδεικνύεται µέσα από τους αριθµούς. Το Νο 1, η Γαλλίδα Σάρα Μπαλζέρ, έχει 218 πόντους, ενώ το Νο 2, η Γιαπωνέζα Μισάκι Εµούρα, 216. Ωστόσο, το Νο 5, η επίσης Γαλλίδα Μανόν Μπρουνέ-Απιτί, έχει 177 πόντους, οπότε κάποιος αντιλαµβάνεται ότι η διαφορά της από τη Γεωργιάδου είναι 3,5 φορές µεγαλύτερη από την απόσταση που χωρίζει την Ελληνίδα από το Νο 1 της παγκόσµιας κατάταξης.

1
Επιπλέον, οι Γαλλίδες έχουν εξασφαλίσει τις συµµετοχές τους από το οµαδικό, οπότε η Γκουντούρα και η Γεωργιάδου, όπως συνηθίζουν, είναι στο «2-3» της κατάταξης. Οι οκτώ πρώτες της βαθµολογίας, η οποία συγκεντρώνεται από Παγκόσµιο Πρωτάθληµα, Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα και αγώνες Γκραν Πρι και Παγκόσµιου Κυπέλλου, πάνε στους Ολυµπιακούς, αλλά µόνο µία επιτρέπεται από χώρα που δεν πληροί τις δύο προϋποθέσεις: δηλαδή είτε την τετράδα στη βαθµολογία είτε να είναι η κορυφαία στην ήπειρό της.

Μόνο μία Ελληνίδα

Η αναφορά είναι στοχευµένη, καθώς, τουλάχιστον στο Παρίσι για τους Ολυµπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, µόνο µία Ελληνίδα θα µπορεί να λάβει µέρος στη διοργάνωση. Θα ήταν εντελώς διαφορετικό αν η Ελλάδα κατόρθωνε να είναι είτε η κορυφαία ευρωπαϊκή είτε µέσα στις τέσσερις καλύτερες του κόσµου, όµως βρίσκεται στη 12η θέση µε 184 πόντους, 96 λιγότερους από την τέταρτη Ιταλία και µε τις Γαλλία (Νο 1), Ουκρανία, Βουλγαρία, Αζερµπαϊτζάν και Ισπανία από πάνω της και τη Γερµανία ισόβαθµή της. Γράφεται µε µελαγχολία ότι η Ελλάδα θα στερηθεί µία αθλήτρια µε βάσιµες πιθανότητες διάκρισης, είτε πρόκειται για την 32χρονη Γεωργιάδου είτε για την 26χρονη Γκουντούρα, που «ήµουν στο βάθρο στα 8 από τα 11 τουρνουά όπου πήρα µέρος την περασµένη σεζόν», όπως δήλωσε η τελευταία στο «S».

«ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΒΑΘΡΟ ΣΤΑ 8 ΑΠΟ ΤΑ 11 ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΟΠΟΥ ΠΗΡΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ»


Την οµάδα, πάντως, µε τις Κλαίρη Μπένου και Μαρίνα Παΐζη, «στηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυµπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος. Οµως το να προκριθούµε ως οµάδα στους Ολυµπιακούς είναι αρκετά δύσκολο, αφού είµαστε ένα νεοσύστατο σύνολο», παραδέχθηκε η αθλήτρια του Θανάση ∆ελενίκα, η οποία έλαβε µέρος, στα 24, στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου πλασαρίστηκε στην 21η θέση. «Οµως θέλουµε να πραγµατοποιήσουµε το όνειρο για την Ελλάδα», σχολίασε. Σε ό,τι αφορά την αναρρίχησή της στη βαθµολογία, φυσικά δεν πρόκειται για το παιδικό «α µπε µπα µπλοµ». Με το που ξεκίνησαν οι αγώνες του Γκραν Πρι, που επηρεάζουν τη συµµετοχή στους Ολυµπιακούς, η Γκουντούρα πήρε το χρυσό στη Σεούλ, το οποίο, κιόλας, ήταν το πρώτο σε διεθνή διοργάνωση. «Παίρνω βαθµούς από αυτά που έχουµε ήδη παίξει και πλέον όλες πρέπει να συνεχίσουµε µέχρι και τον Μάρτιο, όταν θα κλείσουν οι θέσεις», σχολίασε.

2

Η προετοιμασία

Η προετοιµασία της 26χρονης ξιφοµάχου της σπάθης, όπως και της οµολόγου της, η οποία είναι κάτοικος της Ορλεάνης στη Γαλλία, έχει αρχίσει, ωστόσο, παρότι υπάρχει ένας σκελετός για τα τουρνουά όπου θα πάρει µέρος και τα προπονητικά καµπ που θα κάνει, τα µέρη δεν είχαν επιβεβαιωθεί έως τα τέλη του Αυγούστου. Επίσης, δεν µπορούσε να απαντήσει µε σιγουριά στους αγώνες όπου θα πάρει µέρος (και όντως θα φάει η µύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι), µε έναρξη τις αρχές του προσεχούς Νοεµβρίου.

Οπως και να έχει, πάντως, οι αθλητές πρέπει να ζουν µε τις δύσκολες συγκυρίες που δηµιουργούνται. Η Γκουντούρα δεν κρύβει ότι νιώθει πως «είναι άδικο» που δεν µπορούν να πάνε και οι δύο στο Παρίσι, µοιάζει ειλικρινής όταν λέει ότι θα ήθελε να είναι στη Γαλλία τον προσεχή Ιούλιο µαζί µε τη Γεωργιάδου, όµως ξέρει ότι πρέπει να νικήσει µε τις υπάρχουσες συνθήκες και όχι να βασίζεται σε υποθέσεις. Ακόµα κι αν αυτές (οι συνθήκες) θα γινόταν να στερήσουν µια ώθηση για την ελληνική σπάθη γυναικών, η οποία βγάζει ανά τακτά χρονικά διαστήµατα αθλήτριες, αλλά πρώτη φορά δύο που ανήκουν στην ελίτ του αγωνίσµατος σε παγκόσµιο επίπεδο.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 9/9