Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει δώσει τα χέρια με τον Ολυμπιακό για να γίνει ο επόμενος τεχνικός. Η συνεργασία του, που αναμένεται να ξεκινήσει, ξυπνάει μνήμες από αυτή που είχε ο Ολυμπιακός με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, Βάσκοι και οι δύο, καρδιακοί φίλοι και με σχεδόν ίδια φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο.

Η αλήθεια είναι πως ο Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν αυτός που είχε κάνει γνωστό το όνομα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό.

Το 2012 όταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε ολοκλήρωσε την δεύτερη θητεία του στους "ερυθρόλευκους" είχε προτείνει τον Μεντιλίμπαρ να γίνει αντικαταστάτης του.

Η επόμενη ήταν το 2015 όταν ο Ολυμπιακό είχε λύσει την συνεργασία του με τον Βίτορ Περέιρα. Και πάλι υπήρξε μια συζήτηση με τον Βαλβέρδε, για τον Μεντιλίμπαρ που ήταν και ελεύθερος εκείνη την εποχή, ωστόσο το θέμα δεν προχώρησε.

Οι βραδιές των Μεντιλίμπαρ, Βαλβέρδε στο Μπιλμπάο


Βαλβέρδε και Μεντιλίμπαρ έχουν μια σχέση που μπορεί να χαρακτηριστεί και αδερφική. Λίγοι γνωρίζουν πως οι δυο τους, μαζί με τους επίσης Βάσκους τεχνικούς Μαντιόλα, Χοσέμπα Ετσεμπερία, διοργανώνουν βραδιές στο Μπιλμπάο, που ονομάζονται Txoko.

Είναι κάτι που έχει να κάνει μόνο με τους Βάσκους και πρόκειται για συγκεντρώσεις φίλων, κυρίως ανδρών, όπου μαγειρεύουν, για την ακρίβεια πειραματίζονται σε νέα ήδη φαγητού αλλά και γενικότερα να διασκεδάσουν ακούγοντας και μουσική.

Μάλιστα στο παρελθόν κυκλοφόρησε βίντεο από μια τέτοια βραδιά στην οποία είναι και οι Βαλβέρδε, Μεντιλίμπαρ. Κάποια στιγμή ο πρώτος αποφάσισε να παίξει και κιθάρα αφού μετά το δείπνο ακολούθησε μίνι συναυλία με τοπικό συγκρότημα.

La fiesta de los técnicos vascos

Ο κιθαρίστας Βαλβέρδε


Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι γνωστό πως έχει για χόμπι του την φωτογραφία. Μετά την αποχώρηση του από την Μπαρτσελόνα και πριν αναλάβει την Μπιλμπάο, αποφάσισε να κάνει μαθήματα κιθάρας, η οποία είναι πλέον το δεύτερο χόμπι του.

Η σχέση του Μεντιλίμπαρ με τον Βαλβέρδε ξεκίνησε από την εποχή που και οι δύο έπαιζαν ποδόσφαιρο. Βρέθηκαν την σεζόν 1985 - 86 στην Σεστάο, μια μικρή ομάδα της χώρας των Βάσκων η οποία στην παρούσα φάση μετέχει στο πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας.

Εκεί έγινε η πρώτη τους γνωριμία που έμελλε να ξεπεράσει τα όρια του ποδοσφαίρου. Αναπτύχθηκε μια δυνατή φιλία που κρατάει ακόμα και σήμερα με τον ένα να συμβολεύει τον άλλο. Παράλληλα όποτε βρουν τον χρόνο θα διοργανώσουν και αυτές τις γνωστές γαστρειμαργικές συγκεντρώσεις των Βάσκων.