Η πόρτα από την  οποία εισέρχονται στην αίθουσα Τύπου του “Γεώργιος Καραϊσκάκης” οι προπονητές, ανοίγει. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, μπαίνει και κάθεται, έτοιμος να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη μεγάλη νίκη που πέτυχε ο Ολυμπιακός επί της Φερεντσβάρος. Φορώντας... ζακέτα.

Η σημείωση, αυτόματη: “Σε όλο το παιχνίδι, έμεινε στον αγωνιστικό χώρο με το κοντομάνικο και τώρα, μέσα στη ζέστη με ζακέτα;”. Χαμογέλασε. “Είναι η ένταση. Στο γήπεδο είμαι "μέσα" στο παιχνίδι. Δεν κάνει κρύο. Εδώ κρυώνω”, αποκρίθηκε με πλατύ χαμόγελο!

Ο… κομάντο Μεντιλίμπαρ και το κοντομάνικο μέσα στην παγωνιά

Το να βλέπεις επί 90+ λεπτά, έναν προπονητή, στα 63 του, με κοντομάνικο, στην άκρη του πάγκου, να συμμετέχει στο 100% στο παιχνίδι, να δίνει οδηγίες, να είναι ενεργός στον απόλυτο βαθμό, με 5°C θερμοκρασία και να μην καταλαβαίνει τίποτα, δεν γίνεται να μη σου κεντρίσει την προσοχή.

Το γεγονός ότι οι πρώτες φωτογραφίες του Μεντιλίμπαρ από τον πάγκο του Ολυμπιακού, Φεβρουάριο μήνα, είναι με κοντομάνικο, είναι ένα δείγμα του πώς λειτουργεί! Πόσο προσηλωμένος και «μέσα» στο παιχνίδι είναι. Λογική... κομάντο. Έτοιμος για όλα και 100% συμμετοχικός σε κάθε δευτερόλεπτο.

Ο Μεντιλίμπαρ είναι προπονητής της αφοσίωσης, της δουλειάς, του ξεκάθαρου πλάνου, των απλών πραγμάτων. Δεν έχει σημασία τίποτα την ώρα του αγώνα. Μόνο όσα γίνονται στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Σαν προπονητής μπάσκετ, χωρίς τις συνεχόμενες αλλαγές. Αλλά με σοβαρότητα στις κινήσεις του. Με οδηγίες σαφείς προς όλους. Και με διάθεση να δείξει στους παίκτες του ότι είναι δίπλα τους ανά πάσα στιγμή. Κομμάτι της προπονητικής φιλοσοφίας του, το οποίο ήδη έχει περάσει στο σύνολο. Ο ίδιος διαφωνεί (αυτό έλειπε)...

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5xh7kz9yt5)

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται χρόνο… αλλά δεν τον έχει!

Η ερώτηση: “Μιλάτε διαρκώς για την επιθετικότητα που θέλετε να βελτιώσει ο Ολυμπιακός. Το είδατε αυτό στον αγώνα;”. Η απάντηση: “Λίγο, όχι πολύ. Νομίζω πως είχαμε σχετικά καλύτερη τοποθέτηση και αυτοπεποίθηση, διορθώσαμε κάποια πράγματα, σίγουρα όμως όχι στον απόλυτο βαθμό. Χρειαζόμαστε χρόνο, αλλά χρόνο δεν έχουμε”. Η αλήθεια; Και ικανοποιημένος να ήταν, δεν θα το έλεγε. Θα επέμενε ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά. Ότι τα πράγματα πρέπει να βελτιωθούν.

Ο Μεντιλίμπαρ είναι πεπεισμένος ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να αλλάξει, εάν ακολουθήσει τις αρχές και τις οδηγίες του. Εάν οι ποδοσφαιριστές κάνουν αυτό που επιτάσσει το ποδόσφαιρο που ο ίδιος πρεσβεύει. Το πρώτο δείγμα, ήταν ενθαρρυντικό. Κυρίως, διότι πέρα από το πλάνο, πέρα από τις ξεκάθαρες γραμμές που ακολούθησε ο Ολυμπιακός, είδαμε έναν προπονητή να συμμετέχει. Να δρα. Να αλλάζει με τρόπο εύστοχο και άμεσο ό,τι δεν του άρεσε. Τι στιγμή που φαινόταν ότι ο Ολυμπιακός το είχε ανάγκη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5x3eb98wop)

O Μεντιλίμπαρ, ο Ολυμπιακός και η ατάκα του Παβαρότι

Είναι γεγονός ότι ο Μεντιλίμπαρ δεν έχει όσο χρόνο θα ήθελε για να δουλέψει, να βελτιώσει πράγματα και να εισάγει στοιχεία που θα ήθελε να έχει η ομάδα του. Αλλά το γεγονός ότι είναι... κόουτς αγώνα, ότι έχει πλήρη επίγνωση τι γίνεται στον αγωνιστικό χώρο και ξεκάθαρες ιδέες τι πρέπει να κάνει για να αλλάξει τα κακώς κείμενα, είναι ένα τεράστιο αβαντάζ για τον Ολυμπιακό. Διότι με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν θα είναι ποτέ “τελειωμένοι” σε ένα παιχνίδι. Πάντα ο προπονητής τους θα “ψάχνει” το καλύτερο. Όχι στην τύχη. Αλλά διότι έχει εικόνα όσων γίνονται στις τέσσερις γραμμές.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5wr1vsnrmx)

Ο Λουτσιάνο Παβαρότι, είχε δηλώσει κάποτε πως “η συγκέντρωση είναι το παν. Τη μέρα που έχω παράσταση δεν ακούω τίποτα απ' αυτά που μου λένε”. Ο Μεντιλίμπαρ είναι θιασώτης αυτού του τρόπου σκέψεις και δουλειάς. Την ώρα του αγώνα, είναι εκεί. Στο γήπεδο. Στο 100%. Σε κάθε θέση. Σε κάθε παίκτη. Και έτοιμος να αντιδράσει. Σε μια ομάδα “ειδικών συνθηκών”, όπως είναι ο σημερνός Ολυμπιακός, αυτό είναι αναγκαίο. Διότι η δομή του συνόλου είναι εύθραυστη. Πρέπει, λοιπόν, να είσαι έτοιμος και διαυγής, ανά πάσα στιγμή, για να παρέμβεις. Ο “αντιτουριστικός” Βάσκος με το κοντομάνικο, είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η ομάδα αυτή τη στιγμή. Ετοιμος για όλα.