Ήταν νύχτα προσμονής αυτή της Τετάρτης στο Φάληρο. Ιστορικής προσμονής, λόγω της πρώτης συνάντησης με του Ολυμπιακού με τη Φερεντσβάρος 28 ολόκληρα χρόνια μετά τον αποκλεισμό από τους Ούγγρους το 1996, στο ξεκίνημα της παρουσίας του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο λιμάνι. Ήταν νύχτα προσμονής για το πρώτο παιχνιδι του πολύπειρου Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον "ερυθρόλευκο" πάγκο και μάλιστα στο Europa Conference League. Ήταν βέβαια και νύχτα μεγάλης επιστροφής των φιλων του Ολυμπιακού στη... φυσική τους θέση: Την εξέδρα! 

Τελικά εξελίχθηκε σε βραδιά επιστροφής όχι μόνο του κόσμου, αλλά και του χαρακτήρα του Ολυμπιακού. Του DNA του νικητή, που βοήθησε τους "ερυθρόλευκους" να φτάσουν σε νίκη-χρυσάφι απέναντι στην εξαιρετική Φερεντσβάρος με 1-0 και να αποκτήσουν προβάδισμα πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς της προσεχούς Πέμπτης στην Βουδαπέστη. 

Ο αιφνιδιασμός με Καρβάλιο στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού

Τρεις ολόκληρους μήνες είχαν να δουν οι "ερυθρόλευκοι" φίλαθλοι την αγαπημένη τους ομάδα στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” και η αλήθεια είναι ότι και οι ίδιοι είχαν μεγάλη περιέργεια για να διαπιστώσουν τι Ολυμπιακό θα έβλεπαν στον αγωνιστικό χώρο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5ue5m6frsh)


Η περιέργεια, μάλιστα, έδωσε τη θέση της στον αιφνιδιασμό τη στιγμή που έγινε γνωστή η πρώτη ενδεκάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Γιατί μετά από μια μεταγραφική περίοδο στην οποία οι “ερυθρόλευκοι” έριξαν ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση της ποιότητας της μεσαίας τους γραμμής (με την προσθήκη εξαιρετικών παικτών όπως ο Τσικίνιο και ο Όρτα), ο Βάσκος τεχνικός επέλεξε να δώσει φανέλα βασικού στον Ζοάο Καρβάλιο.

Η... παγωμάρα του Βάργκα στα 77 δευτερόλεπτα και η "λύτρωση" από το VAR

Κι αν η παρουσία του Πορτογάλου στο αρχικό σχήμα προκάλεσε… μούδιασμα στο Φάληρο, το… αίμα όλων πάγωσε 77 δευτερόλεπτα μετά από την έναρξη της αναμέτρησης.

Τόσο διάστημα χρειάστηκε ένας από τους πιο “καυτούς” επιθετικούς της φετινής σεζόν στα ευρωπαϊκά γήπεδα για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να δικαιώσει όσα ακούγονται για την αξία του. Μόλις στο 2ο Μπαρναμπάς Βάργκα πήρε παραμάζωμα την άμυνα του Ολυμπιακού, νίκησε με κεφαλιά-δυναμίτη τον Πασχαλάκη κι ενώ οι 600 Ούγγροι πανηγύριζαν σαν τρελοί, ο VAR ήρθε να τους… κόψει τη χαρά στη μέση εντοπίζοντας σε θέση οφσάιντ τον σκόρερ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5uirugnke1)

Το ακυρωθέν γκολ του Βάργκα έμοιαζε με το πρώτο “καμπανάκι” της βραδιάς αλλά και με μια υπενθύμιση προς όλους για την επιθετική ποιότητα της Φερεντσβάρος.
Με βασικούς άξονες ανάπτυξης τον Ισραηλινό Φάνι και τον Βραζιλιάνο Μαρκίνιος, οι Ούγγροι πάταγαν εμφανώς καλύτερα στο γήπεδο, ξεδίπλωναν το παιχνίδι τους πιο ορθόδοξα από τους “ερυθρόλευκους” και έδειχναν ιδιαίτερα απειλητικοί και πολύ πιο γρήγοροι στις κινήσεις τους.

Ο Ολυμπιακός βρήκε τις δικές του ευκαιρίες 

Ταυτόχρονα, όμως, η Φερεντσβάρος δεν έδειχνε την ίδια συνέπεια στα μετόπισθεν με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να βρίσκει τις δικές του ευκαιρίες για να προηγηθεί στο σκορ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5v8rfzicgh)

Οι Πειραιώτες, μάλιστα, θα μπορούσαν να έχουν εκμεταλλευτεί περισσότερο την τάση της Φερεντσβάρος να “ανεβάζει” πολλούς παίκτες της στα καρέ του Πασχαλάκη, αλλά το επιθετικό transition των γηπεδούχων ήταν και πάλι πολύ αργό.

