Δεν χωρά την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός έχει πλέον στον πάγκο του ένα προπονητικό μέγεθος εφάμιλλο του «ειδικού βάρους» που τον χαρακτηρίζει ως σύλλογο. Γιατί, αν μη τι άλλο, το όνομα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προκαλεί σεβασμό σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ισπανία. Και η διαδρομή του που τον οδήγησε στην κατάκτηση του Europa League τον περασμένο Μάιο μόνο αμελητέα δεν χαρακτηρίζεται.

Ο Βάσκος είναι προπονητής που στηρίζεται στον κυνισμό που τον διακρίνει. Λάτρης του απλού ποδοσφαίρου, «στρατηγός παλιάς κοπής» κατά πολλούς, δεν αρέσκεται σε… επαναστάσεις και εφαρμογή καινοτόμων ιδεών. Ό,τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cuuagur4umsh)

Ο Ολυμπιακός, ο Μεντιλίμπαρ και τα αποδυτήρια του Ρέντη

Για να έχει πιθανότητες, λοιπόν, να πετύχει ο πολύπειρος αδελφικός φίλος του Ερνέστο Βαλβέρδε στην ομάδα που λατρεύεται ακόμη ο «κολλητός» του, θα πρέπει να κερδίσει πέντε ουσιαστικά στοιχήματα με το… καλημέρα της θητείας του στο λιμάνι του Πειραιά.

Πρώτον, να κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση των παικτών με τους οποίους θα συνεργάζεται. Κακά τα ψέματα όταν σε μια ομάδα έχουν αλλάξει τόσοι πολλοί προπονητές την τελευταία διετία (ο Μεντιλίμπαρ θα είναι ο τρίτος που θα εμφανιστεί στα αποδυτήρια του Ρέντη από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να απαξιωθεί ο ρόλος του προπονητή στα μάτια των ίδιων των ποδοσφαιριστών. Να τον θεωρούν απλά… αναλώσιμο προϊόν. Ο Μεντιλίμπαρ θα πρέπει να πείσει άπαντες με το «καλημέρα» ότι ήρθε στον Ολυμπιακό για να μείνει!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz2mpe50p321)

Ο Μεντιλίμπαρ και η διαχείριση των παικτών του Ολυμπιακού

Δεύτερον, ο νέος προπονητής των Πειραιωτών θα πρέπει να χτίσει ένα περιβάλλον ασφάλειας στους ποδοσφαιριστές που ήρθαν στον Ολυμπιακό ως επιλογές των Μαρτίνεθ, Κορδόν, Άλβες και Καρβαλιάλ. Και δεν είναι λίγοι. Θα πρέπει να τους πείσει ότι θα αξιολογούνται με αξιοκρατικά κριτήρια που θα στηρίζονται αποκλειστικά στην εικόνα που θα εμφανίζουν στο χορτάρι και όχι στην υπογραφή που συνόδευε την εισήγηση για την απόκτησή τους.

Τρίτο μεγάλο στοίχημα του Μεντιλίμπαρ η επιστροφή της λογικής στο χορτάρι. Φτάνουν πια οι πειραματισμοί με αλλαγές θέσεων που περισσότερο μπερδεύουν την ομάδα και λιγότερο την εξελίσσουν.

Το ρόστερ του Ολυμπιακού μόνο για πέταμα δεν είναι! Το αντίθετο ισχύει. Απλά μοιάζει αδύνατο να αξιοποιηθεί αφενός λόγω της διαρκούς διαφοροποίησης αγωνιστικού προσανατολισμού (που μοιάζει αναπόφευκτη με τις διαδοχικές αλλαγές προπονητών) και αφετέρου λόγω της μη δημιουργίας ενός ισχυρού κορμού που θα παραμείνει αναλλοίωτος τουλάχιστον για δυο σεζόν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz2ms06bguch)

Η εμπιστοσύνη του κόσμου του Ολυμπιακού

Τέταρτο στοίχημα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου του Ολυμπιακού. Να δημιουργήσει στους φίλους της ομάδας το αίσθημα της προοπτικής. Και κυρίως να τους κάνει να ανυπομονούν να έρθει η Κυριακή για να βρεθούν κοντά στην αγαπημένη τους ομάδα. Να αισθάνονται «γεμάτοι» όχι μόνο από το ποδόσφαιρο που θα τους παρουσιάζει, αλλά κυρίως από το χαρακτήρα της. Γιατί ο κόσμος του Ολυμπιακού θέλει να βλέπει στον αγωνιστικό χώρο μαχητές που θα παλεύουν για την ερυθρόλευκη ανεξαρτήτως συνθηκών και δυσκολιών.

Κανείς δεν είναι ουτοπιστής να πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός θα… κεντάει σε λίγες εβδομάδες στο χορτάρι. Έχει όμως την απαίτηση να εμφανίζει στο γήπεδο 11 καμικάζι που δεν θα μπορούν να πάρουν τα πόδια τους στο φινάλε των αγώνων από το αδιάκοπο τρέξιμο που θα έχουν «ρίξει».
Το πέμπτο στοίχημα του Μεντιλίμπαρ είναι κι αυτό που εξαρτάται λιγότερο από τον ίδιο και αφορά την τύχη που πρέπει να έχει στα πρώτα του παιχνίδια. Γιατί κακά τα ψέματα ο Ισπανός έχει να διαχειριστεί τρεις αγώνες-φωτιά με Φερεντσβάρος και ΠΑΟΚ χωρίς καλά-καλά να ξέρει τα ονόματα των παικτών του. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".