Με Μεντιλίμπαρ και Στάνκοβοτς να μην επεμβαίνουν στις ενδεκάδες τους από την ανάπαυλα, το μοτίβο της αναμέτρησης δεν άλλαξε στο ξεκίνημα της επανάληψης. Οι Ούγγροι πολύ πιο επιθετικοί, οι "ερυθρόλευκοι" με τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξή τους. Με τον Ελ Κααμπί απομονωμένο στην κορυφή της επίθεσης να καλείται να υπηρετήσει ένα ρόλο που δεν του ταιριάζει (του επιθετικού που καλείται να πραγματοποιήσει κούρσες πολλών μέτρων για να βρεθεί σε θέση βολής στην περιοχή), ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να απειλήσει εκ νέου την εστία του Ντιμπούζ. 

Οι παρεμβάσεις του Μεντιλίμπαρ στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού που υπέγραψαν τη νίκη

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επέλεξε να πραγματοποιήσει διπλή παρέμβαση στο παιχνίδι επιστρατεύοντας την εμπειρία του Όρτα και του Ποντένσε, οι οποίοι αντικατέστησαν Αλεξανδρόπουλο και Μασούρα. Και πριν προλάβουν οι Ούγγροι να βρουν τα νέα τους μαρκαρίσματα ο Ολυμπιακός έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του όταν ο Ελ Κααμπί "πέταξε στα σκουπίδια"... μισό γκολ που του σέρβιρε ο Ποντένσε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5w7xc2f869)

Το παιχνίδι ήταν φανερό ότι ισορροπούσε σε μία κλωστή. Όρτα και Ποντένσε έδωσαν μεγαλύτερη φαντασία στο παιχνίδι των Πειραιωτών, ωστόσο και πάλι ο Ολυμπιακός πραγματοποιούσε επιθέσεις με λιγοστούς παίκτες να πατάνε περιοχή. Παίζοντας τα ρέστα του για να φτάσει στο νικητήριο γκολ, ο Μεντιλίμπαρ επέλεξε να ολκληρώσει το παιχνίδι με δύο επιθετικούς, προσθέτοντας τον Γιόβετιτς στο πλευρό του Ελ Καμπί. Και για δεύτερη φορά στο β' ημίχρονο μια αλλαγή του Βάσκου πήγε να δικαιωθεί σε... δευτερόλεπτα, αλλά ο Ντιμπούζ επενέβη σωτήρια σε φαρμακερό σουτ του Μαροκινού επιθετικού. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5wmie153vd)

Το σενάριο στο φινάλε του παιχνιδιού ήταν ακριβώς... αντίστροφο από το ξεκίνημά του. Γιατί αυτή τη φορά η ομάδα που διεκδικούσε με αξιώσεις το γκολ ήταν ο Ολυμπιακός και εκείνη που είχε περιοριστεί σε παθητικό ρόλο η Φερεντσβάρος. Και η αποφασιστικότητα των "ερυθρόλευκων" δικαιώθηκε δέκα λεπτά πριν το φινάλε. Ο απολαυστικός Ροντινέι σέντραρε, ο Ελ Κααμπί που βρήκε πλέον συμπαραστάτες στην περιοχή αισθάνθηκε να επιστρέφει στο... φυσικό του ρόλο και το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" πήρε φωτιά στο 83'! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5wr1vsnrmx)

Το φνάλε της βραδιάς βρήκε τους παίκτες του Ολυμπιακού ξανά μετά από καιρό να... χορεύουν μπροστά από το πέταλο της Θύρας 7 και το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" να αποκτά ξανά αύρα αισιοδοξίας για επιστροφή της ομάδας σε υψηλές πτήσεις. Άλλωστε πλέον το οπλοστάσιο έχει γεμίσει με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές όπως είναι ο καταπληκτικός Κάρμο και ο Όρτα που θύμισε τον παικταρά που θαυμάζαμε στην Μπράγκα, αλλά διαθέτει και στον πάγκο του έναν προπονητή με προσωπικότητα αντάξια του ειδικού βάρους της "ερυθρόλευκης" φανέλας. Κανείς δεν ξέρει αν ο Μεντιλίμπαρ θα πετύχει ή όχι στον Πειραιά.

Σίγουρα, όμως, είναι ένας προπονητής συμβατός με το μέγεθος της αποστολής που του έχει ανατεθεί. Το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης στην Ουγγαρία καλείται να πραγματοποιήσει μια ακόμη υπέρβαση στην καριέρα του, απέναντι σε μια ομάδα όπως η Φερεντσβάρος που είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί... λυσσασμένη για την πρόκριση. 

Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ντόη, Κάρμο, Ορτέγα, Έσε, Αλεξανδρόπουλοςν(62' Όρτα), Καρβάλιο (78' Γιόβετιτς), Φορτούνης (90+2' Ιμπόρα), Μασούρας (63' Ποντένσε), Ελ Κααμπί (90+2' Ελ Αραμπί)
Φερεντσβάρος: Ντιμπούζ, Βίνγκο, Σισέ, Μαέ, Ραμίρες, Μακρέκις, Μάιγκα, Ζακάρλασεν, Φάνι (81' Μπέσιτς), Μαρκίνιος (75' Ρομντάνε), Βάργκα (75' Πέσιτς).